Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Mellankrigstiden Paus mellan två krig eller en fortsättning på det gamla? Depression, varför? Nazismens framväxt – hur kom Hitler till makten? Funkar demokrati,

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Mellankrigstiden Paus mellan två krig eller en fortsättning på det gamla? Depression, varför? Nazismens framväxt – hur kom Hitler till makten? Funkar demokrati,"— Presentationens avskrift:

1 Mellankrigstiden Paus mellan två krig eller en fortsättning på det gamla? Depression, varför? Nazismens framväxt – hur kom Hitler till makten? Funkar demokrati, bättre med diktatur? Stalin, den största massmördaren? Vad hände i Sverige?

2 Mellankrigstiden – 20-talet
I slutet av 20-talet var arbetslösheten låg i många av industriländerna och en försiktig optimism spred sig, framför allt i USA. Även känt som det glada 20-talet. Sen kom raset i New York som kom att påverka hela världen…

3 Mellankrigstiden – börskraschen 1929
Börsen i New York kraschade 1929. Människor lånade pengar till att köpa aktier i företag som de trodde gick bra. Företagen visade sig inte gå så bra som folk trodde och aktierna sjönk i värde och folk började sälja i rasande takt Folks aktier sjönk då ännu mer och blev knappt värda pappret de var tryckta på. Samtidigt hade folk lån att betala tillbaka.

4 Mellankrigstiden – börskraschen 1929
Sammanfattningsvis: Folk och banker blev skuldsatta och gick i konkurs på grund av en övertro på framtiden, företagen gick inte så bra som man hade hoppats. Ungefär som i IT-bubblan på 2000-talet eller bolånekrisen nyligen i USA.

5 Mellankrigstiden – den stora depressionen på 30-talet
Direkt följd av börskraschen Företagen tillverkade mindre, förberedde för svåra tider, folk fick sparken, mindre pengar att köpa varor för, företagen gick ännu sämre (ekonomiska kretsloppet) Fattigdom i USA, folk svalt nästan och välgörenhet och staten Skyhög arbetslöshet, många tappade tron på demokratiskt valda politiker, hur kunde det bli så här?

6

7 Mellankrigstiden – den stora depressionen på 30-talet
USA försökte lösa det genom att staten skapade jobb genom projekt som vägar, vattenkraftverk, broar och motorvägar, detta kallades The New Deal ( den nya given). Ex. Hooverdammen, Las Vegas. Franklin D. Roosevelt var presidenten som landsatte The New Deal 1932 Folk fick jobb och staten började för första gången betala ut bidrag till arbetslösa.

8

9 Mellankrigstiden – den stora depressionen på 30-talet
De amerikanska bankerna slutade låna ut pengar till omvärlden och slutade konsumera världens varor, därför påverkades Europa och resten av världen också.

10 Mellankrigstiden – framväxten av diktaturer
Demokrati var inget självklart bra som vi anser idag. Efter första världskriget hade kejsare och kungar lämnat/störtats från sina troner och lämnat makten till demokratiska regeringar. Exempelvis Weimar-regeringen i Tyskland. Många ledare sa rakt ut att demokrati var ineffektivt och tjafsigt, speciellt efter den stora depressionen som ofta skylldes på politikerna.

11 Mellankrigstiden – framväxten av diktaturer
Styrs av en eller flera ledare som inte är folkvalda Ledarnas makt och budskap ska spridas över hela landet. Den som motsäger sig diktatorn blir fängslad eller dödad. Propaganda till ledarnas fördel bombarderades ut i radio, tidningar och film. (Propaganda-ensidigt budskap)

12 Mellankrigstiden – framväxten av diktaturer
Sovjetunionen Löften om demokrati från Lenin infriades aldrig, istället stenhård Joseph Stalin till makten 1924, när Lenin dog. Resten av världens regeringar fientligt inställda till Sovjet, befarade kommunistiska revolutionen skulle sprida sig. Stalin skulle göra Sovjet till världens bästa land genom femårsplaner, mångdubbla produktion av allt; stål, olja, vapen, kol och liknande

13

14 Mellankrigstiden – framväxten av diktaturer
Sovjetunionen Produktionen ökade men Stalin struntade i människorna. Låga löner, brist på mat o.s.v. Människorna tillhörde staten enligt Stalin, och används till statens bästa. Ingen fick äga något, alla som ägde något, ex. bondgård, var fiender till staten. Kollektiviserade allt jordbruk och de som vägrade dödades eller skickades till straffläger i Sibirien. Omkring 10 miljoner dog i samband med kollektiviseringen.

