Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Läran om ljud Akustik Hur ljud skapas. Hur ljud utbreder sig

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Läran om ljud Akustik Hur ljud skapas. Hur ljud utbreder sig"— Presentationens avskrift:

1 Läran om ljud Akustik Hur ljud skapas. Hur ljud utbreder sig
Hur ljud påverkar vår hörsel Hur ljud registreras

2 Hur ljud skapas Ljud är det vi hör när luft partiklar sätts i rörelse
Ljud skapas genom vibrationer, alltså när något svänger fram och tillbaka Vibrationerna mäts i svängningar/sekund och är det samma som Hertz (Hz)

3 Hur ljud skapas Vibrationer skapar ljudvågor.
Avståndet mellan två toppar kallas våglängd. Ljud med hög frekvens (ljusa toner) har kort våglängd. Ljud med låg frekvens (mörka toner) har lång våglängd.

4 Hur ljud utbreder sig Ljud måste ha materia för att kunna utbreda sig
Ljudets hastighet i luft är 342 m/s, i vatten 1500 m/s. Ljudet utbreder sig alltså snabbare i materia med högre densitet (täthet)

5 Hur ljud registreras Vi människor uppfattar svängningar mellan
20 – Hz.  Vårt öra fungerar som en tratt som fångar in allt ljud. Ljudvågorna fångas av ytterörat och sedan tar sig in i hörselgången. Se bilden

6 Hur ljud registreras

7 Örats funktion Gå in på www.horselskadade.ifokus.se
Välj artiklar och sedan klicka på örats funktion Välj sedan örat och ljud. På denna hemsidan kan du läsa mer om bland annat hur örat fungerar, tinnitus och andra hörselskador. Diskutera i grupp Hur kan man förebygga bullerskador i skolan och andra arbetsplatser?

8 Hur ljud påverkar vår hörsel
Vi är alla olika känsliga för ljud. Ljud mäts i decibel (dB) Vanligt samtal ligger på ca 40 dB. Buller ligger på ca 130 dB. Utsätter man sig för buller, så kan man få bestående hörselskador. Tinnitus är en sådan hörselskada.

9 Frågor! Diskutera i grupp Hur kan man förebygga bullerskador i skolan och andra arbetsplatser?

10 Begrepp Svängningstid (T): Den tid det tar för till exempel en gitarrsträng för att svänga fram och tillbaka Frekvens (f): Hur många gånger något ”till exempel en fiolsträng” svänger fram och tillbaka i en sekund. Frekvens mäts i hertz (Hz). f = 1/T och T = 1/f

11 Begrepp Infraljud: Ljud med lägre frekvens än 20 Hz kallas infraljud. Alltså, ljud med så låga frekvenser som vi människor inte kan höra. Ultraljud: Ljud med högre frekvens än Hz kallas ultraljud. Buller: Störande ljud (olika för olika människor). Decibel (dB): Ljudstyrka mäts i decibel. Smärtgränsen är 120 dB.

12 Frågor! Vad kallas ljud som har för hög frekvens för att människor ska höra det? Ge två exempel på vad man kan använda det till. Ge exempel på hur ljud kan skada oss och får oss att må dåligt. Ultraljud används för att ta reda på om ett foster har någon missbildning, men också om det är en pojke eller en flicka. Tycker du att det är rätt för föräldrarna kan få den information innan barnet är fött? Motivera ditt svar. På många konserter och på diskotek är ljudnivån så hög att man riskerar hörselskador efter en kväll. Borde man lagstifta mot hög musik på konserter och diskotek på samma sätt som man gjort mot buller på arbetsplatser och i bostadsområden? Förklara kort hur ditt öra fungera.


Ladda ner ppt "Läran om ljud Akustik Hur ljud skapas. Hur ljud utbreder sig"

Liknande presentationer


Google-annonser