Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Mopeden.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Mopeden."— Presentationens avskrift:

1 Mopeden

2 Mopedens historia Mopedens början: Det var Euge´ne och Michel Werner som uppfann motorpeden år 1897 och samma år visades den upp för först gången på parissalongen. Den såg ut som en cykel med en motor ovanför eller under bakdäcket. Det var farligt att åka, det fanns inga regler och många dog.

3 Mopeden i Sverige Mopeden blev tillåten i Sverige år 1952
Mopeden i Sverige Mopeden blev tillåten i Sverige år Man behövde inte så mycket för att få köra mopeden man måste nästan bara ha fyllt 15 år, den fick gå i 30km/h. I Sverige blev mopeden snabbt populär och inom ett år såldes mopeder. Det fortsatte så bra med försäljningen och på 70-talet såldes ca mopeder per år. Ordet ”moped” är påhittat av Harald Nielsen som var redaktör på tidningen ”Motor”. En av de första svenska mopederna.

4 Mopedens utveckling: Mopeden utvecklades hela tiden och säkerheten förbättrades. Den har fått skivbromsar, hastighetsmätare, blinkers och kåpa framtill och dödssiffrorna var omkring st medan år var det endast 46 stycken som dog. Mopeden utvecklades hela tiden. Dagens mopeder större och stabilare.

5 Moped modeller Med mopedens utveckling så utvecklades också nya typer av mopeder. Scootern: Scootern är den vanligaste mopeden och den är oftast automatväxlad och lätt att köra. Den har två hjul och konstruktionen gör att ben och fötter är skyddade. Den har ofta ett rejält låsbart utrymme under sadeln där man kan lägga hjälm eller slanglås. Scootern är byggd för att kunna skjutsas på och om man behöver extra utrymme kan man montera en topbox baktill.

6 Motard och cross: Motarden är tillsammans med scootern de populäraste modellerna idag. Den är gjord för att kunna köras på olika underlag och klarar även gropiga vägar. Den har hög markfrigång, större hjul och fotpinnar. Motarden är inte lika skyddande för benen och det finns inget utrymme under sadeln som scootern har.

7 Andra mopedsorter: Det finns andra mopedsorter förutom scootern och motarden. Som tex flakmopeden, mopedbilen, moped med tre hjul och även ATV (All Terrain Vehicle) som klassas som moped. Mopedbil ATV Flakmopeden Trehjulig moped

8 2) Vad är orsaken till att människan utvecklar teknik, eller varför utvecklar människan tekniken? Vi tror att orsaken till att tekniken utvecklades var att den förenklade vardagen med otroliga uppfinningar som tex. Tryckmaskinen, fossila bränslen och dess förbränning Med tryckmaskinens hjälp tryckte man fler böcker och det sålde flera också. Tack vare det så får vi kunskap från tidningar och böcker. Det var bara som ett exempel. Det var också så att tekniken utvecklades och människorna blev bortskämda och ville ha mera och självklart tjänade man mycket pengar om man kom med bra uppfinningar. Vi människor använder teknik redan när vi vaknar med tex klocka, kylskåp, tv,bil, cykel. Nästan allt i vardagen har med tekniken att göra och det är orsaken till varför vi har teknik och vardagen blir mycket roligare också.

9 3) Resultatet av att vi använder teknik
3) Resultatet av att vi använder teknik? När vi använder teknik överallt får det stora och små konsekvenser. En stor konsekvens är miljön. Med alla utsläpp som sker från fabriker, industrier, fordon och kraftverk. Det som händer när vi bygger och använder teknik är att tex djurarter kan inte anpassa sig och klimatet förändras och polerna smälter. För oss människor betyder teknik mycket. Utan teknik skulle vi inte leva som vi gör idag. Vi är beroende av många saker och allt jag gör på vardagen har med tekniken att göra. Väckarklocka, kylen, mopeden, tv. Människan har alltid använt teknik även på stenåldern och tidigare då redskap användes.

10 Fördelar med teknikens effekt: ¤ Det underlättar vardagen och vårat sätt att leva, med hjälp av energi som ger oss värme och el. ¤ Vardagen blir roligare och enklare med hjälp av snabba fordon, datorer, mobilen mm. ¤ Med hjälp av båtar, flygplan, bilar, cyklar mm så kan vi snabbare åka till en annan plats och många upptäckter har hänt tex Amerika och flertal öar och att det fanns flera människor på jorden en bara de som bodde i tex Europa. ¤ Det är lättare att kommunicera och veta vad som händer i Sverige och runt om i världen med hjälp av tidningar, datorer, nyhetsprogram på tvn, mobiltelefonen och själva telefonen.

11 Nackdelar med teknikens effekter: ¤ Miljön försämras med alla utsläpp från fabriker, industrier, kraftverk. ¤ Med utsläppen så smälter polerna, djurarter kan inte anpassa sig till det nya klimatet. ¤ Om ett tex kärnkraftverk förstörs och släpper ut radioaktiva ämnen så dör och skadas de som är i närheten. Det har hänt ett par gånger att kärnkraftverk har gått sönder. ¤ Det blir varmare på jorden eftersom solens strålar som kommer på jorden inte kan studsa tillbaka ut i rymden pga det stora täcket med koldioxid som solen bara kan komma igenom på vägen till jorden. Detta gör så småningom att polerna smälter. ¤ Regnskogen och andra skogar försvinner genom biogasförbränning. ¤ Människan har blivit latare och tjockare genom att de flesta spenderar hela dagarna med datorer och tv- apparater. ¤ Med hjälp av tekniken och vapentillverkningen har flera människor dödats.

12 Skillnaden mellan män och kvinnor använder och utvecklar teknik
Skillnaden mellan män och kvinnor använder och utvecklar teknik. Vi tror att förr utvecklade männen tekniken och använde mer teknik. För att förr var det så att männen jobbade och försörjde familjen medan kvinnorna lagade mat, städade och passade barnen. Det var också så att kvinnor var mindre värda och männen fick bestämma och styra i samhället. Så var det också med tekniken att männen jobbade och utvecklade den. Fast med användningen så var det ungefär lika. Kanske att männen använde mer inom jobbet och samtidigt som de utvecklade tekniken. Också att kvinnor inte fick använda vissa saker. Idag har samhället ändrats med hjälp av teknik, hur vi lever. Det är fler kvinnor som utvecklar tekniken idag än det gjorde förr. Men det är fortfarande fler män som utvecklar tekniken. Det beror nog på att det inte alltid har varit jämställt mellan män och kvinnor. Fast det är än idag inte jämställt i världen mellan män och kvinnor och att i ex Saudiaraben får inte kvinnor utan sin mans tillstånd låna bilen mm. Vem som använder teknik idag är också mer lika än förr, men männen leder förfarande. (se exempel ovan).


Ladda ner ppt "Mopeden."

Liknande presentationer


Google-annonser