Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Onsdagen den 29/ åkte klass 3A och 3B till Gamla Linköping.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Onsdagen den 29/ åkte klass 3A och 3B till Gamla Linköping."— Presentationens avskrift:

1 Onsdagen den 29/5 2013 åkte klass 3A och 3B till Gamla Linköping.
Barn förr i TIDEN. Onsdagen den 29/ åkte klass 3A och 3B till Gamla Linköping.

2 Väntan på avfärd… Vi var 51 elever och 7 vuxna som åkte iväg för att lära oss mera om hur barn hade det förr i tiden.

3 Upplevelsestig….. Vi delade upp oss i tre grupper för att vi alla skulle få möjlighet att lära oss så mycket som möjligt.

4 Förr i tiden fick inte barnen gå i skolan
Förr i tiden fick inte barnen gå i skolan. Föräldrarna ville att barnen skulle vara hemma och hjälpa till. En av barnens uppgifter kunde vara att passa korna som gick och betade i skogen.

5 Promenad i Gamla Linköping.
Man kastade ut sitt avfall och sin slask rakt på gatan. Det gjorde att det var ganska smutsigt där man tog sig fram på gatorna. För att man inte skulle smutsa ner sig fanns det en slinga mitt i gatan med upphöjda stenar, så kallade borgmästarstenar. Där fick vem som helst gå, bara inte borgmästaren kom. Om borgmästaren kom fick man kliva ner i smutsen. Barnen fick vika undan för de vuxna.

6 Interiör från ett arbetarhem.
Så här kunde det se ut i ett arbetarhem för 100 år sedan. Bostaden bestod ofta av två rum och kök. Det här är finrummet. Det var fint möblerat men användes bara vid speciella tillfällen. Oftast stod det oanvänt.

7 I köket fanns en vedspis där man lagade mat och bakade
I köket fanns en vedspis där man lagade mat och bakade. Ibland fanns det vatten inomhus. Det var bara kallvatten. Ville man ha varmt vatten att tvätta sig i fick man värma det på spisen. Man hade inte toalett inomhus utan dass på gården.

8 Man samlades ofta i köket
Man samlades ofta i köket. Där åt man sin mat och satt vid bordet och pratade, läste tidningen och umgicks. Det var också vanligt att barnen sov i en utdragssoffa i köket. Det var inte lätt för ett barn att förverkliga sina drömmar. Alla barn fick inte gå i skolan.

9 1842 startar folkskolan

10 Upp till 80 barn kunde gå i samma klass
Upp till 80 barn kunde gå i samma klass. För att upprätthålla ordningen användes lite olika metoder. Om man inte skötte sig kunde man få smaka på riset , rottingen eller fälan. Fälan såg ut som en klubba och den användes för att slå eleverna på händerna. Lärararen kunde också dela ut en slags medaljer som barnen fick hänga om halsen. På dem kunde det stå både bra och dåliga saker, t ex god, lat ,oren….

11 Lärarinnan / läraren bodde i skolan
Lärarinnan / läraren bodde i skolan. Utanför skolan fanns ett dass med tre dörrar. En för flickor, en för pojkar och en för lärarinnan/läraren. En lärarinna fick på den tiden inte gifta sig utan hon skulle ägna all sin tid åt eleverna. Skoldagen började oftast med att lärarinnan/ läraren spelade en psalm på tramporgel.

12 När barn började skolan för ungefär 150 år sedan var de nivågrupperade
När barn började skolan för ungefär 150 år sedan var de nivågrupperade. De som inte kunde skriva från början fick först skriva i sand. Andra skrev på griffeltavla. De elever som var riktigt skickliga fick skriva med bläck på papper. Det var dyrt, därför fick endast ett fåtal använda detta. Bilden visar en griffeltavla, en krita och en hartass att sudda med.

13 När man blev riktigt skicklig på att skriva kunde man skriva av alfabetet med bläck.

14 På Fenomenmagasinet fick vi en intressant föreläsning om teknisk utveckling genom tiderna.

15 Vi fick också chansen att prova några tekniska framsteg.
Det gick åt mycket energi för att pumpa upp vatten till slussarna.

16 Lyft med block och talja…
Lyft med block och talja…. Vi upptäckte att det gick lätt att lyfta tunga saker med hjälp av block och talja.

17 Tävling i grupp…. Vem kan bygga den längsta fungerande raden med kugghjul…..

18 Samarbetet fungerade utmärkt
Samarbetet fungerade utmärkt. Några grupper jobbade på så de var tvungna att få bordet förlängt!! Det slogs rekord!!Den grupp som lyckades allra bäst fick ihop en 230cm lång fungerande rad med kugghjul.

19 Trötta och mycket nöjda med dagen….
Stort tack till Kunskapsbanken som gjorde det möjligt för oss att få åka till Gamla Linköping. Personal och elever i år 3 på Nyhemsskolan Bild: Maggan Jidling Blomgren Text: Erika Cervin och Maggan Jidling Blomgren


Ladda ner ppt "Onsdagen den 29/ åkte klass 3A och 3B till Gamla Linköping."

Liknande presentationer


Google-annonser