Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Husets Historia Så här kan möjligen ett utav de första hemmen ha sett ut på stenåldern- en grotta. Egentligen är det ingen specifik person som har.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Husets Historia Så här kan möjligen ett utav de första hemmen ha sett ut på stenåldern- en grotta. Egentligen är det ingen specifik person som har."— Presentationens avskrift:

1 Husets Historia Så här kan möjligen ett utav de första hemmen ha sett ut på stenåldern- en grotta. Egentligen är det ingen specifik person som har uppfunnit huset, det har utvecklats av människor igenom tiderna allteftersom människorna och deras förutsättningar har utvecklats.

2 Husets Historia Allteftersom utvecklades husen ifrån grottor till stenhus både som ligger delvis under jorden och på markytan. Därefter började människorna att gå över till att bygga timmerhus med tak av mossa eller halm.

3 Husets Historia Med tiden började de rika människorna som kungar att bygga borgar och slott. Borgarna hade stora murar för att hålla fienden borta och för att få ett övertag över fienden. Även vanlig befolkning bodde ofta innanför murarna. För att jobba för/skydda kungen.

4 Husets Historia När människorna utvecklade sin byggteknik så började man bygga husen tätare istället för att bo glest utanför städerna som förut.

5 Husets Historia Som du såg på de två senaste husen så har människorna börjat att bygga större och sätta in fönster, dörrar och bättre tak (sten och tegelstenar). På den sista bilden såg vi Gamla stan där människor hade börjat med gator av kullersten där de hällde ut avföring och andra sopor ut genom fönstren. De hade även börjat bygga hus av tegelstenar istället för vanlig sten. Närmast marken byggde man en grund för att hålla fukt borta och isolera som tidigare varit ett problem. År 1861 så byggdes det första vattenverket i Sverige där alla kunde hämta det nya, rena ledningsvattnet. Men det var inte förrän år 1872 som de första avloppsbrunnarna grävdes i Stockholm och som gjorde att man inte behövde hälla ut avföringen på gatorna längre.

6 Husets Historia Tids nog började man bygga villor i kanten på storstäderna. Områdena köptes upp och delades till tomter som såldes genom företag. Några av dom första var Djursholm, Saltsjöbaden och Storängen. De byggdes för den högre delen av medelklassen.

7 Husets Historia Allt eftersom befolkningen växte och utrymmet i städerna minskade så kom man på under 1800-talet att man kunde bygga husen på höjden för att få plats med fler människor. Den första skyskrapan var Home Insurance Building i Chicago. Den byggdes och var 42 meter hög.

8 Husets Historia Varför har huset utvecklats?
Huset har sakta utvecklats från grotta till modern villa för att människorna hela tiden har kommit på nya saker som ska underlätta för dem i tillvaron, såsom värme för att hindra att frysa i hemmet och även huset tar stryk av kylan. Detta förhindrade vi med tjockare väggar, isolering och husgrunder. Eftersom de gamla hustyperna av sten, timmer och halm inte höll måtten för detta. Vi har även tids nog börjat bygga större hus för att få plats, men förr var det mer för att visa hur rik familjen var.

9 Husets Historia Med tiden skaffade vi el till husen för att värma upp husen med (element) istället för eld eller öppen spis. Det användes också till lampor, spisar, kylskåp, mikrovågsugnar, och senare TV:n, larm, datorer mm... Allt det här skaffade vi för att vi ville ha en enklare vardag därför att vår levnadsstandard hade blivit högre och fortsätter att stiga eftersom vi blir alltmer bekväma av oss och därav kommer bekvämligheterna alltid att fortsätta utvecklas.

10 Husets Historia När vi bygger hus så hugger vi ner träd för att kunna bygga hus av träden istället och skövlar skogar för att istället bygga upp ett villaområde eller städer, och för att hålla dem och husen varma, därav slösar vi på skogens resurser. Självklart är det inte bara skog och mark som tar stryk utav detta, utan även djuren. De får mindre skog att vara på och får vara allt mindre och mindre ifred. För att vi ska kunna ta oss mellan alla dessa bebyggda f.d. skogar så gör vi vägar som skiljer djuren ifrån varandra och det blir ibland omöjligt för dem att passera. Vi släpper även ut massor av ohälsosamma gaser och föroreningar i naturen ifrån husen såsom hårspray, avföring, sopor och plast som vi inte tar reda på. Många sätt som vi värmer upp huset med är också miljöförstöring såsom olja där vattnet i havet blir förorenat, vattnet som vi även slösar på otroligt när vi duschar/badar, spolar i kranen, spolar i toan, lagar mat, och självklart el som vi använder till allt. Ändå ser vi detta som bra teknik eftersom att det underlättar våran vardag. Vi tycker/tror inte att det är någon skillnad på tekniken som tjejer eller killar utvecklar.

11 Husets Historia Egna idéer:
* skaffa spisar som har svårt att börja brinna, kanske att man använder ett annat ”bränsle” än el eller gasol.


Ladda ner ppt "Husets Historia Så här kan möjligen ett utav de första hemmen ha sett ut på stenåldern- en grotta. Egentligen är det ingen specifik person som har."

Liknande presentationer


Google-annonser