Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Andra världskriget 1939 - 1945.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Andra världskriget 1939 - 1945."— Presentationens avskrift:

1 Andra världskriget

2 1939 1939 ockuperade Tyskland bl.a. resten av Tjeckoslovakien.
Hitler ville ha tillgång till den s.k. ”polska korridoren” för att förbinda ostpreussen med resten av landet.

3 Molotov-Ribbentroppakten 1939
Bilden visar undertecknandet av pakten Den sovjetiska utrikesministern Molotov sitter och undertecknar fördraget, Stalin står leende och övervakar det hela och till vänster om honom står den tyska utrikesministern Ribbentrop. Notera också tavlan ovanför sällskapet. Vem är avbildad?

4 1939 Tyskland och Sovjetunionen undertecknade en s.k. ”icke - agressionspakt.” Pakten gick ut på att staterna inte skulle anfalla varandra i händelse av krig. I och med detta löste Hitler Tysklands ständiga problem, d.v.s. hotet om ett tvåfrontskrig och samtidigt kunde Stalin, genom ett avtal med Hitler, förhindra ett nytt anfall från väster. I denna pakt fanns hemliga avsnitt, där det framgick vilka delar av Europa som skulle tillfalla Sovjetunionen och vilka som Tyskland skulle få. I stora drag gick denna del av pakten ut på att Sovjetunionen skulle få Finland, Estland och Lettland och östra Polen medan Tyskland skulle få västra Polen och Litauen. Denna hemliga del i den s.k. ”Molotov – Ribbentroppakten” blev inte offentlig förrän efter Sovjetunionens kollaps.

5 Anfallet mot Polen 1939 Anfallet mot Polen den 1:e september 1939 ledde till att andra världskriget bröt ut. Frankrike och Storbritannien kunde inte acceptera detta tilltag utan förklarade Tyskland krig. I och med att Hitler och Stalin hade kommit överens kom nu Polen att anfallas österifrån av Sovjetunionen (17 sept). En månad efter var Polen besegrat.

6 Finland Landet anfölls av Sovjetunionen i november 1939.
Kriget kallades ”det finska vinterkriget”, beroende på att det utspelades i vintermiljö och var mycket kallt. I freden 1940 fick Finland lämna ifrån sig bl.a. karelska näset och Kexholm.

7 1940 Danmark och Norge togs av Tyskland den 9:e april.
1. För att säkra importen av järnmalm. Syfte? D.v.s. varför ville Tyskland ta Norge och Danmark? 2. För att skapa möjlighet för att dominera Nordatlanten. Norges långa kust var strategiskt exemplariskt för detta.

8 Järnmalmen ,som kom från Sverige, skeppades, via ”malmbanan” till Narvik som ligger här.

9 Den långa norska kusten med dess djupa fjordar skapade möjligheter till att dominera stridigheterna till havs.

10 Om ni minns så hade ju Storbritannien lyckats stänga in stora delar av den tyska flottan under första världskriget, genom att stänga av detta område. Detta omöjliggjordes när Tyskland invaderade Norge.

11 1940 Anfallet mot Frankrike.
Frankrike försvarades av den s.k. ”Maginotlinjen”, som var ett mycket omfattande försvarssystem vid den fransk-tyska gränsen.

12 Maginotlinjen Ett område ansågs ointagligt. Därför var försvaret här väldigt dåligt. Det fanns två anledningar till denna uppfattning: Det låg vid ett bergspass som var svårt att forcera med stridsvagnar (bergspasset heter Ardennerna) En anfallande fiende hade tvingats ta sig över floden Meuse.

13 Maginotlinjen Maginotlinjen Byggdes för att hindra en tysk invasion.
Tanken var att försvara Frankrike med en liten mängd folk. Från början hade Maginotlinjen byggts i samråd med Belgien, men under talet förklarade sig detta land neutralt. Man underskattade trots detta inte Maginotlinjens förträfflighet; ett bra gränsskydd gentemot Tyskland skulle tvinga dem att anfalla genom Belgien, vilket skulle dra på dem Englands vrede.

14 Tyskarna undvek Maginotlinjen genom att gå genom Beneluxländerna.
För att möta anfallet mot tyskarna skickades franska och brittiska soldater till Belgien. Den tyska vänsterflanken var starkast och bröt igenom försvaret här. Just vid Ardennerna där fransmännen var som svagast.

15 Dunkerque Den starka tyska vänsterflanken rörde sig oerhört snabbt och tillsammans med resten av den tyska styrkan ringades de franska och engelska soldaterna in. En mycket känd historisk händelse är evakueringen av närmare man över engelska kanalen. Hela anfallet var över på 11 dagar och den 5 juni kapitulerade Frankrike.

16 1940 Hitler tänkte i augusti 1940 göra slut på det sista motståndet, nämligen Storbritannien. Operation Seelöwe kallades den planerade invasionen av England. För att förbereda anfallet skickade Tyskland bombplan över den engelska ön. Men de engelska flygarna lyckades stå emot och operation Seelöwe fick ställas in. Winston Churchill, Storbritanniens premiärminister, sa då om de engelska flygarna: ”Aldrig har så få gjort så mycket för så många.”

17 1940 Under sommaren gick Italien in i Egypten, som kontrollerades av England, samt också Grekland. Målet för Mussolini var att förverkliga idén om att återskapa det romerska riket.

