Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Släktskapsregeln för 6a

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Släktskapsregeln för 6a"— Presentationens avskrift:

1 Släktskapsregeln för 6a
Stavningsskolan 2 Släktskapsregeln för 6a

2 Det är slaxmål i korridoren!
-Eller hur är det egentligen? -Stavas ordet så? -Ja, om vi skulle stava enligt regeln som säger att ord stavas som de låter när vi uttalar dem. Slagsmål stavas dock inte som det låter. -Varför inte?

3 Släktskapsregeln Ord som har samma grundform är släkt.
Ordet slagsmål är släkt med ordet slag och stavas därför med g och inte x. Ett annat ex. Släck lampan är du snäll – Han släckte lampan. Orden är släkt med varandra – Kattdjur är ett släkte.

4 En eller två konsonanter?
Tryckt stavas med ck eftersom det är släkt med tycka. Smällt som i; han har smällt till honom stavas med två l eftersom det är släkt med smälla Smält som i; snön smälter stavas dock inte med två l då det är släkt med ordet smälta. (Där finns redan två konsonanter bakom den korta vokalen och vi behöver inte dubbelteckna.) En eller två konsonanter? Ibland kan det vara svårt att veta om ett ord skall stavas med dubbelteckning eller inte. Då får man försöka lista ut om det har några släktingar och hur de orden stavas.

5 Hemkunskapen: I vår skola har vi hemkunskap en gång i veckan
Hemkunskapen: I vår skola har vi hemkunskap en gång i veckan. Sist så skulle vi steka ägg. Läraren hade gott igenom uppgiften trots att alla pratade, hon skälde på oss hela tiden och sa: ”Nu får ni jobba snapt om ni skall hinna.” Min kompis kleckte ägget utan att tänka på att ha något under så allt hamnade på golvet. Genats var läraren där och sa: ”Kalle, vad har jag sakt om det där?” Kalle fick lära sig att moppa golvet istället. Jag stälde stekpannan på plattan och knäkte mitt ägg lite snapt. Det vatnaddes i munnen och jag tänkte att det skulle bli gått. Fröken sa att det kändes tryckt att ha mig i köket. Din uppgift Nu är det Robert som lämnat in en text till fröken och tokigt har det blivit. För att hjälpa Robert med vilka ord som stavats fel har läraren strukit under dem. Nu får du hjälpa honom att rätta till det. Skriv sedan ner orden och berätta vilka de är släkt med.

6 När du är klar Källförteckning Bilder
Kattslagsmål: se/displayimage.php?albu m=search&cat=0&pos=0 Badrumslampa: se/displayimage.php?albu m=search&cat=0&pos=3 Idéer och ord: Gleerups Mango, Språk/fakta När du är klar Klicka på länken och fortsätt öva stavning på nätet och-skriva/rattstavning.html Eller be Hanna om uppgifter på papper…


Ladda ner ppt "Släktskapsregeln för 6a"

Liknande presentationer


Google-annonser