Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Telefonen.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Telefonen."— Presentationens avskrift:

1 Telefonen

2 Alexander Graham Bell Han var en skotsk-kanadensisk uppfinnare och uppfann telefonen (även om det råder en viss tvivla om vem som egentligen uppfann telefonen). Han lämnade den 14 februari 1876 in en patentansökan om telefonen. Telefonen blev snabbt en succé och redan 1878 kunde han sätta upp den första telefonväxeln i New Haven, Connecticut i USA kom den amerikanska kongressens representanthus fram till att det inte var Bell som uppfunnit telefonen. Representanthuset tyckte att den riktiga uppfinnaren till telefonen är USA-italienaren Antonio Meuccii. Kanadas parlament undertecknade dock en motrevolution som erkände Bell som telefonens uppfinnare. Då hade redan sedan länge Charles Bourseul enligt vissa ansetts som telefonens uppfinnare. Johann Philippe Reis anses också av vissa vara uppfinnaren av telefonen.

3 DE FÖRSTA Telefonerna De första telefonerna presenterades på 1870-talet, och de första 100 åren fanns i stort sett bara en typ av telefoner, fast telefon, där apparaten är uppkopplad via teleledning till nätet. De senaste åren har en mängd nya telefontyper införts, då tekniker, främst radioteknik, möjliggjort nya sätt att få telefonen sammankopplad till nätet. Mobiltelefoni är numera vanligare än fast telefoni i Sverige och även i världen i stort dominerar mobiltelefoni, speciellt har utvecklingen av mobiltelefonanvändningen varit kraftig i områden som tidigare saknat nät för fast telefon.

4 TELEFONI FAST TELEFON TRÅDLÖS HEMTELEFON
Den traditionella fasta telefonen består av en apparat del och en telefonlur och har i princip varit oförändrad genom tiderna. Den fasta telefonen finns väggmonterad eller bordsplacerad. Telefonen räknas som fast eftersom dess nätdel har kontakt med uttag genom sladd. Strömkälla är oftast det kopplade  telefonnätet. Telefonluren i den vanliga fasta telefonen är kopplad till apparaten med en sladd. Luren innehåller mikrofon och högtalare. Apparaten har funktion för att kunna ringa upp andra och elektronik för att koppla ihop telefonen med nätet. Trådlös telefon är en telefon som med radiovågor är uppkopplad till en apparat som har fast anslutning till nätet. Avstånden mellan telefonen och apparaten kunde tidigare inte vara längre än några tiotals meter. Nu finns det trådlösa telefoner som klarar mer. Det som sätter begränsningen för de flesta system med trådlösa telefoner är byggnader, miljö och basstationens placering. Vanligaste bärarteknologin i Europa är DECT.

5 SKELETTAPPARATEN (”TAXEN”)
År1892 kom L.M Ericssons skelettapparat, som också är kallad ”taxen” på grund av hur den ser ut. Taxen var den första bordstelefonen med hörlur och mikrofon i ett stycke. Apparaten blev väldigt framgångsrik både nationellt och internationellt och vart tillverkad av ett företag i över 40 år.

6 BANKELITTELEFOEN År 1931 gjordes Ericssons bakelittelefon som var ett samarbetsprojekt mellan Elektriks Bureau i Oslo samt LM Ericsson och Televerket i Sverige. Den användes under en lång tidsperiod.

7 ERICOFONEN ELLER ”KOBRAN”
Produktionen av denna telefon satte igång Det allmänna namnet blev Ericofonen DBJ 500 men den kallades oftast eller Kobra på grund av sitt annorlunda utseende. Telefonen är också idag ett eftertraktat samlarobjekt.

8 DIAVOX Den här knapptelefonen fick namnet Diavox och började serietillverkas på sommaren 1978 vid Ericssons och Televerkets fabriker. Diavox var den sista svenskutvecklade standardtelefonen för fast telefoni och ersatte Ericssons Dialog. Produktionen pågick fram till 1989.

9 VÅRA EGNA TANKAR OM TELEFONEN
Vi tycker telefonen är en av de bästa uppfinningarna även om mobilen nu till stor del ersatt den. Det är bra att man kan hålla kontakten med varandra så lätt. Vi är såklart också stora fans av mobilen men vi tycker telefonerna hade mer charm förr. Nutidens telefoner är så ”stela” och tråkiga. En stor konkurrent till telefonen idag är internet (skype m.m.) Förut så var det brev som gällde och man var tvungen att vänta länge på ett meddelande. Det var inte särskilt praktiskt men det var mer personligt. Vi tror att mängden telefoner kommer att fortsätta minska i jämförelse till mobilen.

10 TELEFONENS MILJÖPÅVERKAN
Telefonen påverkar inte miljön så mycket om man jämför med andra elektriska apparater som datorn och tv:n. Mobiltelefonen kan däremot ge ifrån sig strålning men det är inte bevisat att energiöverföringen påverkar människans kroppar så mycket. Batterierna i telefonerna är inte bra men de är uppladdningsbara och det är ändå positivt. När man ska byta ut sin mobil slänger man oftast bort sin gamla och det är inte särskilt miljövänligt. Socialt är det störande med telefonmaster som är i vägen för utsikten.

11 VARFÖR VI TROR ATT MAN UTVECKLAR TELEFONEN
FÖR ATT KUNNA FÖRFLYTTA SIG LÄNGRE STRÄCKOR (INGEN SLADD) FÖR ATT FÅ BÄTTRE LJUD FÖR ATT DET SKA BLI LÄTTARE ATT RINGA (KONTAKT LISTA) FÖR ATT DESIGNEN SKA BLI SNYGGARE FÖR ATT DEN SKA BLI BILLIGARE ATT TILLVERKA FÖR ATT DEN SKA BLI MER MILJÖVÄNLIG (SE TELEFONENS MILJÖPÅVERKAN) DEN SKA BLI MER BEKVÄM MOT ÖRAT

12 PRESENTATION AV EMMA OCH SANDRA! 9F


Ladda ner ppt "Telefonen."

Liknande presentationer


Google-annonser