Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Kriget efter 1940.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Kriget efter 1940."— Presentationens avskrift:

1 Kriget efter 1940

2 Slaget om Storbritannien
Tyskland försöker bomba ”skiten ur” Storbritannien, men de lyckades inte få dem att ge upp. Tyskarna måste därför avbryta anfallet. På bilden till höger firar Storbritanniens ledare Churchill framgången med ett klassiskt V-tecken.

3 1940 hade Tyskland tagit många länder men Hitler var Inte nöjd. Han Ville ha mer land, olja och järn. I juni 1941 Anfaller därför Tyskland Sovjet. Hitler ville undvika ett krig på två fronter men när inte Storbritannien gav upp blev det så ändå.

4 Vad hade Hitler för tankar om Sovjetunionen?
Tyska folket behöver mer plats Kommunismen måste krossas Vi måste döda ryssarna så att vi tyskar får plats. Det ryska folket är undermänniskor, de kan bli tjänare och slavar till oss.

5 Operation Barbarossa I oktober kunde de tyska soldaterna se tornen i huvudstaden Moskva. Hitler meddelade att segern var nära. Han började till och med att tillverka en staty över segern. Men de kommer inte längre, ryssarna mobiliserar alla sina krafter och lyckas slå tillbaka Tyskarna. Detta blev den första stora motgången för Hitler.

6 Världskrig Morgonen den 7 december 1941 attackerar Japan den amerikanska flottbasen Pearl Harbor. Nästan hela den amerikanska flottan sänks på någon timma. USA går med i kriget på de Allierades sida.

7 Början på slutet för axelmakterna
Japan bombar amerikanarna som svarar med att förklara krig mot Japan. Hitlers Tyskland och Japan är med i samma allians. Tyskland förklarar därför också krig mot USA. Något Som kommer att visa sig vara ett stort misstag. Tyskland Kommer aldrig att kunna invadera USA. USA kommer däremot Att invadera Tyskland…

8 1942 –Tyska motgångar Axelmakterna var som mäktigast. Japan hade
slagit ut stora delar av Amerikas flotta och Tyskland såg ut att slå Sovjetunionen. De kämpade i Afrika för att vinna Egypten och därmed få tillgång till all olja från Mellanöstern. Men vid slaget i El-Alamein i Egypten lyckades Britterna stoppa tyskarna. Slaget om Afrika Hade vänt till de Allierades fördel. Och i Sovjet utkämpades samtidigt slaget om Stalingrad där Tyskland förlorade.

9 1943 - Motangrepp De allierade började nu tillsammans med USA
och Sovjetunionen att producera mycket mer vapen än axelmakterna. De Allierade började med att slå tillbaka tyskarna och italienarna . De började i Afrika och Italien.

10 1944 – D-dagen Day of days - den 6 juni 1944
invaderade de allierade i Normandie i Frankrike. Fyra tusen fartyg fraktade över soldater från Storbritannien till Frankrike. Inom 24 timmar hade man satts i land på den franska kusten. Tyskarna kunde inte stå emot och fick retirera bakåt mot Berlin. Samtidigt anföll Sovjet med tio miljoner soldater från öster och pressade tillbaka tyskarna mot Berlin .

11 1945 - Slutet Tyskarna pressades tillbaka från båda
Håll och våren 1945 möttes Amerikanska och sovjetiska soldater vid floden Elbe. De hade slagit ut det tyska försvaret. Hitler begick självmord den 30 april och Den 10 Maj gav Tyskland upp.

12 1945 – Atombomb mot Japan Den 6 aug. 1945 släppte amerikanarna
En atombomb över Hiroshima Dog direkt och hela staden brann. Tre dagar Senare släppte de en till över staden Nagasaki. Det är enda gången atombomben har använts i Krig. Japan gav upp. Andra världskriget var nu slut.


Ladda ner ppt "Kriget efter 1940."

Liknande presentationer


Google-annonser