Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Svenska trubadurer Trubadur: Kan översättas: den som hittar på.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Svenska trubadurer Trubadur: Kan översättas: den som hittar på."— Presentationens avskrift:

1 Svenska trubadurer Trubadur: Kan översättas: den som hittar på.
En trubadur är en sångare, låtskrivare/kompositör som oftast framträder solo med visor och ballader, med ett så lite scenutrustning som möjligt och till eget musik-ackompanjemang. En svensk trubadur framför egna välskrivna texter, sånger ur den svenska vistraditionen eller tonsatta dikter av svenska lyriker. Det vanligaste trubadur instrumentet är akustisk gitarr , före 1900-talet var luta vanligast

2 Carl Michael Bellman Han växte upp på söder i Stockholm och hade bra privatlärare och blev på så vis bildad och kunde bl.a. flera olika språk. Han anställdes av Gustav den tredje som hovpoet. Många av hans sånger handlade om hur livet var i Stockholm på 1700-talet. Han gifte sig med Lovisa Fredrika och de fick flera barn. Bellman dog redan vid 55 års ålder i en lungsjukdom. Några personer som ofta återkommer i Bellmans sånger är: Fredman (han var urmakare och drack för mycket) Fader Movitz (han var musikant) I flera av Bellmans sånger kan man känna igen strofer och melodier från andra sånger. På den tiden var det ganska vanligt att man lånade musik från andra låtar. Han försökte ofta vara komisk i sina sånger och många tyckte att han var den roligaste underhållaren i Stockholm på den tiden. Kända sånger (de heter ofta fredmans epistel nr…) Käraste bröder, Fjäriln vingad Så lunka vi så småningom, Solen glimmar, Gubben Noak ANTECKNINGAR:

3 Evert Taube 1890- 1976 Kända sånger: ANTECKNINGAR:
Evert föddes på Västkusten och växte upp på Vinga, där han pappa var fyrvaktmästare. Pappan hade varit på sjön i många år och berättade ofta sjömanshistorier för barnen. Först ville Evert egentligen bli konstnär, men han var inte bara duktig på att måla han skrev verser och sånger också. Snart ägnade han sig helt åt musiken. När han var 17 år gick han till sjöss ochefter många långa resor på havet hamnade han i sydamerika och stannade där i flera år. Han reste mycket i både sydamerika och i europa så många av hans sånger är inspirerade av miljöer från andra länder och människor han träffad där. Men även den svenska naturen finns beskriven i ett flertal av hans visor, tex Flatön i bohuslän och Roslagen i stockholms skärgård Kända sånger: Änglamark, Flickan i Havanna, Sjösala vals, Fritiof o carmencita, Sov på min arm, Brevet från lillan, Så skimrande var aldrig havet ANTECKNINGAR:

4 Cornelis Vreeswijk 1937-1987 Kända sånger ANTECKNINGAR:
Han föddes i Holland och kom till Sverige när han var 12 år. Han arbetade flitigt för att lära sig svenska. Han spelade gitarr och så småningom började han skriva egna sånger. Hans första skiva kom ut 1964. Den hette ”Ballader och oförskämdheter” och blev en succe´. Cornelis sjöng visor av Bellman och Taube och han har spelat in skivor där han tolkar deras sånger. Cornelis var en populär artist som ofta spelades på radio och syntes på TV. Han har också varit med i ett antal filmer och teateruppsättningar. Under vissa perioder bodde han utomlands och gjorde turnéer i flera andra länder. Cornelis var generös och hade ingen respekt för pengar. När han dog i levercancer som 50 åring hade han stora skulder. Kända sånger Brev från kolonien, cecilia Lind, Deidres samba, somliga går i trasiga skor, Hönan Agda ANTECKNINGAR:

5 Låtlista Visdiktare


Ladda ner ppt "Svenska trubadurer Trubadur: Kan översättas: den som hittar på."

Liknande presentationer


Google-annonser