Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Elproduktion, eldistribution och elanvändning i samhället

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Elproduktion, eldistribution och elanvändning i samhället"— Presentationens avskrift:

1 Elproduktion, eldistribution och elanvändning i samhället

2 Elproduktion

3 Hur el bildas: El kan bildas genom att någon form utav naturligt element (exempelvis vatten eller vind) skapar en rörelse som sedan bildar elektricitet. Exempelvis ett vattenkraftverk omvandlar vattnets rörelseenergi till elektrisk energi och värme.

4 Eldistribution Den elektriska energin som bildas i vattenkraftverk, vindkraftverk eller kärnkraftverk skickas ut genom våra elnät. Denna elektriska energi förs via elledningar till en transformator. Denna ändrar spänningen, det vill säga att det blir större skillnad mellan mängden elektroner och protoner. Då blir det en mycket hög spänning, nämligen Volt, vilket gör att den elektriska energin rör sig snabbt fram. När den börjar närma sig hemmet så omvandlar en annan transformator spänningen till ca 220 volt som är den spänning som finns i uttagen.

5 Eldistribution

6 Sambandet mellan spänning, ström, resistans och effekt
Spänning är skillnad mellan mängden olika laddningar på olika platser. Exempelvis är spänningen hög mellan ett moln, som innehåller mycket elektroner, och marken där det kan finnas ett högt överskott med protoner.

7 Sambandet mellan spänning, ström, resistans och effekt
Ström är mängden elektroner som rör sig i en ledning vid en viss tidpunkt. Exempelvis är strömmen mycket högre genom en tjockare ledning med ett bättre material (exempelvis guld eller silver) framför en smalare ledning med ett sämre material, exempelvis plast.

8 Om du ska leda ström från A till B så vilken leder bättre ?
Lång smal järntråd eller.. Här gick det lätt A B Guld Bred , kort guldledare?

9 Sambandet mellan spänning, ström, resistans och effekt
Resistans är det motstånd som kan ske mot elektronernas rörelse. Det som påverkar resistansen är: Hur bred, eller smal, en ledning är. Hur kort, eller lång, en ledning är Vilket material ledningen är gjort utav. Hur bra, eller dåligt, ledningen har isolerats (hur bra skyddad ledningen är från omgivningen)

10 Sambandet mellan spänning, ström, resistans och effekt
Man kan placera en resistor (ett motstånd) någonstans i en ledning för att sakta ner hastigheten hos elektroner. Detta är bra för att kontrollera elektriciteten och inte få för mycket ström på en viss plats vid ett visst tillfälle.

11 Sambandet mellan spänning, ström, resistans och effekt
Effekt innebär hur kraftig exempelvis en glödlampa är. Effekten mäts bland annat utifrån hur starkt en glödlampa lyser och hur mycket elektroner som kan förflytta sig genom lampan.

12 Fråga: Vad är då sambandet mellan spänning, ström, resistans och effekt?

13 Sambandet mellan elektricitet och magnetism


Ladda ner ppt "Elproduktion, eldistribution och elanvändning i samhället"

Liknande presentationer


Google-annonser