Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

En värld i lågor Andra Världskriget.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "En värld i lågor Andra Världskriget."— Presentationens avskrift:

1 En värld i lågor Andra Världskriget

2 ”Jag har inget annat att erbjuda än blod, möda, tårar och svett.”
Winston Churchill Prämiärminister Storbritannien 1940 Den 10 maj 1940, samma dag som Tyskland anföll Holland, Belgien och Frankrike, tvingades den brittiska premiärministern Neville Chamberlain att avgå. Han efterträddes av Winston Churchill, som sedan krigsutbrottet hade varit marinminister. Orsakerna till Chamberlains avgång var bland annat en växande kritik mot den eftergiftspolitik han hade fört gentemot Nazityskland under senare delen av 1930-talet. När Storbritannien inte lyckades stoppa de tyska truppernas erövring av Norge, blev kritiken mot Chamberlain ännu starkare. Churchill ledde Storbritannien under resten av kriget. Han rubbade aldrig på sin övertygelse att Nazityskland måste besegras. Många av hans officiella uttalanden under krigsåren blev berömda citat över hela världen. Strax efter att han blivit premiärminister föklarade han: ”Jag har ingenting annat att erbjuda än blod, möda, tårar och svett” (”I have nothing to offer but blood, toil, tears and sweat”). Flera av Churchills yttranden har gjort starkt intryck och har därefter citerats flitigt. Känd för sitt V-tecken, victory!

3 Motståndarna Storbritannien Frankrike Sovjetunionen (1941) USA (1941)
DE ALLIERADE AXELMAKTERNA Storbritannien Frankrike Sovjetunionen (1941) USA (1941) Kanada Tyskland Italien ( ) Japan

4 Det var så det startade... På morgonen den 1 september 1939 tågar tyska trupper över gränsen till Polen. Detta blir för mycket för Storbritannien, och Frankrike som förklarar krig mot Tyskland. Det skulle bara ta fyra veckor för tyskarna att besegra Polen. Storbritannien och Frankrike saknade planering och kunde inte ingripa trots att de var Polens allierade. Sovjetunionen besatte de östra delarna av landet, i enlighet med Molotov- Ribbentroppaketen. Polen hade åter försvunnit från kartan. Kriget kom att kallas för Blixtkriget – världen fick lära känna ett nytt begrepp. Första världskriget – fastlåsta skyttegravskrig. Nu hade tyskarna utvecklat en snabb, rörlig krigsföring med flyg och stridsvagnar.

5 Finska vinterkriget Den 3 oktober tar Sovjetunionen över Estland, Lettland och Litauen. Två månader senare invaderar de Finland. Även i Finland hade Sovjetunionen fått fria händer enligt avtalet med Tyskland. När Finland avvisade sovjetiska krav på landavträdelser anföll Sovjetunionen. Kriget känt som det finska vinterkriget varade till mars året därpå. Finländarna gjorde ordentligt med motstånd, men tvingades ändå till en hård fredsuppgöresle i mars 1940. Finland behöll dock sin självständighet. Det gjorde dock inte Estland, Lettland och Litauen som införlivades med Sovjetunionen sommaren 1949.

6 Danmark och Norge Den 9 april 1940 invaderar Tyskland Danmark och Norge. Detta gör det för att säkerställa att järnmalm fortsätter att transporteras genom Sverige. Danmark faller direkt, Norge håller ut lite längre.

7 Benelux-länderna I maj 1940 anföll Tyskland Belgien, Nederländerna och Luxemburg. Frankrike hade inte mycket att sätta emot. Italien gick med på Axelmakternas sida. Vid den fransk-tyska gränsen var det så lugnt att kriget till en början kallades för ”låtsaskriget”. I stället koncentrerade sig tyskarna mot norr och Danmark och Norge. Den 10 maj var det slut på låtsaskriget. Tyskarna invaderade Nederländerna och Belgien på ett par veckor och blixtkriget fortsatte i ett rasande tempo in i Frankrike. Större delen av den brittiska armén som fanns på plats riskerade att inneslutas, men kunde räddas över till England från den franska hamnstaden dankerque. Den 14 juni erövrade tyskarna Paris och efter drygt en månad kapitulerade Frankrike. På sommaren 1940 behärskade Nazityskland hela Västeuropa med ett viktigt undantag: Storbriannien. Med Winston Churchill hade detta land fått en stark och samlad ledatgestalt.

