Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Flygplanets Historia Nutidens flygplan Leonardo Da Vincis.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Flygplanets Historia Nutidens flygplan Leonardo Da Vincis."— Presentationens avskrift:

1 Flygplanets Historia Nutidens flygplan Leonardo Da Vincis

2 Flygplanens utveckling
1783. första ballongfärden i historien 1895. otto liental flög 400 m på höjden 30 m 1903. bröderna wright flyger 59 s med motor 1970 jet åldern får representeras av Concord. första jetplanet flögs 1939 1924. första helikoptern ( igor sikorski ) 1910. förste svensken med flygcertifikat ( c cederström) 1927.första ensamflygningen över atlanten

3 Första flygplanet Det första uppgifter om ritningar och flygförsök var av Ibn Firnasi det islamska Spanien år 875. I Europa skissade Leonardo Da Vinci på de första flygplansliknande konstruktionerna; en mandriven flaxande konstruktion, en helikopter och även en fallskärm. Det kom inte längre än till skisser, för att det inte fanns någon drivkälla som kunde få konstruktionerna i luften. I Europa var de första experimenten med en varmluftsballong. Man började snart experimentera med framdrivningen, och de första luftskeppen drevs med kolvmotorer.

4 Lilienthal och Wright Under slutet på 1800-talet började man experimentera på många olika håll med flygning, med principen tyngre än luft. Otto Lilienthal var troligen den första som flög ett glidflygplan som svävade fritt. Han gjorde många olika försök och mätningar på olika modeller och testade även med att bemanna glidflygningar. Vilket gick sådär. Sedan började han exprimentera men ångmaskiner. Under den tiden så kom han på att det inte kunde vara så himlans tungt. Lite senare började bröderna Wright att experimentera med Lilienthals planer. De började experimentera med flera olika modeller och konstruerade en förbränningsmotor som installerades i en biplan med två skjutande propellrar lyckades de göra den första flygningen, detta blev starten till en snabb utveckling av flygplan. Detta ledde även till utvecklingen av kolvmotorn. Bröderna Wrights succé väckte ett stort intresse över världen, människan kunde nu för första gången flyga! 1931 byggdes det första planet som var drivet av fyra motorer, som totalt kunde ta 16 passagerare och kunde flyga på meters höjd. Men det som verkligen gav skjuts på flygplanets utveckling var världskrigen. Under första världskriget hade man ett lyckats konstruera ett plan som kunde komma upp i 200 km/h och under det andra ett plan som kunde flyga över 650 km/h.

5 Varför skapade vi flygplanet?
Vi skapade flygplanet för att förenkla transporter mellan olika länder och världsdelar. Genom att transportera saker genom luften så går det betydligt snabbare och enklare. Du kan transportera alla möjliga saker, tex människor, livsmedel, post osv.. Drivkraften till att utveckla flygplanet är för att transportera lättare och att inte att ska färdas på marken. Just nu så är flygplanen en stor miljöbov och det är också en faktor att utveckla planet. Att göra planet miljövänligt skulle vara en stor framgång och bra för miljön. Eftersom att många bilar släpper ut tillräckligt med avgaser. Flygplanen används inte bara till transportering av saker. Flygplanen är en stor faktor till turismen. Tusentals personer reser runt i världen och besöker olika länder och då lär man sig även om hur andra lever och om deras kulturer. Och då är transportmedlet FLYGPLAN! Att åka med flygplan är ganska så säkert. Det händer faktiskt mer olyckor på marken än i luften. Flygplanet förorenar luften otroligt mycket och förstör ozonlagret. Om vi fortsätter att förorena världen som vi gör idag så kommer jorden inte att funka som den gör nu

6 Varför utvecklar vi fortfarande flygplanet?
Flygplanet har under en lång tid utvecklas. Det första planen gjorde av trä. Senare så kom man på att det går bättre om flygplanen är i någons sorts metall. Man testade sig fram och kom fram till att det inte fick vara för tungt men ändå hållbart. Flygplanen skulle/ska kunna transportera tunga saker och då var det en faktor att komma på ett flygplan som har en tillräckligt stark motor som orkar lyfta och flyga. Just nu är en stor faktor att hitta en miljövänligt plan. Eftersom flygplanen är en otroligt stor miljöbov så vill vi utveckla ett miljövänligare flygplan. Vi tycker det att flygplan är en bra uppfinning eftersom den hjälper till på så många sätt. Den gör så att man kan resa mycket lättare och ta sig fram snabbare. Man transporterar också saker som är lättare att transportera i luften än på marken. Flygplanen utvecklar vi också för att kunna flyga längre resor. Skönare stolar, airkondition, toaletter. Det finns olika bra kvalite beroende på vilken klass man väljer.

7 Hur gör vi flygplanet mer miljövänligt?
Flygplanen är stora miljöbovar. Det släpper ut otroligt mycket koldioxid och förorenar luften väldigt mycket. Flygplanens bensin är också en lång och farlig väg. Bensinen tar man upp ur marken och rengör den och hela dess väg förorenar och förstör naturen. Nutidens flygplan förorenar mycket mer nu är förr i tiden eftersom vi använder planet mycket mer nu.

8 Varför utvecklar vi tekniken?
Vi utvecklar tekniken så det blir lättare och bekvämare för oss människor. Vi tillverkar bilar, flygplan, lastbilar osv så vi lättare kan transportera varor och oss själva. Vi vidare utvecklar också tekniken till exempel toaletter på flygplan och bussar, så vi ska kunna åka längre utan besvär. Vi vidare utvecklar tekniken så den ska bli så bra som möjligt, fordon ska gå snabbt och lätt, ha liten risk för olyckor, vara bekväma att färdas med och gärna vara miljövänliga. Datorer utvecklas genom att dem blir snabbare, bättre design, finns mer tillgångar till olika saker och skapar fler program. Mobiler och telefoner utvecklas så vi kan ringa lätt och billigt, bättre ljud kvalité, snyggare och mer praktiska designer på både utsidan av mobilen (mindre och smalare) och insidan av mobilen, själva innehållet, (menyn, touch mobiler). Vi utvecklar alltså teknik för att göra det lättare för oss människor och miljövänligare för naturen. Av Karin och Carolin 9a.


Ladda ner ppt "Flygplanets Historia Nutidens flygplan Leonardo Da Vincis."

Liknande presentationer


Google-annonser