Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Johan Sebastian Bach 21 mars 1685 – 28 juli 1750

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Johan Sebastian Bach 21 mars 1685 – 28 juli 1750"— Presentationens avskrift:

1 Johan Sebastian Bach 21 mars 1685 – 28 juli 1750

2 Bach och Bachs ungdomår
Levde mellan Föddes i Eisenach. Tysk musiker under senbarocken. Spelade orgel och cembalo. Räknades som en av de främsta organisten och har fortfarande ett starkt inflytande på dagens organister. Fadern var stadsmusikant i Eisenach med violin som huvudinstrument. Bach var även en duktig sångare viket hand hade användning för när han sökte till Michaelikyrkans skola. Medans han arbetade på Blasuiskyrkan i Mühlhasen så gifte sig han sig med sin syssling, Maria Barbara Bach. De fick sju barn, men tre dog när de var unga. Sammanlagt blev det 20 barn.

3 Tiden i Weimar och Köthen
Som hovorganist och kammarmusiker hos hertigen i Weimar skrev han en stor del av sina orgelverk. Tiden i Weimar gav honom stort anseende som orgelexpert. Han skrev även de så kallade Brandenburgkonserterna, många av hans orkestersviter samt alla violinkonserterna. Hustrun Maria Barbara gick bort 1720 i sjukdom. Johan Sebastian gifte då om sig med Anna Magdalena Wilcken året därefter. Hon var sångerska och dotter till en trumpetare. Anna Magdalena blev till stor hjälp för Bachs arbete genom att hon ofta skrev rent hans noter. De fick 13 barn ihop.

4 Air Den skrevs mellan 1717 och 1723.
Den skrevs till en kund vid namn Prince Leopold av Anhatt. Den första inspelningen av denna låten gjordes 1902 av en ryss som hette Alexandr Verzhbilovich. Youtube-länk:

5 Kantor och musikdirektör i Leipzig
1723 började Johan Sebastian att jobba som kantor vid Thomaskyrkan i Leipzig. Han förblev kvar i Leipzig för resten av sitt liv. Mångfalt arbete: musikundervisning i Thomaskyrkan ansvara för musiken i stadens båda huvudkyrkor ha hand om Leipzigs musikliv i stort. Bach prioriterade sitt eget musicerande framför undervisningen och detta ledde till många dispyter med sina överordnade på skolan och i staden. ”Jag har måst vara flitig. Var och en som är lika flitig kan komma lika långt”. Under första tiden i Leipzig skrev han nya kantater och framförde dem. En ny varje vecka! Stora kyrkoverk: Johannespassionen, Matteuspassionen, Juloratoriet, h-mollmässan.

6 Bachs sista år Bach besökte år 1747 Fredrik II av Preussen, en stor musikälskare. Besöket resulterade i verket ”Musikalisches Opfer”. Det var ett antal kompositioner i ett ”kungligt” tema. Under hans sista år fokuserade han på att fördjupa sig i fugans form och teknik. ”Die Kunst der Fuge” är ett verk som förblev oavslutat eftersom att han fick en ögonsjukdom, och efter två misslyckade operationer så blev han blind. ’ Han begravdes till att börja med i Johanneskyrkogården, men efter ett antal flyttar vilar han numera i Thomaskyrkan i Leipzig där han under många år arbetade. Många av Johan Sebastians söner följde hans spår och blev även de tonsättare och musiker.

7 Toccata und Fuge Är hans mest berömda verk.
Låten består av två ”musikdelar”. En toccata och en fuga. Toccata innehåller snabba löpningar och/eller stora ackord. Fuga innehåller flera hopflätade stämmor med efterhärmning. Det är de snabba tonerna som gör att det blir en toccata och när det upprepas i en annan stämma är det en fuga. Verket består alltså inte av två delar utan toccatan och fugan är hopflätade. Youtube-länk:

8 Instuderingsfrågor Var föddes Johan Sebastian Bach?
Vad heter Bachs mest kända verk? Vad hette den kyrkan där han numera är begravd och där han under många år arbetade? Vad kännetecknar en toccata?


Ladda ner ppt "Johan Sebastian Bach 21 mars 1685 – 28 juli 1750"

Liknande presentationer


Google-annonser