Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Kraft och rörelse.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Kraft och rörelse."— Presentationens avskrift:

1 Kraft och rörelse

2 Vad finns det för krafter?
Tyngdkraft (finns mellan alla föremål, t.ex. mellan jorden och dig) Friktionskraft (uppstår när två ytor glider mot varandra)

3 Hur mäter man kraft? Enheten är 1 Newton och förkortas 1 N.
Man kan använda en dynamometer till att mäta kraft.

4 Vad är skillnaden mellan tyngd och massa?
Du kan mäta din massa med hjälp av en våg – d.v.s. din massa är detsamma som din vikt. Men tyngd är något annat, tyngden är en sorts kraft och krafter mäts ju i Newton.

5 Om du t.ex. väger 70 kg så påverkar jorden dig med en kraft på c:a 700 Newton.
70 kg är alltså din vikt, och 700 Newton är din tyngd på jorden. På månen skulle du fortfarande ha massan 70 kg, men din tyngd skulle vara mindre.

6 Men vad är friktion mer exakt?
Om man åker snowboard ner för en backe så glider ju snowboarden på snön. Då uppstår friktionskrafter. Ju slätare ytorna är desto mindre friktion uppstår. Därför går det snabbare att åka i backar med en snowboard än om man skulle åka på en strykbräda.

7 Luftmotstånd är också en sorts friktion, men då är det något som glider mot luftens partiklar.
När en rymdraket kommer in i jordens atmosfär blir friktionen så stor att raketen hettas upp och det börjar brinna. Rymdfärjan Columbia brann upp av jordens atmosfär, eftersom värmesköldarna inte fungerade.

8 Motkrafter! Varje kraft har en motsatt kraft.
Varje föremål som utsätts för en kraft svarar alltid med en kraft åt motsatt håll. En trälåda påverkas av jordens gravitation så att lådan dras mot jordens mittpunkt. Men Krafterna som håller ihop marken och motarbetar gravitationen är precis lika stor. Därför sjunker inte lådan genom jorden, utan står still på marken. Annat ord för tyngdkraft

9 Besvara dessa frågor! I vilken enhet mäts krafter?
Vad kan man använda för att mäta kraft? Om ett föremål har massan 14 kg, vilken tyngd har det då på jorden? Ett annat ord för tyngdkraft? Ge ett exempel på en situation där man vill ha så lite friktion som möjligt. Och så mycket friktion som möjligt. Var uppstår det mest friktion – där något rör sig i luft eller där något rör sig i vatten?

10 Ta reda på följande: Vad händer när tyngdpunkten befinner sig utanför stödytan? Förklara med hjälp av orden ”hävarm” och ”kraft” hur man kan få en hävstång (t.ex. en gungbräda) i balans.

11 Rörelse När något förflyttas så görs det med en viss hastighet.
Zlatan kan skjuta ett skott så bollen rör sig i mer än 100 km/h. Om han sköt en sån boll mitt ute i tomma rymden, skulle det ta 6 min för den bollen att komma en mil. Vet du hur du använder denna?

12 Hur kan man förändra en rörelse?
Man kan öka eller minska hastigheten. Man kan ändra riktning

13 Tröghet Allt har en tröghet, vilket innebär att om något rör sig så vill det gärna fortsätta i samma riktning och i samma hastighet.

14 Detta gör att pucken fortsätter glida efter att den lämnat klubban….
…. ända tills den stoppas av något föremål, eller av friktionen mot isen och luften.

15 Detta gör också att din kropp kommer att fortsätta vilja röra sig framåt om bilen tvärstannar (t.ex. i en krock) Använd alltid bältet!

16 Besvara dessa frågor: Vad kan förändras i en rörelse? Vad är tröghet?

17 Ta reda på följande: Vad krävs för att ett föremåls rörelse ska ändras? Om du släpper en iPod från Eiffeltornet, vilken fallhastighet har den då efter 4 sekunder? Om du sitter på ett tåg som rör sig i full fart och du släpper en penna rakt ned, hur rör sig pennan då?


Ladda ner ppt "Kraft och rörelse."

Liknande presentationer


Google-annonser