Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Sumererna i södra Mesopotamien

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Sumererna i södra Mesopotamien"— Presentationens avskrift:

1 Sumererna i södra Mesopotamien
Sumererna i södra Mesopotamien. Mesopotamien betyder landet mellan floderna på grekiska. 1. Var växte samhället fram? När? Svar: Samhället växte fram vid persiska viken, området kallades Tvåflodslandet eller Mesopotamien (Irak). Det här hände i Mesopotamien för ungefär år sedan, under de följande åren var tvåflodslandet världens mest högtstående kultur och utövade ett starkt inflytande på sina grannar i Egypten, Mellanöstern och Indusdalen. 2. Hur kom det sig att samhället växte just där? Svar: Dom hade nära till vatten så då hade dom nära till fisk=mat. Och då fick dom energi så dom orkade arbeta.

2 1. Hur såg samhället ut. (Fanns det olika typer av jobb
1. Hur såg samhället ut? (Fanns det olika typer av jobb? Vem bestämde där?) Svar: 3 präster hade stor makt och folket lydde dom dom hade direkt kontakt till Gud, gudarna och därför lydde folket prästerna blint 2. Fanns det någon uppfinning eller speciell utveckling som uppkom där? Svar: jaa dom uppfann hjulet och skrift språket eller man vet inte säkert om det var sumererna som uppfann hjulet men man tror att det var dom men man kan aldrig vara helt säker skrift språket den äldsta skriftspråket vi känner till är mer en 5000 år sedan som hittades i Mesopotamien

3 5. Varför kallas det här samhället för en ”högcivilisation”?
Svar: För att dom började bygga upp ett samhälle alltså, fångade fisk så dom fick mat, börja dricka vatten, bygga upp städer, valde en som bestämde över dom och dom uppfann hjulet. Så man kallar det högcivilistation för att dom tillsammans började jobba och bygga upp ett samhälle som dom kunde leva i tillsammans.

4 6. Ta med en karta över området.

5 7.Ta med några bilder som ger en inblick i samhället.


Ladda ner ppt "Sumererna i södra Mesopotamien"

Liknande presentationer


Google-annonser