8 Operation Barbarossa Den 22 juni 1941 anfaller Tyskland Sovjetunionen i Operation Barbarossa. Tyskland fick hjälp av Finland. Sovjet blev överraskade. Tysklands offensiv var till en början lyckad. Utanför Moskva lyckades Josef Stalin få stopp på tyskarna. Sedan kom den långa, kalla ryska vintern som tyskarna inte var förberedda på. Tyskland hade kört fast. Tyskland anfaller Sovjetunionen. Avtalet med Sovjetunionen vara bara ett sätt för Hitler att vinna tid. Sovjetledarna hade också fått ett andrum genom avtalet. Det verkade ändå som om de blev fullt överraskade när tyskarna den 22 juni 1941 inledde sin operation Barbarossa. Utmed en 300 mil lång frontlinje som löpte från Östersjön till Svarta Havet anföll tyskarna med över tre miljoner man. Blixtkriget verkade fungera ännu en gång till! Tyskarna avancerade snabbt och flera miljoner sovjetsiska soldater togs till fånga. Men när tyska arméer stod alldeles utanför Moskva och hade inringat Leningrad (Sankt Petersburg) tog det stopp. Sovjetiska trupper gick till motanfall. Tyskarna måste göra allt för att stå emot! Blixtkriget var över! Nu skullle det istället bli en fråga om vem som var mest uthållig och hade de största resurserna.

9 Blitzen Från september 1940 till maj 1941 bombar Tyskland ihärdigt London och andra städer i England. Detta blir känt som Blitzen. Läget var kritiskt för Storbritannien. Men att erövra en Ö, skyddad av en stark flotta, ställde speciella krav på tyskarna. Det var nödvändigt att först skaffa sig totalt luftherravälde. I augusti 1940 började slaget om Storbritannien. Tyskarna ville framförallt slå ut den brittiska flygvapnet. Men det var inte bara de militära målen som anfölls, utan den civila befolkningen drabbades hårt. Tyskarna inledde med framgångar med led sedan större förluster och de fick ge upp sin plan på att erövra öriket. Storbritannien fick låna och hyra krigsmaterial från USA. USA var från början emot ett deltagande i kriget. Tyskarna försökte liksom i första världskriget att isolera Storbritannien genom ett u-båtskrig. Förlusterna i fartyg och sjömän var stora för England, men med tiden blev de alltmer framgångsrika.

10 Pearl Harbor Japan anföll tidigt på morgonen den 7 december 1941 USAs marinbas på Hawaii amerikaner dog. USA ville egentligen hålla sig utanför kriget, men insåg att detta inte var möjligt. Japan hade en utvecklad industri med saknade egna råvaror, något som fanns i närliggande länder. Japan försökte lägga områden i Asien under sig. USA såg bekymrat på utvecklingen och bestämde sig för att bryta all handel med Japan. Japan anföll den den amerikanska flottbasen Pearl Harbor utan krigsförklaring. Japanerna lyckades förstöra en stor del av den amerikanska flottan. Japanerna såg därmed att det största hindret i deras expansion tillfälligt var undanröjt. Efter Pearl Harbor förklarade Tyskland och Italien krig mot USA. Alla världsdelar utom Sydamerika var nu indragna i kriget. Genom att det brittiska imperiet omfattade områden i flera världsdelar deltog till exempel australiska, kanadensiska och indiska trupper på de allierades sida. Störst betydelse blev USA:s stora ekonomiska och militära resurser som ställdes till de allierades förfogande.

