Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Nervsystemet och hjärnan

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Nervsystemet och hjärnan"— Presentationens avskrift:

1 Nervsystemet och hjärnan
Hjärnan och nervsystemet är uppbyggda av nervceller. Hjärnan är ett stort nätverk av nervceller. Hjärnan styr alla kroppens funktioner och med hjärnan tänker vi mm. Nervsystemet används för att skicka signaler ut till kroppen. Thobias Eriksson, Altorpskolan, Herrljunga –

2 Nervsystemet och hjärnan
Nervsystemet består av två delar: Centrala nervsystemet. Består av hjärnan och ryggmärgen. Perifera nervsystemet: Består av nervtrådar ut till kroppens alla delar.

3 Nervsystemet och hjärnan
Nervens uppbyggnad: En nerv består av flera nervbuntar. En nervbunt består av flera nervtrådar (axonen). Varje nervtråd är en del av en nervcell.

4 Nervsystemet och hjärnan
Fiberoptik-kabel för datatrafik. Man kan jämföra nervsystemet med ett datanätverk. Varje dator är en nervcell, och datakablarna är axonen. Är internet snart en tänkande hjärna? ;)

5 Nervsystemet och hjärnan
En nervcell består av i stort sett tre delar. Cellkärnan; Samma funktion som alla cellkärnor. De korta utskotten; dendriter. De tar upp signaler från andra nervceller. De långa utskotten; axonen. De skickar signaler vidare till nästa cell.

6 Nervsystemet och hjärnan
Nervsignaler är elektriska impulser. Men den elektriska impulsen kan bara gå inuti en cell, inte mellan olika celler. Mellan nervcellerna skickas signalen med kemiska signalämnen. Plattan som för över de kemiska signalämnena kallas för synaps.

7 Nervsystemet och hjärnan
Nervänden i huden känner smärtan. Signalen skickas i nerven, från nervcell till nervcell. Inom nervcellen är signalen elektrisk, mellan nerverna är signalen kemisk. Nervsignalen har en hastighet av 100 m/s, eller 360 km/h.

8 Nervsystemet och hjärnan
Det sensoriska systemet skickar signaler från våra sinnen till hjärnan. Det finns två olika nervsystem som skickar signaler i kroppen. Det motoriska systemet skickar signaler från vår hjärna till musklerna.

9 Nervsystemet och hjärnan
Hjärnan och ryggmärgen är ett enda stort nätverk, ett nystan av nervceller (neuroner) Vår tankeverksamhet består av signaler inom och mellan de här neuronerna, eller hjärncellerna. Inom cellerna består signalerna av elektricitet och mellan nervcellerna skickas signalen med kemiska signalämnen.

10 Nervsystemet och hjärnan
Alla våra minnen, alla våra kunskaper... Alla våra tankar, alla våra slutsatser... Hela vår varelse, personlighet, intressen, känslor, drömmar... Vi finns inom detta nätverk av neuroner.

11 Nervsystemet och hjärnan
Blir det fel i på kroppens neuroner, hjärnceller eller vanliga nervceller, så fungerar vi inte. Det kallas för neurologiska sjukdomar. Det kan vara epilepsi,migrän, alzheimers syndrom, celebral pares (cp) eller många fler.. Vid epilepsi skickas massor av helt slumpmässiga elektriska signaler mellan hjärncellerna. Man får ett anfall och ligger bara och krampar.

12 Nervsystemet och hjärnan
CP-skadan har inträffat på några av de nerver som styr rörelse. (rosa). Skadan kan se ut på många olika sätt, och därför är det svårt att säga hur det påverkar personen. Allt från lätta rörelsehinder, till allvarliga rörelsehinder, tillsammans med epilepsi eller förståndshandikapp. Cerebral Pares = CP Cerebral pares, förkortat cp, är ett samlingsnamn för en rad störningar av muskelkontrollen, vilka uppstått på grund av en hjärnskada innan hjärnan är färdigutvecklad, det vill säga under fostertiden, under födseln eller under de första två levnadsåren. Cerebral pares betyder förlamning genom hjärnskada. Detta är den vanligaste orsaken till rörelsehinder hos barn och ungdomar

13 Nervsystemet och hjärnan
Olika delar av hjärnan tar hand om olika saker. Man kan se att aktiviteten ökar i olika delar av hjärnan när man gör olika saker. Skador på hjärnan kan därför få olika effekter..

14 Nervsystemet och hjärnan
Man mäter hjärnaktivitet genom en EGG-scan Man mäter de elektriska impulserna i hjärnans olika delar.

15 Nervsystemet och hjärnan
Höger och vänster hjärnhalva tar hand om olika saker.

16 Nervsystemet och hjärnan
Då griper reflexerna in. Beslutat att röra kroppen tas i ryggmärgen, för att hjärnan är för långsam. Ibland hinner man inte blanda in hjärnan i besluten. Man hinner inte fundera på om man ska flytta handen från elden... Eller blunda för föremålet som flyger mot ögat.

17 Nervsystemet och hjärnan
Hjärnstammen: Hjärnstammen tar hand om de saker som vi inte styr medvetet. Det är saker som andning, kroppstemperatur, blodtrycket, hjärtslagen mm. Fungerar inte hjärnstammen, så dör man.. Ryggmärgen: Ryggmärgen fungerar som en kopplingspunkt mellan olika nervbanor. Den tar också hand om reflexerna. Lillhjärnan: Lillhjärnan tar hand om impulser från framförallt syn, men också hörseln, musklerna och lederna. Dessa signaler bearbetas, så att vi kan hålla balansen och röra oss mjukt..


Ladda ner ppt "Nervsystemet och hjärnan"

Liknande presentationer


Google-annonser