Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Alla har inneboende.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Alla har inneboende."— Presentationens avskrift:

1 Alla har inneboende

2 Jag såg en amerikansk TV-serie om hjärnkirurger
Jag såg en amerikansk TV-serie om hjärnkirurger. En av patienterna beskrev hur det kändes att få förbindelsen mellan höger och vänster hjärnhalva avklippt. – Det känns som att äntligen bli av med en besvärlig inneboende, som att äntligen få vara ifred hemma.

3 Jag känner verkligen igen känslan av att ha någon boende i mig
Jag känner verkligen igen känslan av att ha någon boende i mig. Någon som stör och stökar till. En person jag inte känner att jag valt som min vän, en person som har många olika ansikten, som ibland kan skrämma mig, en person som jag har en komplicerad relation till.

4 I filmen ”Notting Hill” har huvudrollen en inneboende som glömmer av att vidarebefordra livsviktiga telefonmeddelanden, som dricker upp den sista mjölken, som aldrig diskar efter sig, som aldrig tvättar kläder och som lånar utan att bry sig om att lämna tillbaka.

5 Den där rösten, varelsen, kraften, känslan, viljan som stökar till för mig, som bor i mitt hus, i mig. Men som jag ändå inte kan, inte vill sparka ut.

6 Och vi för mångordiga resonemang med oss själva för att förklara våra avsikter och våra planer. Och ändå; ofta konstaterar vi att det är först i efterhand vi förstår varför vi gjorde som vi gjorde och varför vi kände som vi kände.

7 Samtidigt; något i oss förstod direkt vad det handlade om
Samtidigt; något i oss förstod direkt vad det handlade om. Vi fattar trots allt oftast förnuftiga beslut. Något, eller någon, i oss ligger ett steg före det verbala medvetandet.

8 Det är inte rationalitet eller inte vi pratar om, det handlar om språk, om sätt att uttrycka och förmedla insikter och övertygelser. Vi kan göra det med ord och vi kan göra det på andra sätt, genom känslor, fantasier, drömmar, handlingar och bilder.

9 I ”Notting Hill” är det den hopplöse inneboende som slutligen ser till att Hugh Grant får kärleken.

10 Vad vi än väljer att kalla det som vi upplever som en inneboende så kan vi inte sparka ut henne eller honom. Vi har att välja mellan att hamna i konflikter eller att samarbeta. Undersöka hur vi kan föra samtal, med vilka språk, med bilder, med teckenspråk, känslor, kroppsförnimmelser, aningar.

11 I TV-serien klippte de av förbindelsen mellan de båda hjärnhalvorna på en kvinna. Efter operationen gjorde hennes vänstra kroppshalva saker som hon inte förstod. Bara för att man klipper av förbindelsen slutar inte den inneboende att röra sig, att uttrycka sig, att stöka till, att uttrycka vilja.


Ladda ner ppt "Alla har inneboende."

Liknande presentationer


Google-annonser