Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Elektricitet och magnetism 2

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Elektricitet och magnetism 2"— Presentationens avskrift:

1 Elektricitet och magnetism 2
Sid

2 Magnetism Magneter Kompassen Tillfälliga och permanenta magneter
Elektriska magnetfält, elektromagneter

3 Magneter En magnet har två poler. Nord och sydpol.
Detta gäller alla magneter. Delar man en magnet skapas två nya poler

4 kompassen Den röda pilen pekar mot norr Hela jorden är en stor magnet
Detta gör det möjligt till liv på jorden Magnetismen skyddar mot farlig strålning från rymden. Magnetfältet fångar upp partiklar och detta kan ses som norrsken

5 Permanent magneter Stål kan lägg göras till permanent magnet då kolet gör att järnatomerna ligger åt samma håll. Andra metaller kan vara tillfälliga magneter då atomerna ordnar sig i en serie där de förstärker varandras sidor. Ofta tar magnetfälten ut varandra och ämnet förblir ”omagnetiskt”. Undantaget är järn och nickel.

6 Elektromagneter Ström genom en kabel bildar ett magnetfält, ofta är detta ett problem som man måste ta hänsyn till. Det skapar störningar osv. Om man däremot vill ha elektromagnetisk verkan kan man linda en spole som förstärker magnetismen. Detta kan man se tex då man lyfter järnskrot på en återvinningsstation.

7 Elektrisk energi Effekt Induktion Generator Likström och växelström
Transformator Säkringar Jordad ledning

8 Effekt Fås genom att dividera energi med tid
Krävs mycket effekt och den anges därför i tal som kilowatt Energi är samma som ni räknat tidigare J/Nm

9 Induktion Bildas i en spole då man för en järnbit fram och tillbaka
Det är alltså samma princip som elektromagnet fast tvärtom. Här skapas det alltså elektrisk ström.

10 Generator Fungerar som en motor. Man låter en magnet på en axel rotera och skapa ström i järnspolar. När det är en motor så är det el i järnspolarna som får magneten att snurra. I generatorn så låter man vind/vatten/ånga osv göra så att axeln snurrar.

11 Lik/växelström Likström fås ur batterier då strömmen går åt samma håll hela tiden. Växelström växlar polaritet hela tiden (50 ggr/sek) 50Hz

12 Transformator I kraftledningar går det mkt hög spänning U(V)
Detta får att förlusten ska bli så liten som möjligt. I hemmet vill man ha lägre spänning och detta fås genom att använda sig av en transformator På en järnkärna finns det olika spolar som omvandlar spänningen. Detta sker då det är olika stora spolar

13 Säkring Säkringar utgör den tunnaste delen på en kabel.
Denna brister eller ”löser ut” om strömmen passerar det maxvärdet som man valt att tillåta. Eftersom de flesta kablar går i väggarna så är det bra att dessa inte börjar brinna utan man har en lätt åtkomlig säkring som kan bytas vid överbelastning.

14 Jordad ledning För att undvika att strömmen vid avbrott tar vägen ner mot jord via vattenkranar vatten utomhus odyl. så måste man i dessa utrymmen använda skyddsjord. Om en maskin går sönder och kabeln får kontakt med höljet ska den då gå tillbaka i kabeln och lösa ut säkringen. Skyddsjord använd då främst på apparater som har metallhölje.

15 Uppgifter Gör uppgift 4 – 10 sid 182
Gör uppgift ”räkna med el” 1 – 2 sid183 Gör uppgift ”vad tycker du”1 – 2 sid 183


Ladda ner ppt "Elektricitet och magnetism 2"

Liknande presentationer


Google-annonser