Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Energi!.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Energi!."— Presentationens avskrift:

1 Energi!

2 Universum Densiteten är mycket låg och beräknas till 9,9×10−30 kg/dm³. Det motsvarar en väteatom per fyra m3 volym. Trots detta innehåller universum en stor mängd energi. Beräkningar visar att universum består till endast 4,6 % av vanlig materia (baryoner), till 72 % av en tänkt mörk energi och till 23 % av en tänkt mörk materia.[7]

3 Stjärnor Består av väte och helium till en början..

4 Inom parantes:Slutet på en stjärna

5 Fotosyntes

6 Vad menar vi med ”energi”?
Energin i maten? Vår energi när vi ska prestera någonting? Energin som kommer från kraftbolag, elledningar? Energin i maten mäts i kalorier medan energin inom fysik mäts i Joule.

7 Inom NO pratar vi om olika energiformer

8 Elastisk energi Fjäder Stötdämpning Studsboll

9 Ljud och ljusenergi Elektrisk energi omvandlas till rörelseenergi i högtalaren då membranet börjar vibrera => ljudenergi + värme Elektrisk energi blir ljusenergi + värme då tråden som lyser i glödlampan värms upp. I solen så är det atomerna (elektronhopp) som får den att lysa.

10 Energi kan aldrig förstöras eller försvinna
Energi kan aldrig förstöras eller försvinna! Den kan bara omvandlas från en form till en annan (till slut värme).

11 Vad orsakar den förstärkta växthuseffekten?

12 30/1-2014

13 Energi, mekanisk arbete
Att energi överförs från ett ställe till ett annat kallas ibland för mekanisk arbete. Mekanisk arbete = kraft (N) ∙ sträcka (m) Enheten blir Nm eller Joule (J). Både energi och arbete mäts i enheten Joule (J). För att något ska räknas som mekanisk arbete krävs det både kraft och rörelse (sträcka). Kraften ska vara riktad i rörelsens riktning. Kolla på följande exempel:

14 Inget arbete, kraften är inte alls riktad åt samma håll som rörelsen (hon går framåt).

15 Är arbete, då kraften är riktad i rörelsens riktning.

16 Effekt Effekt = energi/tid Energi = effekt ∙ tid
(Energin som går åt är alltså beroende av ”effektiviteten” hos en lampa samt tiden den är tänd). Ex: Lampa på 40 watt är tänd i 25 timmar: Energin = 40 ∙ 25 = 1000 watt-timmar eller 1 kwh En glödlampa med effekten 40 watt omvandlar energi 4 gånger snabbare än ett lysrör på 10 watt. Effekt är alltså ett mått på hur snabbt energin omvandlas eller utnyttjas. (Tänk på effektivitet. Vad menar vi när vi säger att en person är mer effektiv än den andra?)

17 Hur mycket är 1kwh? (bara för att ni ska få en känsla )
Energi motsvarande 1kwh är till exempel: 10 liter hett vatten 1 dl bensin En rejäl middagsportion El till spisplatta i en timme Solstrålning på 1 kvadratmeter under en timme


Ladda ner ppt "Energi!."

Liknande presentationer


Google-annonser