18

19

20 1941 Eftersom italienarna inte klarade av sitt krig skickade tyskarna trupper till Grekland och Nordafrika. Tyskarna hade nu i princip hela Balkan: Bulgarien hade gått med på tyskarnas sida och Grekland och Jugoslavien ockuperades.

21 1941 Men de två stora händelserna 1941 var trots allt:
1. Tysklands anfall mot Sovjetunionen 2. USA går med i kriget.

22 Operation Barbarossa 1941 Varför ville Tyskland anfalla Sovjetunionen?
Ideologiska skäl: ”Lebensraum” världsherravälde och hat mot bolsjeviker. Praktiska skäl: Råvarubrist och då främst olja som fanns i Kaukasus. 1. Dåliga vägar som gjorde att tyskarna körde fast i leran och inte kunde utnyttja snabbheten. Hur gick kriget? Till en början rönte Tyskland stora framgångar med sin blixtkrigstaktik, men… …efter hand var det främst två saker som gjorde att tyskarna fick problem: 2. Den kalla vintern gjorde att oljan i pansarvagnarna och soldaterna frös.

23 Pearl Harbour 1941 Före händelsen som fick USA att gå med i kriget hade landet indirekt varit med. Det s.k. ”lend-leaseavtalet” innebar att de alllierade fick ”låna” pansarvagnar och andra vapen av USA. 7 December 1941 anfölls den amerikanska flottbasen Pearl Harbor av japanskt flygvapen, vilket ledde till att USA blev ett krigförande land på dem allierade sidan.

24 Läget 1941: De allierade: Axelmakterna:
Vilken allians var mäktigast 1941? Tyskland Storbritannien Italien Sovjetunionen Bedöm själv! USA Japan En högre industriell kapacitet. God tillgång till råvaror. Dominerade stora markområden, ex. genom allierade som Rumänien och Bulgarien, men även Grekland delar av Nordafrika, samt naturligtvis Frankrike.

25 På ytan verkade det som att axelpakterna 1941 hade initiativet. Åren 1942 – 1943 kom initiativet vända. Det finns tre slag som brukar symbolisera vändpunkten för axelmakterna. Det som gör att historien tar en ny vändning beror inte alltid på enstaka händelser. Därför kan man fråga sig vad som var viktigast för krigsutgången: Var det militära, strategiska skäl som gjorde att det blev som det blev eller var det tillgången till industri och råvaror?

26 Slagen som betraktas som vändpunkterna:
Stalingrad El-Alemain Midway Den tyska invasionen stoppades slutligen genom att de tyska styrkorna besegrades i Stalingrad England lyckades stoppa den tyska afrikakårens försök att nå Suezkanalen i detta slag. Två generaler blev legendariska i detta krig. USA vann ett avgörande sjöslag mot Japan, vilket gjorde att USA nu kom att dominera Stilla havet. På den tyska sidan: Erwin Rommel… …och på den engelska, Bernard L. Montgomery.

27 1943-44: Motoffensiver. Från öster: Från väster:
Sovjetunionens krig mot den tyska östfronten. Landstigning vid Sicilien och vid Normandie. Ett tvåfrontskrig hade därmed drabbat Tyskland och utgången av detta krig kom att påverka Europa oerhört mycket.

28 Sicilien och Italien 1943 De allierade invaderade Italien vis Sicilien 1943 En följd av detta var att Mussolini blev avsatt och Italien bytte sida i kriget. Mussolini fängslades av de allierade, men befriades av tyska kommandosoldater. Han avrättads slutligen 1945 av italienska partisaner.

29 Läget 1944: De allierade: Axelmakterna:
Vilken allians var mäktigast 1944? Tyskland Storbritannien Japan Sovjetunionen Bedöm själv! USA Italien En hög industriell kapacitet. God tillgång till råvaror. En lyckad invasion av Italien. Midway, El-Alamein, Stalingrad. Sovjetunionen hade börjat med en motoffensiv på östfronten. Dominerade stora markområden, ex. genom allierade som Rumänien och Bulgarien, men även Grekland delar av Nordafrika, samt naturligtvis Frankrike. Norra Italien var också under tysk kontroll.

30 1944 – Invasionen vid Normandie
Inleddes den 6 juni 1944 Engelska, franska, amerikanska och kanadensiska trupper landsattes vid den franska kusten vid Normandie. Sammanlagt var det man som via båtar skeppades över till de franska stränderna. Vid de flesta stränderna gick detta relativt smärtfritt, beroende på att tyskarnas försvar var relativt dåligt ordnat. Vid Omaha-beach, ett av strandavsnitten, låg dock en tysk division som bjöd motstånd. Landstigningen vid detta avsnitt, som hade tilldelats USA, blev därför mycket besvärlig. I filmen ”Rädda menige Ryan” gestaltar inledningen händelsen.

31 1944 – Invasionen vid Normandie
Robert Capa, en av världens mest kända krigsfotografer. Han dog slutligen efter att ha trampat på en mina i Vietnam Med livet som insats tog fotografen Robert Capa dessa bilder. Att de är suddiga beror på att assistenten som skulle framkalla dem gjorde fel. Vad Capa gjorde med assistenten efter detta tilltag är höljt i dunkel


Ladda ner ppt "Andra världskriget 1939 - 1945."

Liknande presentationer


Google-annonser