11 Nordafrika I kolonierna i Nordafrika utkämpades hårda strider. De allierade lyckades få övertaget i slaget vid El-Alamein 1942. Under 1942 började de tidigare så segerrika axelmakterna att möta allt fler motgångar. Tyskarnas framfart mot Suez stoppades vid El-Alamein av brittierna och de började istället att pressa tillbaka tyskarna och italienarna. Amerikanska trupper landssteg i västra Nordafrika och snart tvingades Axelmakternas styrkor att dra sig ur Afrika. Amerikanska och birttiska trupper tog sig över till Italiens fastland. Mussolini störtades av sina landsmän och Italien bytte sida. De tyska arméer kontrollerade fortfarande Italien med pressades långsamt tillbaka.

12 Stalingrad - Vändpunkten
I slaget vid Stalingrad lyckades Sovjetunionen omringa och skada tyskarna så pass mycket att de kapitulerade den 2 februari Detta blev vändpunkten i kriget. På östfronten hejdades också de tyska framryckningarna. Efter att ha fastnat utan för Moskva och Leningrad försökte tyskarna med en ny offensiv mot oljefält. När tyskarna anföll Stalingrad lyckades sovjetiska styrkor att omringa en hel armé i staden. ¨Sovjetunionen hade nu övertaget och tysk slutseger verkade nu betydligt mindre trolig. Även i Asien vände kriget. Japanerna hade stora nederlag till sjöss vid Midway. Amerikanerna började nu att erövra flera av de öar som japanerna tidigare lagt under sig.

13 Bombningarna över Tyskland
Från 1942 till krigsslutet utsatte de västallierade Tyskland för allt våldsammare bombangrepp. Till viss del lyckades man slå ut fabriker och kommunikationer som var viktiga för den tyska krigsföringen. Men man anföll också städer i sin helhet. De civila förlusterna blev skrämmande höga. Vid ett anfall en natt mot Hamburg dödades civila. Det var fler civila offer än vad samtliga tyska flyganfall under slaget om Storbritannien. Läs Utblick sidan 405!

14 Dagen D På Dagen D – den 6 juni 1944 landsteg de Allierade i Normandie i norra Frankrike för att ta tillbaka landet från Tyskland. När hösten kommer är i stort sett hela Frankrike befriat. De allierade trupperna fördes över den engelska kanalen. Tyskarna bjöd på stort motstånd i början men vartefter de allierade erövrade större landområden fick de svårare att hålla emot. I augusti 1944 befrias Paris och i september stor de allierade vid den tyska gränsen,

15 Slutstriden Tyskland är nu helt chanslösa, men Adolf Hitler vägrar inse detta. I sista slaget, slaget om Berlin, vinner Sovjetunionen lätt mot Tysklands reservarmé. Hitler begår självmord i sin bunker i centrala Berlin. Hans kropp har ännu inte återfunnits. Kriget i Europa var nu äntligen över!

16 Atombomben Kriget slutar helt och hållet i augusti när USA släpper två atombomber över de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki. Mer än människor dör. Fortfarande idag märks effekterna. De överlevande drabbas oftare av cancer och högt blodtryck än andra. Japanerna bjöd på segt motstånd i Stilla Havet. Det var en svår skam att kapitulera! I juli 1945 var amerikanska forskare klara med ett nytt vapen med fasansfull styrka. Den första atombomben släpptes över Hiroshima och tre dagar senare över Nagasaki. USA motvierade atombomberna med att de sparade liv. Annars hade de invaderat de japanska öarna och det kunde kosta tusentals med amerikanska soldater. Motiven ifrågasätts! Vissa menar att japan var på väg att ge upp och att det istället handlade om att USA vill skaffa sig ett övertag över Sovjetunionen under den kommande efterkrigesperioden.

17 Efter kriget FN bildas. Tyskland och Berlin delas in i fyra zoner.
Krigsförbrytare straffas i Nürnberg. USA och Sovjetunionen blir stormakter. Storbritannien var inte längre en stormakt – de förlorade kolonier.


Ladda ner ppt "En värld i lågor Andra Världskriget."

Liknande presentationer


Google-annonser