Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Historien om Antiken i Grekland.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Historien om Antiken i Grekland."— Presentationens avskrift:

1 Historien om Antiken i Grekland.
Nastasha Fre, ISGR/International section, Göteborg –

2 Antiken = grekernas och romarrikets historia.
År? Ca 800 f.kr/f.vt-ca 500 e.kr/e.vt.

3 Greklands geografi. Grekland är ett litet land i Europa.
Grekland är nära Medelhavet. Huvuddelen av Grekland är en halvö. Resten av Grekland består av öar.

4 Stadsstater Eftersom Grekland består av många öar och har många höga berg, började grekerna bygga stadsstater i stället för ett land. Stadsstaterna var städer som agerade som länder. De två största hette Aten och Sparta. De krigade ofta mot varandra.

5 Hellas Landet Grekland fanns inte utan det var hundratals stadsstater. Detta område kallas för Hellas. Alla i Hellas talade grekiska, trodde på samma gudar och berättade samma sagor.

6

7 Aten Folket i Aten ville styra sig själva och inte ha en kung eller drottning. Aten blev världens första demokrati runt 508 f.Kr.

8 Demokrati i Aten. Aten var en demokrati, eftersom alla medborgare skulle rösta. En av tio hade rösträtt. Endast män som var med i armén hade rösträtt. Kvinnor och slavar fick inte rösta. Kan man kalla det demokrati då?

9 Konsekvenser av demokratin?
De fria männen fick lära sig att tänka själva. De var tvungna att argumentera för sina åsikter. Vem hade makten i Aten?

10 Perikles Perikles var ledare för demokratin i Aten.
Han konstruerade många byggnader.

11 Parthenon och Akropolis

12 Utbildning i Aten Utbildning var mycket viktigt i Aten.
Pojkar gick i skolan för att lära sig läsa och skriva. De lärde sig också många sporter. Flickor fick inte gå i skolan eller lära sig att idrotta, i Aten.

13 Livsvillkor Mäns medelålder 45 år Kvinnors medelålder 35 år ”Hellre vill jag stå i tre bataljer bak skölden än blott en gång föda barn.” (Medea, känt grekiskt drama) Vad menas med citatet? Farligare vara kvinna och föda barn än vara man och bli soldat.

14 Det grekiska alfabetet.
Grekerna lånade deras alfabetet från fenicierna. De flesta europeiska språk, däribland engelska har lånat idéer från det grekiska alfabetet.

15

16

17 Sokrates Sokrates var en filosof i antikens Grekland.
En filosof är någon som försöker förklara livet dilemman och komplexitet. Sokrates undervisade genom att ställa frågor. Denna metod kallas fortfarande ”den sokratiska metoden”.

18 Platon Platon var elev till Sokrates.
Han startade en skola kallad Akademin. Platons skrivande var en ”dialog” mellan lärare och elev.

19 Aristoteles Aristoteles var en annan grekisk filosof och elev till Platon. Han skrev om vetenskap, konst, juridik, poesi och politik.

20 Sparta Sparta var en mycket mäktig stat och hade en egen armé.
Sparta erövrade andra stadsstater för att vinna rikedom och makt. Det fanns tre klasser av människor i Sparta. Medborgare, icke-medborgare och slavar.

21 Spartas Klasser Endast män födda i Sparta var medborgare.
Kvinnor fick inte bli medborgare, dock hade kvinnor rätt att äga mark och företag, vilket gav dem större frihet än i andra grekiska stadsstater. Den andra klassen i Sparta var människor som kom från andra stadsstater eller andra länder. De kunde starta eget företag men inte bli medborgare. Den tredje klassen var slavar.

22 Spartas krigare De flesta i Sparta var slavar. För att inte de skulle göra uppror var en stark armé viktigt. Att lära sig läsa och skriva i Sparta var inte viktigt. Utbildning för att bli en bra soldat var viktigt. När pojkar var sju år togs de från sina föräldrar och utbildades till soldater och blev bra på sporter som löpning.

23 Flickorna då? Flickor tränades också på att vara bra i idrott.
Kvinnorna styrde över slavarna och ekonomin hemma på gården. De fick äta bra, lära sig läsa och skriva, skilja sig, vara med en annan man. Det viktigaste var att det föddes många barn.

24 Alexander den store Alexander den store var son till kung Filip II av Makedonien. Alexander erövrade Persien, Egypten, Mellanöstern och norra Indien. Han dog vid 33 års ålder av malaria.

25 Alexanders imperium.


Ladda ner ppt "Historien om Antiken i Grekland."

Liknande presentationer


Google-annonser