Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

VIKINGARNA.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "VIKINGARNA."— Presentationens avskrift:

1 VIKINGARNA

2 Historia och fakta Levde ungefär under år 800-1100 i Skandinavien
Ordet viking tros komma från ordet ”vik” I övriga Europa kom man att uppfatta vikingarna som barbarer, plundrare, pirater Vikingarna talade ett språk som kallas för fornnordiska (en blandning av svenska, danska, norska och isländska)

3 Island SKANDINAVIEN Finland Norge Sverige Danmark

4 Vikingarnas religion Vikingarna trodde på gudar som kallades för asar
Deras tro kallas för asatron De kändaste gudarna var Oden (den högste guden), Tor (åskguden) och Freja (kärlekens gudinna)

5 Asagudarna Vikingarnas asagudar var väldigt ”mänskliga”
De hade oftast konflikter, kärleksproblem, svartsjukedramor eller bråk Asagudarna hade också brister, problem, svårigheter och handlade inte alltid rätt

6 Oden (krigsguden) Asarnas ledare och den visaste guden
Besitter all världens kunskap. Priset för detta var att han offrade sitt ena öga i Mimers brunn. Korparna Hugin och Munin Sleipner Onsdag = Odens dag

7 Tor (åskguden) Odens äldste son. Åskguden och den starkaste guden.
Tor försvarar världen från jättarna. Har den magiska hammaren Mjölner. Torsdag = Tors dag

8 Freja (kärleksgudinnan)
Freja är kärleksgudinnan. Om man var kär i någon tillbad man Freja. Freja berättades vara den vackraste kvinna som levde. Både gudar och dödliga människor blev förälskade i henne.

9 Livet efter detta Vikingarna hade två föreställningar kring hur livet kunde se ut efter man har dött: Alla mördare, edsbrytare, tjuvar och liknande hamnade i dödsriken Hel. Även människor som inte dog särskilt ärorikt eller värdigt (sett med vikingars ögon) t.ex. av ålderdom, sjukdom eller annat hamnade i Hel.

10 Dödsriket Hel Hel var en dyster plats. Man föreställde sig att man människorna plågades och torterades varje dag samtidigt som man hela tiden frös. Den gudinna som vakade över dödsriket hette Hel. Hon var en jätte och en halvgud. Halva hennes ansikte var vackert medan andra hälften såg ut som på ett lik.

11 Valhall - Paradiset De vikingar som dog i strid, slag eller på ett värdigt vikingasätt hamnade i paradiset, Asgård - Valhall. Valhall var det stora hus som Oden bodde och styrde över. I Valhall slogs krigarna hela dagarna och festade hela nätterna med att dricka och äta det godaste fläskköttet som man kunde få av den odödliga grisen Särimner, en gris som varje dag slaktades för att sedan nästa dag återuppstå.

12 Valhall

13 Inte alla var ”barbarer”
Ny forskning visar att inte alla vikingar var barbarer som plundrade folk och krigade Många vikingar tros ha varit fredliga handelsmän och bönder 

14 Blodshämnden För vikingarna var det viktigt med blodshämnden. Om någon dödade från den egna familjen så var det en självklarhet att man hämnades den döde. På detta vis kunde hela familjer och släkter nästan utrotas…

15 Vikingarnas upptäcktsfärder
Vikingarna var duktiga på att bygga skepp. De åkte långa sträckor runt hela Europa, Grönland, Ryssland, Turkiet. Vissa forskare tror att vikingarna var först att stiga i land på Amerika Man tror också att vikingarna har varit med om att grunda flera städer (London, Normandie, Bretagne, städer på Island osv)

16 Vikingarnas upptäcktsresor

17 Vikingarnas världsbild
Vikingarna tror att världen är som ett stort träd (kallat Yggdrasil) Trädet har olika grenar och olika nivåer där varje gren är en egen värld Enligt vikingarna fanns Asgård (gudarnas rike), Midgård (människornas land), Hel (dödsriket) och Utgård (jättarnas, trollens, dvärgarnas land)

18 Yggdrasil

19 Vad hände med vikingarna?
Vikingarnas levnadssätt försvann sakta efter 1100-talet då kristna munkar började åka till Skandinavien för att omvända vikingarna (göra dem kristna) Snart började vikingarna leva mer ”kristet” och plundringarna blev allt färre Med tiden blev större delen av befolkningen kristna


Ladda ner ppt "VIKINGARNA."

Liknande presentationer


Google-annonser