Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Inledning Vi har valt mikrovågsugnen som tekniskpryl.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Inledning Vi har valt mikrovågsugnen som tekniskpryl."— Presentationens avskrift:

1 Inledning Vi har valt mikrovågsugnen som tekniskpryl.
Vi har utgått från ett antal frågeställningar där svaren ska ge en samlad bild av en mikrougn. Vi har inhämtat fakta och material främst via internet . Inledning

2 Vad används en mikrovågsugn till?
Idag använder de flesta människorna mikrovågsugn en till att värma , tina och laga mat. Att värma eller tillaga något i mikrougnen går fort, oftast tar det bara några minuter att få något varmt, tinat eller tillagat. Det är enkelt att använda mikrougnen, maten placeras på ett fat i ugnen och sedan trycker man in tiden och så sköter det sig själv. Det är inte samma passade som vid matlagning på spisen. Mikrovågsugnen bli mer och mer populär och den är inte längre en lyxpryl som bara några få människor har råd med utan den finns i nästan alla hem i Sverige.

3

4 Hur mikrougnen fungerar rent tekniskt
I Mikrovågsugnen finns en manick som heter magnetron, den skickar ut mikrovågor till maten i mikrovågsugnen när du sätter på den. Mikrovågor är ungefär de samma som radiovågor, skillnaden är att mikrovågorna har något högre frekvens, dvs svängningar i sekunden. Mikrovågorna i mikron har en frekvens på ca 2,45 gigahertz. Hur mikrougnen fungerar rent tekniskt

5

6 För att det ska kunna bli värme krävs vattenmolekyler, som finns i alla mat.
Vattenmolekylerna består av 1 syre atom och 2 väte atomer, själva molekylen är elektriskt neutral men man kan säga att i den ena änden är det lite mer positivt (+) laddat och i den andra är det lite mer negativ (-) laddning.

7 I mikrovågsugnen finns de två elektriska fält, man kan tänka sig ett fält uppe och ett nere i ugnen för att göra det så enkelt som möjligt. Ett av fälten är positivt laddat (+) och ett är negativt (-) laddat.

8 Molekylernas ändar som är positivt (+) laddade vill vara mot de fält som är negativt (-) laddat, och tvärtom. Det finns en manick i mikrovågsugnen som slår om de elektriska fälten, så det växlar från positivt till negativ, närmare 5 miljarder gånger i sekunden. Detta gör att molekylerna snurrar runt med en enorm hastighet i ugnen och det bildas värme.

9 Det finns något som kallas för stående vågor i mikrovågsugnen
Det finns något som kallas för stående vågor i mikrovågsugnen. Där vågen är hög blir maten varm och där den är lägre blir den mindre varm. Mikrougnen har därför ett roterande fat i botten för att maten ska kunna snurra runt i ugnen och få en mer jämn fördelning av värmen i maten. Utvecklingsarbete pågår med att försöka få vågen så rak som möjligt så att det blir en jämn fördelning av värme och att det blir mindre toppar och dalar.

10 Hur fungerar en mikrovågugn?
Hur fungerar en mikrovågsugn? - Frågelådan | SVT Play Hur fungerar en mikrovågugn?

11 Vad är det för skillnad mellan en vanlig ugn och en mikrovågs ugn då?
Finessen med mikrovågorna är att de tränger in på djupet i maten, vilket inte en vanlig ugn gör lika bra. I en vanlig ugn blir ytan snabbt het, men det tar lång tid innan värmen sprider sig inåt. Skillnaden är den att maten i mikron värms upp med hjälp av mikrovågor och i en vanlig ugn blir väggarna i ugnen heta och energin överförs i form av värme till maten. Vad är det för skillnad mellan en vanlig ugn och en mikrovågs ugn då?

12 Mikrovågsugnen uppfanns av den amerikanska ingenjören Percy Spencer
Mikrovågsugnen uppfanns av den amerikanska ingenjören Percy Spencer. Den började produceras kommersiellt och var på den tiden 1,7 meter hög, vattenkyld och vägde 340 kilo. Försäljningssuccén lät dock vänta på sig till talet, då den främst märktes av i USA. Vem uppfann den?

13 Hur gjorde man innan? Innan mikrougnen fanns hade man bara spisen och ugnen att tillgå om man ville värma, tina eller tillaga mat. Allting tog längre tid. Ett annat alternativ när man ville tina något var att man fick ta ur det ur frysen en bra stund innan det skulle användas och så fick det ligga i rumstemperatur och tina.


Ladda ner ppt "Inledning Vi har valt mikrovågsugnen som tekniskpryl."

Liknande presentationer


Google-annonser