Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Det första du bör göra är att rita horisonten

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Det första du bör göra är att rita horisonten"— Presentationens avskrift:

1 Det första du bör göra är att rita horisonten
Det första du bör göra är att rita horisonten. Horisonten är en linje som skiljer himlen från marken. Räkna ut var du vill att horisonten skall vara (det är upp till dig).

2 På den här bilden, marken (vattnet) stannar där linjen är
På den här bilden, marken (vattnet) stannar där linjen är. Ovanför linjen är ingenting annat än himlen. Nedanför pilen är inget annat än vatten. Där de två möts är horisonten.

3 Ovanförlinjen är ingenting annat än himlen
Ovanförlinjen är ingenting annat än himlen. Nedanför linjen är marken gjord av kullar, gräs och träd. Lägg märke till att träden tillbaka vid horisonten är så små att de ser ut som en blå-grön yta. Träden närmare oss är större och lättare att se. Saker vid horisonten ser oftast mycket små ut.

4 Långt borta = litet Närmare = större
Horisonten är inte bara den linje som skiljer himlen från marken, det är också den del av marken som är längst bort från oss.

5 Alla horisonter är inte så lätta att se
Alla horisonter är inte så lätta att se. Byggnaderna sticker upp i himlen, men de är också ungefär så långt tillbaka som vi kan se. Så marken de är byggda på måste vara vid horisonten.

6 Den här är svårare att hitta
Den här är svårare att hitta. Det finns en hel del träd långt ut, vilket gör det svårt att se var marken slutar och himlen börjar. Det finns också massor av träd bakom, vilket också täcker horisonten en del. Men vi vet att träden sticker upp i luften, så om vi ser så långt bak som vi kan se genom träden och där marken verkar gå, det är horisonten.

7 Därefter ritar du något i förgrunden. Det spelar ingen roll vad det är
Därefter ritar du något i förgrunden. Det spelar ingen roll vad det är. I det här fallet gjorde jag ett träd. Eftersom trädet är i förgrunden, nära mig, bör det ritas ganska stort. Detta träd är så stort att den övre delen av trädet slutar mitt i högst upp på sidan. Eftersom trädet är i förgrunden, bör nederdelen av trädet vara nära botten av pappret.

8 Nu, rita vi några saker i mitten
Nu, rita vi några saker i mitten.  Här ritade jag ett annat träd och en bil på en väg. Eftersom trädet är i mitten ser det mindre än träd i förgrunden.  Vägen och bilen ser halvstora ut, men har rätt storlek i förhållande till de andra träden jag har ritat tidigare. Eftersom trädet och bilen är i mitten, är de mittemellan förgrunden och horisonten. För att göra bilden ännu mer realistisk, prova att rita en överlappning. Se hur bilen överlappas av trädet i förgrunden?  Ser du hur framsidan av bilen överlappar trädet i mitten? Ser du hur trädet i förgrunden lappar toppen av trädet i mitten?

9 Rita några saker i bakgrunden
Rita några saker i bakgrunden. Här har jag ritadt fem fler träd och två hus. Eftersom dessa saker är i bakgrunden, de ser mindre än sakerna i mitten eller längst fram – förgrunden. Eftersom dessa saker är i bakgrunden, börjar de i kanten av horisonten. För att göra bilden ännu mer realistisk, prova att rita någon överlappning. Ser du hur huset på höger sida överlappas av ett träd? Ser du hur några av dessa träd överlappar varandra? Titta på vägen där den vänder och går tillbaka till bakgrunden. Lägg märke till hur den blir mindre ju längre bak den går? Det är en grundläggande regel om ett landskap: Ju längre bak något är, desto mindre det ser ut!

10 Se till att du suddar där horisonten verkar gå rakt igenom saker i din bild. 
När jag ritade trädet i förgrunden, gjorde jag det från botten av pappret hela vägen till toppen av det. Horisonten är ritad rätt över i mitten.  Detta är inget problem så länge jag kommer ihåg att sudda den del av horisonten som går rakt igenom mitt träd. Samma sak gäller för andra saker horisonten skär igenom.

11 FRAMFÖR - FÖRGRUND är den del av bilden som är nära dig.  Saker i förgrunden 1) ser stora ut eftersom det är nära dig 2) är närmare botten av pappret 3) överlappar allt annat i bilden

12 MITTEMELLAN är den del av bilden som är i mitten, mellan förgrunden och horisonten. De saker som finns mittemellan 1) ser medelstora ut 2) är i mitten, mellan förgrunden och horisonten 3) överlappar allt i bakgrunden, men är bakom det som finns i förgrunden

13 BAKGRUND är den del av den bild som är vid horisonten. Det är sakerna som finns i bakgrunden 1) ser små ut eftersom det är långt borta 2) är hela vägen upp från horisonten 3) överlappas av allt annat i bilden

14

15 Vi har inte pratat om det saker uppe på himlen (solen, fåglar, moln, flygplan och sådant). Det beror på att de har nästan ingenting att göra med vad som står i förgrunden, mittemellan eller i bakgrunden. Faktum är att om något är i luften, kan det ibland vara svårt att avgöra exakt var den är. Är ett flygplan långt bort för att det ser litet, eller är det bara ett mycket litet flygplan som är nära dig? Förvirring om var saker och ting är i himlen är en av de främsta anledningarna till att människor ser UFOs. Så, eftersom det är svårt att säga när något är på himlen, vi räknas inte saker på himlen som en del av förgrunden, mittemellan eller av bakgrunden.


Ladda ner ppt "Det första du bör göra är att rita horisonten"

Liknande presentationer


Google-annonser