Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Tryck.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Tryck."— Presentationens avskrift:

1 Tryck

2 Tryck - mål För att uppnå G-nivå För att uppnå mer än G-nivå
Veta vad som menas med tryck. Veta hur man mäter tryck. Veta vad som menas med vakuum. Veta vad som menas med kommunicerande kärl. Känna till Arkimedes princip. Delta aktivt i laborationerna och lämna in labrapport. Kunna utföra enkla räkneexempel på tryck. Sträva efter att förstå Arkimedes princip. Veta hur tryck fortplantar sig i vätskor. Delta aktivt i laborationerna med mindra handledning samt mer utförliga labrapporter.

3 Vad är Tryck?

4 Tryck Tryck är Newton/kvadratmeter N/m2. Denna enhet kallas även pascal (Pa). Tryck = dividera tyngden av ett föremål med storleken av den yta som finns mellan föremålet och underlaget.

5 Skidor… Ex) Martin är ute och åker skidor. Han väger 60 kg. Hans tyngd är alltså 60×10= 600 N. Arean av Martins fötter är ca 2,5 dm2. Eftersom Martin har två fötter blir det sammanlagda arean 5 dm2. Trycket på snön blir 600/5 N/dm2 = 120 N/dm2. Om varje skida har en area som är 20 dm2 så blir båda skidornas area mot snön 40 dm2. Trycket mot snön blir nu alltså 600/40= 15 N/dm2. Genom att använda skidor har trycket minskat 8 ggr.

6 Pistmaskin eller stilettklack?
Ex) En pistmaskin väger 5 ton. Det betyder att pistmaskinens tyngd är 5000 × 10 = N. Själva plattan som är mot marken är 10 m². Då blir trycket / 10 = 5000 N/m². Emelie är ute och dansar med ett par stilettklackar. Hon väger 50 kg vilket innebär att tyngden blir 500 N. Arean av klacken är 0,0001 m². (1 cm²). Trycket blir då 500 / 0,0001 = N / m².

7 Vattentryck Vattentryck = Trycket beror av den mängd vätska som finns ovanför föremålet. Vattentrycket ökar med ca 10 kPa per meter.

8 Dykarsjuka En otränad dykare kan dyka till ett djup av ungefär 20 meter utan hjälpmedel. Dykarsjuka beror på att vattentrycket gör att kroppens vävnader och vätskor tar upp kvävgas.

9 Kommunicerande kärl Lufttrycket är lika stort på alla ytorna.
Det här används t ex i vattentorn. Om ett hus är högre än vattentornet får man använda pumpar.

10 Vattenglas och sugrör – en pump
Lufttrycket på vattnet utanför sugröret är lika stort som lufttrycket på vattnet inuti. Fungerar som ett kommunicerande kärl. Om du nu suger i röret kommer luften ovanför vattenytan att förtunnas. Lufttrycket mellan din mun och vattnet är lägre än lufttrycket som verkar på vattenytan i glaset. Luften på vattenytan i glaset trycker mer än den i sugröret och vattnet i sugröret stiger.

11 Från brunn till bostadshus
Det är samma princip för att pumpa vatten i en brunn till ett bostadshus. Man har en pump som suger ut luften ur vattenledningen. Lufttrycket på den fria vattenytan i brunnen trycker upp vattnet i vattenledningen.

12 Sammanfattning Tryck är Newton/kvadratmeter N/m2.
Tryck = dividera tyngden av ett föremål med storleken av den yta som finns mellan föremålet och underlaget. Vattentryck = Trycket beror av den mängd vätska som finns ovanför föremålet. I ett kommunicerande kärl är lufttrycket lika stort på alla ytorna. Det här används t ex i vattentorn.


Ladda ner ppt "Tryck."

Liknande presentationer


Google-annonser