Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Det glada 20-talet Efter första världskriget var människorna i Europa positiva till framtiden. Man trodde att det aldrig skulle bli några mer krig.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Det glada 20-talet Efter första världskriget var människorna i Europa positiva till framtiden. Man trodde att det aldrig skulle bli några mer krig."— Presentationens avskrift:

1 Det glada 20-talet Efter första världskriget var människorna i Europa positiva till framtiden. Man trodde att det aldrig skulle bli några mer krig.

2 Nya uppfinningar kom på 20-talet. T
Nya uppfinningar kom på 20-talet. T.ex bio, radio, kylskåp och tvättmaskiner. Dessa nymodigheter var dock mycket ovanliga.

3 Dolkstötslegenden Efter 1ww så spreds myten om att tyskland egentligen inte hade förlorat kriget utan att de hade blivit förrådda av sina ledare. Denna myt utnyttjades av nazisterna.

4 Ölkällarkuppen Hitler och hans anhängare försökte ta makten i Tyskland genom en kupp. Efter det så sattes Hitler i fängelse.

5 Efter 1ww var det ekonomisk kris i Tyskland på grund av det som blev följderna av Versaillefreden. Tyskarna beslutade då att lösa krisen genom att trycka mer pengar. Detta ledde till hyperinflation.

6 Börskraschen 1929 ville alla sälja sina aktier i New York, men ingen ville köpa. Sen började invånarna ta ut sina pengar från banken. Folket blev arbetslösa och sparade sina pengar vilket ledda till ytterligare ekonomisk nedgång.

7 Depressionen Många blev arbetslösa och ekonomin fick en djup nergång.

8 För att lösa den ekonomiskakrisen i USA så prövades Keynes ekonomiska modell. Det innebar att staten lånade ut pengar för att bygga fabriker och då kunde folk sättas i arbete. Arbetarna fick lön och då kunde de köpa saker. De satsade sig ur krisen.

9 Adolf Hitler var ingen känd person efter 1ww, utan han var ledare för ett obetydligt parti. Men han och hans parti utnyttjar kaoset och den ekonomiska krisen för att få anhängare. Hans budskap skrev han ner i ”Mein Kamp”

10 1932 blev nazistpartiet Tysklands största parti.
Hitler utsågs till regeringschef. Hitler fick Tyskland att gå från demokrati till diktatur.

11 Nazisterna förberedde sig för krig genom att bygga Autobahn, för att lättare kunna transportera varor och vapen.

12 Propaganda Nazisterna använde sig av propaganda. De satsade mycket pengar på att få ut sitt budskap med hjälp av bilder, radio och film Nazisternas budskapet: Alla svårigheter var judarnas och kommunisternas fel. Tyskarna tillhörde den överlägsna ariska rasen. De borde därför styra över alla andra folk.

13 För att lättare kunna sprida den nazistiska propagandan spreds det billiga radioapparater i Tyskland.


Ladda ner ppt "Det glada 20-talet Efter första världskriget var människorna i Europa positiva till framtiden. Man trodde att det aldrig skulle bli några mer krig."

Liknande presentationer


Google-annonser