Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen."— Presentationens avskrift:

1 PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen

2 Svårighetsnivå: Svårighetsgrader: Antal spelare: Antal kort: Spelets mål: Extra tillbehör: Årskurs 2 och äldre. Två varianter. Den ena är mellansvår, medan den andra är lite svårare. 2 - 5 I den lättare varianten av spelet använder man kort med belopp upp till och med 110kr plus fyra specialkort, medan den andra är lite svårare och innebär att man använder alla kort i kortleken. Att bli kvitt sina kort innan de andra spelarna. 1 st timglas (1 min.) kan användas för att begränsa tiden man tar på sig per runda. Kan beställas på www.getsmart.no

3 Varje spelare börjar med sju kort. Utöver det läggs ett kort (med framsidan upp) bredvid bunken mitt på bordet. Det kortet är början på högen. Dina kort befinner sig nederst på bilden. Motståndaren sitter på den andra sidan av bordet. Vid fler än två spelare, används fler sidor av bordet. De första gångerna man spelar SmartMatch, är det värt att spela med öppna kort. Då kan de andra spelarna hjälpa dig om du är osäker på om du kan lägga på ett kort eller inte. Den här genomgången visar den svåraste varianten av spelet, som innebär att man använder alla korten i kortleken.

4 Reglerna i SmartMatch 2 är följande: Man vill bli kvitt sina kort. Man kan lägga på samma färg eller samma belopp som kortet överst i högen. Det är tillåtet att använda två kort för att få det beloppet. Man kan slå ihop korten med hjälp av addition och subtraktion. Spelaren kan lägga på båda korten och väljer själv vilket kort som ska ligga överst. Speciella ”vänd-kort” med bild av en säck med pengar uppe i vänstra hörnet, kan alltid spela ut. Det finns också fyra specialkort i kortleken. De har bilder av draken Gecko och har speciella egenskaper. Gemensamt för ”vänd-kort” och specialkort, är att man bestämmer vilken färg som gäller för nästa spelare. Övriga regler förklaras i den vidare genomgången av spelet.

5 Spelarna har dragit lott om vem som ska börja, och du hade tur och vann. Du ser att det ligger ett blått kort med beloppet 500kr på bordet. Efter att ha sett lite på dina egna kort, ser du att det inringade kortet nedanför också visar 500kr. Du lägger därför på det kortet. (Du kunde ha valt att lägga på ett blått kort istället).

6 Ett blått kort med beloppet 500kr ligger på bordet.

7 Motståndaren har inga blå kort. Men, han har ett kort med bild av en 500- lapp som han har tänkt att lägga på. Efter att ha sett lite på sina kort, ser han att det går att lägga på två kort. Han säger: ”Jag subtraherar, 1000kr minus 500kr är lika med 500kr” och lägger på båda korten.

8 Som vi ser, valde motståndaren att lägga kortet med 500kr överst.

9 Det är din tur, och du ser att du kan få 500kr genom att kombinera korten nedanför med subtraktion. 750Kr – 250kr = 500kr. Du väljer att lägga det röda kortet överst.

10 De två korten har lagts i högen och det röda kortet med 750kr ligger överst.

11 Motståndaren har inga kort med 750kr. Han ser att det inte går att få det beloppet genom kombination av kort. Därför lägger han ut ett rött kort.

12 Motståndarens röda kort med 40kr ligger på bordet.

13 Du har faktiskt ett gult kort med 40kr. Det kortet läggs ut.

14 Det gula kortet med beloppet 40kr har lagts ut.

15 Motståndaren klarar inte att lägga på 40kr, men lägger i stället på ett gult kort.

16 Ett gult kort med värdet 110kr ligger på bordet.

17 Du ser över dina kort, och ser snabbt att du har ett kort med 110kr. Du ler brett när du lägger på det kortet. Spelet närmar sig slutet och du leder!

18 Ett rött kort med 110kr ligger överst i högen.

19 Motståndaren kan inte lägga på 110kr: Som tur är har han ett specialkort där draken Gecko talar om att spelriktningen vänds. Han lägger på det kortet och vänder samtidigt färgen till gult.

20 Specialkortet ligger på bordet och färgen har vänts till gult. I och med att spelriktningen nu har vänt, är det motståndarens tur igen.

21 Han lägger på sitt gula kort och säger: ”Ett kort på hand!” Ifall han glömmer säga det och de andra spelarna påpekar det, måste han dra tre kort från bunken.

22 Motståndarens gula kort med värdet 57kr har lagts ut.

23 Det är din tur. Du är riktigt nyfiken på vilket kort motståndaren har kvar (de som spelar med öppna kort, döljer korten när spelet närmar sig slutet). Beloppet på bordet är 57kr och det har du inte. Du har heller inte ett gult kort. Men, du har ett ”vänd-kort” som kan läggas på. Eftersom ditt sista kort är grönt, vänder du till den färgen. Du säger: ”Ett kort på hand!”. Nu hoppas du verkligen att motståndaren inte har den färgen.

24 Ett rött kort med beloppet 17kr har lagts ut. Det har vänt färgen till grön.

25 Tyvärr är motståndarens sista kort grönt. Han lägger på det och vinner spelet!

26 Motståndarens sista kort har lagts ut och spelet fortsätter tills endast en spelare är kvar. Många väljer att hellre börja om spelet så fort någon har vunnit.


Ladda ner ppt "PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen."

Liknande presentationer


Google-annonser