Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

♫ Ljud – akustik ♪ Molekyler i rörelse.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "♫ Ljud – akustik ♪ Molekyler i rörelse."— Presentationens avskrift:

1 ♫ Ljud – akustik ♪ Molekyler i rörelse

2 Vad är ljud? Ljud skapas av vibrationer
När en gitarrist spelar på en sträng börjar den att svänga snabbt fram och tillbaka - den vibrerar och du hör ett ljud. När du sjunger är det dina stämband som vibrerar och när du spelar trummor är det trumskinnen som vibrerar.

3 Ljudvågor Ljudvågor i luften
När strängen vibrerar pressar den samman luften. Molekylerna i luften pressas närmare , tätare intill varandra. Vi säger att luften förtätas och förunnas. Beroende på om strängen rör sig upp eller ner. Den vibrerande gitarrsträngen skapar vågor av tätare och tunnare luft som sprider sig åt alla håll i luften. Det uppstår ljudvågor. förtätning förtunning

4 Ljud kräver materia När vi spelar på en gitarr knuffar strängarna till de allra närmaste molekylerna i luften. De knuffar i sin tur till andra molekyler lite längre bort och så vidare. Det uppkommer en kedjereaktion som vi kallar ljudvåg. Varje molekyl rör sig bara en kort sträcka oavsett om ljudvågen färdas i luft, vatten eller något annat ämne. I vakuum finns inga molekyler som kan knuffa varandra. Därför kan det inte bildas något ljud. På månen är det vakuum.

5 Ljudets hastighet Ljudets hastighet i olika materia:
i luft är ungefär 340 m/s i vatten m/s i stål m/s Ljud går snabbare i vätskor än i gaser och allra snabbast i fasta ämnen Ljudet färdas snabbare i marken än i luft. Därför kan indianerna lägga örat mot marken och höra bufflarna snabbare.

6 Ljud Höga och låga toner – desto snabbare en svängning är, desto högre (ljusare) ton Frekvens anger hur snabba svängningarna är. Svängningarna mäts i Hertz (Hz) 440 Hz betyder 440 svängningar/sekund Hörbart ljud 20Hz – Hz Desto större svängning en ljudkälla gör, desto starkare blir ljudet. Ljudnivåer mäts i enheten decibel (1 dB) Starka ljud orsakar hörselskador – särskilt under längre tid.

7 Ljud nivåer Smärtgränsen är ca 130 dB
Stor risk för hörselskada vid 120 dB Det finns riks för hörselskador långt innan ljudet upplevs som särskilt obehagligt

8 Ljud hörbart eller inte
Infraljud Ultraljud Har lägre frekvens än hörbart ljud 20 Hz Har högre frekvens än hörbart ljud Hz Har längre våglängd än hörbart ljud Har kortare våglängd än hörbart ljud Kan färdas långt – infraljudet från flygplan i Mellaneuropa kan mätas i Sverige Används som ekolod och i apparater som avbildar foster i livmodern Får stora fönster att röra sig så de darrar Är lätt att skärma av Kan vara sövande och orsaka illamående Sänds ut av fladdermöss, som utnyttjar ekot Kan användas vid rengöring Båda rör sig i samma hastighet som hörbart ljud

9 Eko och resonans Ljud reflekteras mot tomma vägar medan det fångas upp av mjuka möbler (samt mattor och gardiner). Man säger att ljuder Absorberas. Ljudvågor som möter hinder kan fångas upp av hindret, men även studsa tillbaka. Det som studsar tillbaka kallas EKO. Fladdermöss och ekolod De sänder ut ljudsignaler och orienterar sig med hjälp av ekot. Det reflekterande ljudet ger en bild av hur omgivningen ser ut- Båtar kan ha ekolod som mäter tidsskillnad mellan signal och eko och räknar om den till ett avstånd. När man får något att svänga i samma takt kallas det Resonans.

10 Dopplereffekten Tänk di att en brandbil kör mot dig med påslagna sirener. De ljudvågor från sirenerna som når dina öron färdas i samma riktning som brandbilen. Ljudvågor pressas samman. Det bildas då en ton med högre frekvens än vad sirenen egentligen har. När brandbilen passerat dig blir det tvärtom. Brandbilen åker då ifrån sirenens ljudvågor och de tänjs ut. När våglängden ökar bildas en ton med lägre frekvens än vad sirenen egentligen har. Detta fenomen kallas för dopplereffekten och gör att ljudet blir förvrängt om ljudkällan rör sig.

11 Toner och buller Starka och svaga toner Höga och låga toner
En svag ton Lika lång våglängd En lång våglängd ger en låg ton En stark ton En kort våglängd ger en hög ton Ljud som är störande kalls Buller


Ladda ner ppt "♫ Ljud – akustik ♪ Molekyler i rörelse."

Liknande presentationer


Google-annonser