Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Varför är det bra att ha just två öron?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Varför är det bra att ha just två öron?"— Presentationens avskrift:

1 Varför är det bra att ha just två öron?
Har du nån gång undrat över varför du har två öron istället för ett (förutom att det förmodligen ser snyggare ut)? Jo, tack vare att du har två öron kan du avgöra varifrån ett ljud kommer. Detta sker genom att hjärnan jämför de ljud som kommer i högra och vänstra örat. Till exempel kommer en ljudkälla som sänder ut ett sinusformat ljud placerat till vänster om huvudet låta lite starkare i vänster öra än i höger på grund av att höger öra är längre bort och dessutom skärmas av huvudet. Dessutom kommer det också att bli en viss fasskillnad mellan ljudsignalen i vänster och höger öra. Hjärnan har dessutom hjälp av öronens form för att lokalisera ljudet i rummet. Två öron gör det också lättare för dig att urskilja en speciell signal i en brusig bakgrund. Nedan finns fyra demo-exempel på hur dina öron samverkar för att göra det lättare för dig att uppfatta ett ljud. Vill du lyssna på dem måste du använda dig av stereohörlurar som du kopplar till datorns hörlursutgång. Demo 1 Lyssna först på demo 1 där du får höra en sinussignal som delvis maskeras av vitt brus. Exakt samma brus och sinussignal går in i båda öronen. Klicka här för att lysnna på Demo1 I demo 2 är brussignalen fortfarande densamma i båda öronen men om du tittar noga på bilden ser du att sinussignalen är fasvriden  radianer i ena örat jämfört med andra. Lyssna och se om du tycker det är lättare eller svårare att höra sinus-tonen i demo 1 än 2? Demo 2 Klicka här för att lysnna på Demo2 Jag skulle gissa att du tyckte det gick lättare att höra sinus-tonen i demo 2. Var det som du tänkt dig?

2 Demo 3 I demo 3 matas brus och sinussignal bara in i ena örat. Andra örat är helt tyst. Klicka här för att lysnna på Demo3 Demo 4 I demo 4 läggs samma brus på i båda öronen medan sinussignaln fortfarande bara hörs i ena örat. Var det lättare att höra sinus-signalen i demo 4 än i demo 3? Klicka här för att lysnna på Demo4 Troligen tyckte du det var betydligt lättare att höra sinus-tonen i demo 4. Troligen tyckte du att det var lättare att höra sinusen i demo 4 än i demo 3 och i demo 2 än i demo 1. Tyckte du att något av resultaten var överraskande? Exakt hur hjärnan bär sig åt för att processa ljudsignalerna är svårt att svara på men vad man vet är att hjärnan analyserar många olika aspekter av ljudsignalerna däribland fasskillnader mellan signalerna från de båda öronen. Detta innebär att den drar nytta av en ljudkällas lokalisation i rummet för att urskilja den från en annan. Jämför med situationen att du är på en fest och försöker höra vad kompisen säger samtidigt som hög musik strömmar ur en högtalare. Det är mycket lättare att höra vad din kompis säger om personen inte står på samma sida om dig som högtalaren. Att kompisen och högtalaren står på olika ställen motsvarar en viss fasvridning liknande det vi du i demo 2. Hjärnan använder allstå den information som skillnaden mellan signalen i de båda öronen ger för att filtrera fram vad som är brus och vad som är sinus-signal. Värt är att påpeka att det är viktigt att det är exakt samma brus i båda öronen för att det ska göra någon skillnad. Fenomenet har också observerats för andra signalen än sinusar såsom komplexa toner, klick och tal.

3 Toner på 400 respektive 800 Hz alternerar i motfas i vardera örat.
Tyckte du att det här var lite spännande kan du lyssna på ett annat riktigt intressant fenomen som hänger samman med ljudperception med två öron nedan. Toner på 400 respektive 800 Hz alternerar i motfas i vardera örat. Höger öra Vänster öra Klicka här för att lysnna på Demo5 Ungefär 99% av de som lyssnar kommer att höra en lågfrekvent ton i ena örat och en högfrekvent ton i det andra. Stämmer det för dig också? Försök har visat att högerhänta personer oftast hör den högfrekventa tonen i högerörat och den lågfrekventa tonen i vänstra örat. Vänsterhänta personer hör däremot lika ofta den högfrekventa respektive lågfrekventa tonen i höger som vänster öra. Detta beror på vilken hjärnhalva som är den dominanta. Hos högerhänta personer är den vänstra hjärnhalvan, som alltså hör ihop med höger öra, dominant. Hos en vänsterhänt person kan däremot aningen vänster eller höger hjärnhalva vara dominant.


Ladda ner ppt "Varför är det bra att ha just två öron?"

Liknande presentationer


Google-annonser