Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Den svenska utvandringen

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Den svenska utvandringen"— Presentationens avskrift:

1 Den svenska utvandringen

2 FILM Utvandrarna

3 Varför utvandrade man? Befolkningsökning, missväxt, ont om mat, svält, religiösa förföljelser, ökad värnplikt. Bättre odlingsjord, propaganda, amerikabrev. Drömmar om ett bättre liv.

4 Två perioder utav utvandring.
1820 – 1865: Bönder, nybyggare. Man fick tilldelat sig land nästan helt gratis. Byggde nytt hus, levde på jordbruk. 1865 – 1930: Utvandring till städerna. Från städer till städer. Män - Hantverkaryrken ( Järnvägar, fabriker, byggmästare) Kvinnor – Tjänstefolk (Hembiträden), textilindustri

5 den 19 mars 1885 Högt af hjertat älskade föräldrar, bror, mormor och lille Ernst. Må så väl, jag vill för det första uttrycka min hjertliga tacksamhet för det tjerkomna bref jag idag har bekommet från eder, vilket jag genast vill besvara. Det gläder mig att ni alla har hälsan och att kära gamla mormor är så kry. Jag arbetar för Amerikanare och som ni vet så är vi två pigor här. Vi tvätta alltid en gång var vicka och det är om måndagarna, sedan stryker vi på tisdagar. Köksgolfvet är målat så det är bara till att såptvätta och i dag har jag varit ute hela eftermiddagen och imorgon skall jag baka bakelse. Om söndagarna får jag fritt efter middan och vi behöver inte göra något förrän måndan. Kära hälsningar till eder alle sammans. Lina Eriksson

6 Hur reste de? Reste först med handelsskepp.
Man bodde i lastrummet på båten. Handelsskeppen var segelfartyg med en restid på 2-3 månader. I början av 1850-talet byggdes det speciella passagerarfartyg. Senare använde man sig av ångfartyg (restiden 2- 3 veckor.)

7 Utvandringen i Kronoberg
Kronoberg var ett av de första områden i Sverige där det skedde en större utvandring till Amerika. I Kronobergs län var utvandringen hög men i Växjö var den jämfört med länet som helhet rätt låg. Totalt utvandrade från Växjö omkring människor mellan Vilket är en liten summa om man jämför med hela Kronobergs län där det under samma tidsperiod utvandrade !

8 Frågor Varför reste så många svenskar till Amerika?
Hur tror du det var för svenskarna att komma till ett nytt land?

9 Visste du att? Visste ni att det i USA finns flera olika städer som har svenska namn. Tex Borgholm och Kalmar. Visste ni att i staden Lindstrom som ligger i Minnesota USA firar man varje år ”Karl Oskar days” precis som här i Växjö. Visste ni att år 1900 bodde det fler Svenskar i Chicago USA än i Göteborg. Alltså kan man säga att år 1900 var Chicago Sveriges “näst största stad”. Visste ni att cirka 8 miljoner Amerikaner på något sätt härstammar ifrån Sverige.

10 SR Minnen radiointervju
Ett radioprogram ifrån 1988 där Reporten intervjuar svensk-amerikanerna i Minnesota. Radio Intervju


Ladda ner ppt "Den svenska utvandringen"

Liknande presentationer


Google-annonser