Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

- Kroppens kontrollcentrum -

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "- Kroppens kontrollcentrum -"— Presentationens avskrift:

1 - Kroppens kontrollcentrum -
Hjärnan - Kroppens kontrollcentrum -

2 Hjärnan är kroppens kontrollcentrum
Hjärnan är kroppens kontrollcentrum. Det är ett komplicerat organ som arbetar blixtsnabbt som en fantastisk, levande dator.

3 Hjärnan kan delas upp i tre större delar; stora hjärnan, lilla hjärnan och hjärnstammen
Hjärnans delar

4 Stora hjärnan är hjärnans största del
Stora hjärnan är hjärnans största del. Den tar emot och lagrar information från sinnena (syn, hörsel, känsel, smak och lukt) och kontrollerar också dina rörelser. Den ansvarar också för tankeförmågan, intelligensen, talet och komplicerade uppgifter som räkning.

5 Lilla hjärnan hjälper dig att balansera och röra musklerna
Lilla hjärnan hjälper dig att balansera och röra musklerna. Det är den här delen som används när du dansar.

6 I hjärnstammen kontrolleras handlingar som du själv inte kan bestämma över. Vad du än sysslar med så ser förlängda märgen till att ditt hjärta slår och att du andas. Den arbetar i samma takt oavsett om du är vaken eller om du sover!

7 Din skalle är ett skal av ben som passar ihop som pusselbitar runt din hjärna. Stötdämpande vätska fyller mellanrummet mellan skallen och hjärnan. hjärnhjälm

8 De båda hjärnhalvorna hos människan har helt olika arbetsuppgifter även om de samarbetar med varandra. Den vänstra halvan beskrivs som den intellektuella, eftersom den i huvudsak bearbetar logik, matematik, språk, läsning, skrivning och orsakssamband. Den högra hjärnhalvan kallas den artistiska eller den konstnärliga. Den arbetar mest med kreativitet (färg, form och fantasi), rytmer, drömmar, symboler, känslor, kärlek, musik, bilder… Hjärnans vänstra sida styr den högra delen av kroppen och tvärtom. Det beror på att nerverna korsar varandra på sin väg från kroppen till hjärnan.

9 Inlärning När du lär dig att göra något nytt så skapas det förbindelser mellan olika hjärnceller. Nästa gång du gör samma sak finns förbindelsen redan där och det blir lättare.

10 minnet Korttidsminnet Långtidsminnet
Ditt korttidsminne lagrar bara information i cirka en minut. Du använder det till att jämföra priser när du handlar, eller för att komma ihåg ett namn när du träffar en ny person. Ditt namn, telefonnummer och saker du kan utantill, som att cykla, kan lagras i många år i ditt långtidsminne. Det är här jag vill att multiplikationstabellen ska vara . minnet

11 Nervsystemet - kroppens chattare -

12 Hela kroppen innehåller nervceller
Hela kroppen innehåller nervceller. Dessa är ihopkopplade och bildar ett nätverk av nerver som kallas nervsystemet. Uppgiften som nervsystemet har är att skicka meddelanden mellan kroppen och hjärnan. nätverket

13 I din kropp finns ungefär 1500 mil nerver!!!
Snabbt som blixten Nervcellerna (neuronerna) ligger bredvid varandra och bildar långa kedjor. I hjärnan finns det cirka 100 miljarder neuroner. De skickar meddelanden till sina grannar – nästan som en stafett – till och från hjärnan. Signalerna går fortare än ett snabbtåg, upp till 400 km/h! I din kropp finns ungefär mil nerver!!!

14 Nerverna skickar sin information genom ryggmärgen och sedan vidare till hjärnan. Ryggmärgen ligger inuti ryggraden och består av en tjock bunt hoptvinnade nerver. När hjärnan har fått informationen skickar den order till andra nerver som kan berätta för kroppen vad den ska göra, till exempel springa, prata, äta, kissa, blinka eller få dig att klia dig. När du lagar en tand och tandläkaren ger dig bedövning så slutar dina nerver att skicka meddelanden under en kort stund. Det är därför du inte känner någon smärta !

15 Reflexer – utan att tänka
Om du trampar på en vass sten så rycker du undan foten genast. Ändå har signalerna inte gått upp till hjärnan… Det fungerar så här: i huden finns små mottagare som gör att du känner om det gör ont någonstans. När du trampar på stenen, skickar mottagarna signaler genom nerverna upp till ryggmärgen. Istället för att skicka signalen vidare till hjärnan så kopplas de om och skickas direkt ut till benet så du kan dra undan foten. Sedan får hjärnan besked om vad som hänt och du förstår att du gjort dig illa. Tack vare reflexen har du förhoppningsvis klarat dig från skador.


Ladda ner ppt "- Kroppens kontrollcentrum -"

Liknande presentationer


Google-annonser