15 Mellankrigstiden – framväxten av diktaturer
Sovjetunionen Ja, ni hörde rätt. 10 miljoner Hela Sverige plus en miljon människor eller lika många som dog i första världskriget.

16 Mellankrigstiden – framväxten av diktaturer
Sovjetunionen Bönderna var nu knäckta, nästa grupp som skulle kunna hota Stalin var andra kommunister i det egna partiet. 1936 började Stalin arrestera, tortera till erkännanden, mörda och fängsla de som han misstänkte kunde hota hans makt. Även barn och släktingar till misstänkta räknades in. Några år senare hade 8 miljoner människor arresterats, och i många fall mördats och torterats. Stalin hade skapat ett samhälle där ingen kunde lita på någon, såsom han ville ha det.

17 Mellankrigstiden – framväxten av diktaturer
Sovjetunionen Historiker räknar med att Stalin har omkring 42 miljoner människor på sitt samvete, vilket gör honom till en av de värsta massmördaren i historien tillsammans med Adolf Hitler och Mao Zedong. 42 miljoner Ungefär hela den franska befolkningen idag (46 mijloner).

18 Mellankrigstiden – framväxten av diktaturer
Nazismens framväxt Möjlig på grund av: Versaillesfreden Den stora depressionen Adolf Hitler

19 Mellankrigstiden – framväxten av diktaturer
Versaillesfreden Tyskland gav upp att betala skadeståndet efter ett år Frankrike tog då över fabriksområdet Ruhr Tyskarna i fabrikerna började strejka För att kunna betala de tyska strejkarna tryckte staten upp mer pengar Kraftig inflation i Tyskland, pengar inte värda något.

20 Mellankrigstiden – framväxten av diktaturer
Versaillesfreden Många tyskar ansåg att de som slutit fred hade förrått det tyska folket, speciellt många soldater som nu var arbetslösa lände så. Många skyllde på de rika, judarna, kommunisterna och egna och andra länders regering. Någons fel måste det ju vara!

21

22 Mellankrigstiden – framväxten av diktaturer
Adolf Hitler Misslyckad konstnär från Österrike som var korpral i den tyska armén under första världskriget. Stor besvikelse för Hitler att Tyskland kapitulerade, i armén hade han funnit sin identitet. Hitler blev medlem i ett litet parti som ville ha revansch, nationalsocialistiska tyska arbetarpartiet (NSDAP)

23

24 Mellankrigstiden – framväxten av diktaturer
Adolf Hitler Hitler blev snabbt ledare för NSDAP och utnyttjade folks känsla av rädsla för framtiden och besvikelse över det förlorade kriget. Hitler fick med sig mycket människor tack vare sin intensitet och skapade fanatisk stämning vid sina tal som fick folk att känna stolthet och framtidstro. Felet var inte deras utan judarnas, kommunisternas och de rikas.

25

26 Mellankrigstiden – framväxten av diktaturer
Den stora depressionen Partiet började gå sämre efter 1924 eftersom det gick bättre för Tyskland, inte så många besvikna, arbetslösa och missnöjda väljare längre. Tyskland hade fått gigantiska lån från USA för att få ekonomin på fötter igen. Så kom den stora depressionen och USA krävde tillbaka sina lån och arbetslösheten drabbade Tyskland med oerhörd kraft. Vad hade hänt om Tysklands ekonomi hade fortsatt bli bättre?

