Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Den tre viktigaste stavningsreglerna för 6a

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Den tre viktigaste stavningsreglerna för 6a"— Presentationens avskrift:

1 Den tre viktigaste stavningsreglerna för 6a
Stavningsskolan Den tre viktigaste stavningsreglerna för 6a

2 De tre viktigaste stavningsreglerna
Ord i svenskan stavas som de låter. Efter kort vokal skall det vara två konsonanter, så kallad dubbelteckning. Ord som är släkt stavas lika Nu skall vi lära oss mer om dubbelteckning: De tre viktigaste stavningsreglerna I svenskan finns det tre regler som är viktiga att tänka på när du skriver texter. Om du kan dem kan du stava till de allra flesta ord som du använder. Självklart finns det undantag, som journalist, garage t.ex. men det tar vi senare.

3 Efter kort vokal skall det vara två konsonanter
Vokalerna i svenskan är: a o u å e i y ä ö Om vokalen låter kort skall man ha två konsonanter efter, som i orden Många svenska ord stavas med så kallad dubbelteckning. Det innebär att ordet har flera konsonanter efter varandra. För att veta om ett ord stavas med dubbelteckning måste man lyssna efter om vokalljuden är korta eller långa.

4 Så här låter vokalerna A O U Å E I Y Ä Ö
Vokalerna är de bokstäver i alfabetet som bara består av ett ljud. Konsonanternas ljud är sammansatta av ett vokal- och ett konsonatljud. Lyssna och härma. Jag säger först ljudet långt och sedan kort.

5 Kajsas text En hellt vanlig dag!
Varje dag går jag up ur sängen vid halv åta. Til frukost ätter jag altid mjölk och flingor. Sen skjutsar mama mig till skolan eftersom jag altid är sen. Efter skolan går jag hem til min kompis och ätter melanmåll. Ibland gör vi varma makor med kolasåss. Det är smaskens! Kajsas text Kajsa har skrivit en text som hon lämnar till läraren för rättning. Tryck på högtalaren för att höra när läraren läser Kajsas text. Nu skall du rätta texten. Gå in på svenskbloggen och skriv den rättade texten i kommentarfältet. .com/svenska- 6a/rattstavning/kajsas-text/

6 Öva mer Källförteckning:
pennan, ClipArt Egna bilder av vokalljud Mössa, Anna Brännström e.php?pos=-13093 Mugg e.php?pos=-1774 Klocka image.php?album=316&pos=13 Pass image.php?album=316&pos=28 Öva mer När du rättat Kajsas text kan du gå in på länkarna nedan och öva din stavning lite till. Lättare quiz=Rättstavning-åk-4-6/ Svårare &quiz=Rättstavning/ Fler övningar skriva/rattstavning.html


Ladda ner ppt "Den tre viktigaste stavningsreglerna för 6a"

Liknande presentationer


Google-annonser