Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Cykeln.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Cykeln."— Presentationens avskrift:

1 Cykeln

2 1. Cykelns historia De första cyklarna kom i slutet av 1700-talet
Ordet cykel kommer från franskans bicycle Tidiga idéer om cyklar med 3-5 hjul fanns – lyckades aldrig Cykelns föregångare – en sparkcykel utan styre och pedaler

3 Cykelns utveckling 1 Ca 1816 fanns en cykel med styre men det fanns fortfarande inga pedaler så man var tvungen att sparka sig fram. Det var en cykel med 2 hjul. Det var modernt bland de rika att ha en sådan cykel. (tysk uppfinning)

4 Cykelns utveckling 2 Ca 1840 började man använda pedaler som var som en vev på bakhjulet och som drevs av en hävstång längst fram (som en trampbil).(skotsk uppfinning)

5 Cykelns utveckling 3 Ca 1860 monterade man vevarmar och pedaler på framhjulet istället för på bakhjulet (fransk uppfinning). Cykeln kom till USA ca 1865

6 Cykelns utveckling 4 Ca 1870 startade serietillverkning i England. Man började göra framhjulet större och större, för att cykeln skulle gå snabbare (man tävlade). Stor nackdel: cykeln tippade lätt framåt. Höghjuling med mindre hjul och pedalerna längre ner prövades men kraften drevs fortfarande på framhjulet. För att kunna cykla på en höghjuling krävdes bra vägar och inga hinder.

7 Cykelns utveckling 5 Ca 1885 tillverkade man i USA en cykel med litet hjul fram istället för där bak. Alltså tvärtom. Drivkraften låg för första gången på bakhjulet. Därefter hade man inget behov av olika storlekar på hjulen därför blev hjulen lika stora= den första moderna cykeln är född=säkerhetscykeln.

8 Cykelns utveckling 6 Ca 1890 kom man på att använda luftslang i hjulet istället för hårdgummi=en mera behaglig cykeltur. Höghjulingarna försvann helt.

9

10 2.Drivkraften bakom utvecklingen
Den nya typen av cykeln blev mycket snart både ett sportredskap och ett transportmedel för vardagsbruk, först i Storbritannien men snart också i andra länder. I USA fanns år 1899 över 300 cykelfabriker som varje år tillverkade mer än en miljon cyklar. Det första cykelfabrikerna blev senare bilfabriker tex Peugeot.

11 Cykelns popularitet gjorde att även landsvägarna började rustas upp.
Cykeln var den första produkten som såldes med hjälp av reklamaffischer. Cykelaffischerna blev en ny genre. I världen finns det dubbelt så många cyklar än bilar. Cykeln har haft en stor betydelse som masstransport medel tex i andra världskriget intogs Singapore av cyklande japanska arméer. Även i Vietnamkriget spelade cykel en viktig roll. De båda världskrigen ledde till ökad efterfrågan på cyklar i arméerna.

12 Efter andra världskriget ökade tillverkningen av bilar och detta medförde att cykelproduktionen minskade något. På 1970-talet ökade efterfrågan på cyklar pga energikris, höjda bensinpriser, och ett växande intresse för motion. Cykeln bidrog till den svenska industrialismens genombrott på 1890-talet.

13 3.Uppskatta resultatet av att vi använder teknik
Cykeln fick i början störst betydelse på landsbygden. Med cykel kunde man också ta sig fram flera mil också på dåliga vägar. Cykeln blev en frihetssymbol. En annan fördel var att det blev flera arbetstillfällen. Med cykel tex kunde en skogsarbetare bättre utnyttja olika arbetstillfällen när det bjöds. Cykeln sprider heller inga föroreningar.

14 På 1980-talet har cykeln utvecklas ytterligare
På 1980-talet har cykeln utvecklas ytterligare. Moutainbike är en form av terrängcykel som uppfanns i USA där däcken är lite bredare samma sak med trixcykeln BMXen .

15 Skillnader män/kvinnor i teknik
Män och kvinnor aktiverar olika delar av hjärnan när de löser problem Kvinnor har lättare att ta till sig ny teknik på tex jobbet - män tycker att ny teknik inkräktar på arbetet Yngre har lättare att ta till sig ny teknik än vad äldre har

16 Källor Wikepedia/cykel Nationalencyklopedin band 4
mellan man och kvinna


Ladda ner ppt "Cykeln."

Liknande presentationer


Google-annonser