Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.  Värme är en form av energi.  En viss temperatur hos ett ämne.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.  Värme är en form av energi.  En viss temperatur hos ett ämne."— Presentationens avskrift:

1 Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.  Värme är en form av energi.  En viss temperatur hos ett ämne motsvara av en viss inre energi. 

2 Kallt eller varmt vatten
Vatten består av pyttesmå molekyler som rör sig sakta eller snabbt. I kallt vatten rör sig molekylerna sakta. I varmt vatten rör sig molekylerna snabbare.

3 Allt tar större plats. När solen värmer vattnet får molekylerna energi och rör sig snabbare, de tar större plats, vattnet blir varmare och temperaturen stiger. När molekylerna saktar farten tar de mindre plats, vattnet blir kallare och temperaturen sjunker

4 Varm luft tar större plats än kall luft.
En uppblåst badmadrass känns hårdare pumpad på stranden än när den hamnar i det kalla vattnet. Luftmolekylerna inne i madrassen värms av solen och börjar röra sig och luften behöver mer plats. (madrassen spänns) I vattnet är det kallare, luften inne i madrassen kyls av och molekylerna saktar ner och luften behöver inte så mycket plats. (madrassen blir lite sladdrig.)

5 Varmt järn tar också större plats.
Hårda och fasta ämnen som järn tar större plats när de blir varma. Det spelar ingen roll om ämnen är fasta, hårda, gas eller flytande de blir större i värme. Till exempel: En riktigt het sommar dag kan en tåg spåra ur på grund av att rälsen blivit krokiga när järnet utvidgat sig.

6 Värmen kan ledas. När man håller något som är gjort av metall i en brasa leds värmen snabbt till handen. Man säger att värmen sprids genom ledning. Den del av spettet som är inne i elden blir varm och järnatomerna rör sig mer. De atomer som får energi av brasan knuffar igång de atomer som ligger närmast intill, så fortsätter atomer att knuffa på varandra och värmen leds till handen.

7 Värme kan ledas. Ämne som leder värme dåligt: Plast Glas Luft Kork
Gummi Tegel Handtagen till kastrullen är gjord av plast eller någon annan material som inte leder värme. Ämne som leder värme bra: Järn Mässing Silver Koppar Vatten Kastruller och andra värmeelement är gjorda av metaller.

8 Värme kan strömma. Om det blåser åt det håll där du står kan luften som värms upp av brasan flytta sig till dig. Man säger att värme sprider genom strömningen I en hårfön finns ett litet element som värmer luften och en fläkt som blåser iväg den varma luften till ditt hår.

9 Värme kan strålas. Solen är ett exempel på hur värme kan sprids till oss genom strålnig.

10 Temperaturer och väder.
Den skala som vi använder på termometrarna i Sverige kallas Celsiusskala. Anders Celsius som var svensk gjorde denna skala på 1740-talet. Kroppens temperatur är +37 grader, vatten börja koka vid 100 grader och stelnar till is vid 0 grader Celsius.

11 Varför blir det olika väder?
När solen strålar värmer jorden blir det inte lika varmt överallt. Varmast blir det nära ekvatorn. Hav och sjöar värms inte lika snabbt och lätt som land. Luften blir varmare på en del ställe kallare på andra. Det blåser och luften rör sig. Varm och fuktig luft stiger uppåt, moln bildas och när molnen kyls av faller regn eller snö.

12 Hur håller man kvar värmen
Kroppens temperatur är 37 grader. Hur kan vi skydda oss mot kölden eller hettan? För att hålla oss varma när det är vinter ska kläderna vara: Fluffiga kläder (med mycket lyft i). Täta, flera lager kläder och torra kläder. För att hålla oss svala i värme ska kläderna vara :Ljusa vilket gör att solens strålar studsar bort, de ska vara tunna, inte täta och ”blöta”.

13 Så här funkar en termos Termosen är gjort så att den varma drycken ska hålla kvar sin värme. Den består av två behållare: Ytterflaska. Innerflaska. Mellan väggarna är det lufttomt, det finns inga molekyler att knuffa på och sprida värmen, vakuum.


Ladda ner ppt "Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.  Värme är en form av energi.  En viss temperatur hos ett ämne."

Liknande presentationer


Google-annonser