Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Mattias, Robert, Itay och Carl-Emil

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Mattias, Robert, Itay och Carl-Emil"— Presentationens avskrift:

1 Mattias, Robert, Itay och Carl-Emil
Musiken på Medeltiden Mattias, Robert, Itay och Carl-Emil

2 Musikstilar Musiken blev mer komplicerad med anseende på rytmik och harmoni. Man kan dela upp musikstilarna profan(världslig) och sakral(kyrklig). I profan var ballader ett viktigt inslag och vandrande trubadurer var vanligt förekommande. Sakral var kyrklig och spelades i katedraler och kyrkor.

3 Musik instrument Fiddla är ett medeltida stråkinstrument av Fiol typ.
Förmodligen kom fiddlan till Europa från Arabländerna(orienterna) på 700-talet. På 1500-talet ersattes den av tidiga fioler.

4 Skalmeja är ett blåsinstrument som förekommer i nästan alla delar av världen.
Den har ett gällt ljud och kan jämföras med spelpipan på en säckpipa. Skalmejan var mycket populär under medeltid och används idag främst inom folkmusiken.

5 + Medeltidens kompositörer
Från medeltiden känner vi inte till några stora kompositörer på det sätt som vi gör från senare epoker. Ett exempel på en kompositör är Guillaume de Machaut.( ) Guillaume de Machaut sägs vara ”den sista stora poeten som också var kompositör”.

6 Guillaume de Machaut Långt in på 1400-talet beundrades och imiterades Machauts poesi. Machauts text och poesi handlade ofta om hövisk kärlek (äskade fån avstånd). Det hände att han blandade latin och franska i sångerna för att få fram större spänning.


Ladda ner ppt "Mattias, Robert, Itay och Carl-Emil"

Liknande presentationer


Google-annonser