Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Två av våra stora författare

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Två av våra stora författare"— Presentationens avskrift:

1 Två av våra stora författare
Vilhelm Moberg och Selma Lagerlöf

2 Vilhelm Moberg Vilhelm Moberg levde mellan 1898 och 1973 Han föddes i
Algutsboda socken i södra Småland.

3 Vilhelm Moberg Hans far var en fattig knekt och torpare.
Vilhelm har skrivit en av 1900-talets främsta svenska romanserier: Utvandrarna (1949), Invandrarna (1952), Nybyggarna (1956) och Sista brevet till Sverige (1959).

4 Emigrationen Vägen mot Amerika

5 Ett svårt beslut att ta Mellan 1850 och 1920 utvandrade mer än en miljon svenskar till Amerika. Cirka återvände till Sverige.

6 Varför utvandrade man? Religiöst förtryck – fram till 1858 var det förbjudet att hålla religiösa sammankomster om de inte leddes av en präst. Det var ett stort problem för den väckelserörelse som uppstod på 1800-talet. I USA rådde däremot religionsfrihet och därför flydde många svenskar från hemlandets religiösa förtryck.

7 Varför utvandrade man? Missväxt – år 1866 var både sommaren och hösten regniga och mycket av skörden förstördes. Därför fick många familjer genomlida en hård vinter. Även under de påföljande två åren rådde missväxt i stora delar av landet och överallt fanns det hungrande småbönder och jordlösa. Det var under dessa svåra år som emigrationen tog fart på allvar. I Amerika fick alla invandrare gratis jord av staten.

8 Varför utvandrade man? På 1880-talet slog utvandringen rekord. Jordbruket hade återigen hamnat i svårigheter. Billig spannmål från USA konkurrerade ut många svenska bönder. Även sågverksindustrin drabbades av dåliga tider och många arbetare blev arbetslösa. Arbetarna tog med sig sina familjer till Amerika.

9 Amerikabrev De som lyckades på andra sidan Atlanten skrev hem och försökte övertala släktingar att följa efter. Dessa brev ökade på emigrationen. De som inte lyckades hördes dock inte av.

10 Höga löner inom industrin
År 1890 upphörde den fria utdelningen av jord. Därför kunde allt färre emigranter bli jordbrukare. I stället växte den amerikanska industrin och lockade med höga löner.

11 Guld! År 1896 upptäcktes en stor guldfyndighet i Klondike, Kanada. Ryktet spred sig som en löpeld och bara på ett år kom över guldgrävare från hela världen.

12 Hur påverkades Sverige?
Utvandringen till Amerika gjorde att vårt land slapp massarbetslöshet och svält och de som återvände spelade en stor roll för att sätta fart på Sveriges ekonomi. Först på 1930-talet var emigrationen ett avslutat kapitel i svensk historia. Då hade tiderna blivit bättre i Sverige samtidigt som de amerikanska myndigheterna började begränsa invandringen.


Ladda ner ppt "Två av våra stora författare"

Liknande presentationer


Google-annonser