27 Mellankrigstiden – framväxten av diktaturer
Den stora depressionen Hälften av arbetskraften utan jobb i Tyskland 1932, bra grogrund för ett missnöjesparti. I valet 1932 blev NSDAP (nazisterna) det största partiet (38%) NSDAP kunde ha stoppats av de andra partierna men de kunde inte komma överens. Efter att någon bränt ner den tyska riksdagen blev Hitler regeringens chef 1933 och förvandlade landet från demokrati till diktatur med NSDAP (nazisterna) som det enda tillåtna partiet

28 Mellankrigstiden – framväxten av diktaturer
Tyskland under nazisterna Nazisterna tog kontroll över hela samhället och de som inte passade in blev hotade, misshandlade och satta i koncentrationsläger. Där man ville ”koncentrera” fienden så man visste var den var. Först var det framförallt politiska fiender till nazisterna som bekämpades, men med tiden andra delar av samhället som inte passade in; judar, romer, homosexuella och utvecklingsstörda. SA (brunskjortorna) var Hitlers slagskämpar och polis på gatorna som såg till att folk lydde nazisterna.

29

30 Mellankrigstiden – framväxten av diktaturer
Tyskland under nazisterna Den tyska vita mannen var överlägsen alla andra enligt nazisterna. Judar, homosexuella, romer, utvecklingsstörda eller människor som på annat sätt inte passade in i Hitlers bild av en arisk tysk var mindre värda. Alla människors lika värde? Knappast. Nazisterna ville rensa befolkningen på alla svaga, bort med Dom så får Vi det mycket bättre.

31 Mellankrigstiden – framväxten av diktaturer
Tyskland under nazisterna Judarna var den grupp som Hitler och nazisterna förföljde hårdast. Nazisterna ville ha ett judefritt Tyskland. Stiftade lagar som tog ifrån judarnas deras rättigheter Särskilda skolor för judar Läkare, advokater och professorer tvingades sluta arbeta Judar fick bara gifta sig med judar 1941 måste alla judar bära en gul Davidsstjärna Folk uppmanades att inte handla i judisk butiker, krossade fönster och spikade upp skyltar. Kristallnatten 1938

32 Youtube - survivor remembers kristalnacht

33

34 Mellankrigstiden – framväxten av diktaturer
Tyskland under nazisterna Varför förfölja judarna? Antisemitismen har lång historia och går tillbaks till bibeln, det var inte bara i Tyskland som antisemitism fanns. Henry Ford som uppfann T-Forden var en mycket känd antisemit. Judar har blivit förföljda under hundratals år bland annat av den katolska kyrkan och har beskyllts för allt från att förgifta brunnar till att roffa åt sig pengar och sko sig på andra Sanningen är att judarna, som folk, har varit mycket framgångsrika genom historien.

35 Mellankrigstiden – vad hände i Sverige?
Folkhemmets skapande 1932 och framåt Socialdemokraterna regerade med statsminister Per-Albin Hansson Folkhemmet var tanken om att alla i Sverige skulle känna sig hemma och trygga. Pension Skola Sjukvård Arbetslöshetsstöd Bosättningslån Bidrag till småbarnsmammor Två veckors betald semester

36

37 Mellankrigstiden – vad hände i Sverige?
Folkhemmet skapande 1932 och framåt De nazistiska eller kommunistiska partierna växte sig aldrig starka i Sverige eftersom de levde på människors rädsla och missnöje. I Sverige hade människor trygghet och framtidstro, mycket tack vare bra politiker och bra ekonomi.

38 Mellankrigstiden – vad hände i Sverige?
Folkhemmet skapande 1932 och framåt Fanns svenskar som stödde nazismen också. Det första rasbiologiska institutet öppnade i Uppsala 1921. ”Tattare” och romer passade inte alltid in i folkhemmet. En del steriliserades, sattes på anstalt eller i fängelse.


Ladda ner ppt "Mellankrigstiden Paus mellan två krig eller en fortsättning på det gamla? Depression, varför? Nazismens framväxt – hur kom Hitler till makten? Funkar demokrati,"

Liknande presentationer


Google-annonser