Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Tekniska System - Elvispen

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Tekniska System - Elvispen"— Presentationens avskrift:

1 Tekniska System - Elvispen
Av: Elin Didriksson 9A

2 Tekniska System Ett tekniskt system består av två eller flera tekniska prylar som hjälper varandra att bilda ett system med nya funktioner. Funktionerna är annorlunda än vad de tekniska prylarna hade innan. Det är inte bara en uppgift som ska utföras när det gäller tekniska system, utan flera.

3 Elvispen Inuti elvispen finns en elmotor som består av en spole och en magnet. När ström ansluts till kretsen börjar spolen rotera eftersom den har kontakt med magnetfältet ifrån magneten. Spolen kallas då för rotor. Elektrisk energi omvandlas då till rörelseenergi och visparna börjar snurra. Den första elvispen som uppfanns var för ca 100 år sedan och användes i de amerikanska milkshakebarerna. Ca började det säljas elvispar för hemmabruk.

4 Före elvispen uppfanns
Innan elvispen uppfanns använde man sig först av björkris mm. Sedan gjorde de en visp av metall som var konstruerad så att man helt enkelt vispade för hand. Det tog ett bra tag innan de kom på en mer utvecklad visp. Den kallas fär cyklon och är uppbyggd så att de två visparna snurrar när man vevar i ett handtag. När hantaget vevas börjar två kugghjul i cyklonen att snurra som sätter igång visparna. Visparna roterar åt olika håll.

5 Elvispens betydelse Elvispen har hjälpt oss i ca.100 år med att underlätta för oss vid tex bakning. Den används till att få in luft i vätskor eller vätskerika varor. Elvispen enligt mig är inte en så viktig utveckling i vårt samhälle. Det går att klara sig utan den och vispa för hand. Men den påverkar positvt med att göra det bekvämare och betydligt snabbare för oss att vispa tex grädde. På bagerier där allt ska ske snabbt och effektivt är det bra att det går lätt at vispa det som behövs för kakorna , tårtorna och bröden som ska göras.

6 Fördelar och nackdelar
Fördelar med elvispen är att det går otroligt mycket snabbare än att vispa för hand. Det är även lättare och är mindre energikrävande för oss människor. Nackdelar med elvispen är att den behöver ström för att fungera. Därför kan det vara bra att ha en cyklonvisp om man har tex. en sommarstuga utan el. Det är också miljövänligt att vispa för hand istället för elvispen som kräver mycket el.


Ladda ner ppt "Tekniska System - Elvispen"

Liknande presentationer


Google-annonser