Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Ronja och Bojj på äventyr av Moa Eliasson och Marcus Mäkele.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Ronja och Bojj på äventyr av Moa Eliasson och Marcus Mäkele."— Presentationens avskrift:

1 Ronja och Bojj på äventyr av Moa Eliasson och Marcus Mäkele

2 Mattis, alla hans rövare och hans fru Lovis bodde i en jättestor borg. Det var ett stort krig när Mattis och Lovis skulle ha barn. Borgen heter Edoras. Edoras är som fyra borgar stor. Borgen har en jättestor mur. Ingen kunde komma in i Edoras. Alla rövarna sprang ut i kriget. Mitt i kriget fick Mattis och Lovis tvillingar. Dom skulle heta Ronja och Bojj. Efter flera år, när dom blev större fick dom gå ut i skogen. Det var en härlig sommardag när Ronja och Bojj fick gå ut för första gången.

3 När dom hade gått en bit ramlade Ronja i en buske, då kom små figurer upp ur busken. - Varför gör hon sönder taket? sa figurerna. - Vad är ni för något, sa Ronja oroligt. - Vi är rumpnissar. - Varför gör ni på detta viset? sa rumpnissarna. - Förlåt, sa Ronja. Nu gick dom.

4 Det kändes något på Bojjs axlar. - Sluta Ronja det kittlas, sa Bojj. - Det är inte jag, sa Ronja. Då vände Bojj sig om och såg grådvärgar. Grådvärgarna fångade Bojj och Ronja i ett fängelse. Just då kom Mattis och alla rövare och räddade dem. Sedan när dom kom hem, fick dom gå och handla i byarna. Nästa dag gick dom till skogen igen. När dom kom till skogen, så var dom lite sura och började sparka på löv. När dom sparkade på löven så såg dem en hemlig gång som dom följde. Där gången slutade såg dom ett övergivet slott. Bredvid slottet såg dem en gruva och ur gruvan kom en vagn. Vagnen stannade och ur vagnen hoppade en man ut och sa. - Hej! jag heter Sallo. - Var kommer ni ifrån? - Vi kommer därifrån sa Ronja och pekade i början av skogen.

5 Sallo, Ronja och Bojj gick till Sallos bror Marro. I en övergiven borg fanns Marro. - Sallo frågade Ronja och Bojj om dom ville ha skjuts till borgen Edoras. Ronja och Bojj sa ja till Sallos fråga. Men på vägen såg dom ett annat slott som förberedde sig för krig. Det var 80,000 soldater som förberedde sig för krig. Så Sallo red så fort han kunde till Edoras. När de kom till Edoras så vandrade Ronja och Bojj till Mattis och sa - Det kommer 80.000 soldater och vill ta över borgen, sa Ronja! - Då skrattade Mattis och sa - Vi har 50.000 soldater, 20.000 katapulter och 10.000 ryttare. Det dröjde 10 timmar innan alla soldater var förberedda. Nu blev det krig!! Kriget höll på i flera år för att det kom förstärkning hela tiden. Men till slut vann Mattis!!


Ladda ner ppt "Ronja och Bojj på äventyr av Moa Eliasson och Marcus Mäkele."

Liknande presentationer


Google-annonser