Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Judendomen.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Judendomen."— Presentationens avskrift:

1 Judendomen

2 Judisk tro - grundtanke
Judarna tror att det bara finns en Gud och att denna Gud har skapat allt som finns i världen. Gud har gjort människan lik sig själv och hon skall se till att jorden är en fin plats att leva på. För ca 4000 år sedan slöt Gud ett avtal med människorna om att det judiska folket skulle vara Guds tjänare på jorden. Gud skulle då skydda dem. Mose Mose var den man som fick ta emot de tio budord eller regler som människan skulle leva efter. Det viktigaste budordet för judar handlar om att älska andra som du älskar dig själv. Abraham Han var de judiska folkets ledare och den som Gud gjorde en överenskommelse med för ca 4000 år sedan.

3 Judarnas heliga skrift
Judarnas heliga plats Judarnas gudstjänstlokal, där de lyssnar till andliga ledare kallas för synagoga. Dit går de för att lyssna, be, studera och fira sina högtider. Den som leder gudstjänsten med sin sång kallas för kantorn. Den som tolkar judarnas heliga skrift kallas för rabbinen, det är rabbinen som är den som kan mest om judarnas heliga skrift, ungefär som en präst i den kristna kyrkan. Judarnas heliga skrift Judarnas heliga skrift kallas för Tanach, den är skriven på hebreiska och har samma skrifter som i Bibelns Gamla testamente. Tora är den första delen i Tanach och den handlar mest om hur en jude bör leva. Den är skriven på rullar som man läser från höger till vänster. Davidsstjärnan David var den största av alla judiska kungar och han levde på 900-talet f.Kr. Stjärnan är en symbol för judendomen.

4 Varför finns det olika sätt att vara jude på?
En jude är den som är född av en judisk kvinna, den som valt att bli jude eller den som har fått undervisning av en rabbin. Det bor ca judar i Sverige. Män som besöker synagogan har en kippa på huvudet för att visa sin respekt inför gud. De har även en bönesjal på sig. Det finns två sätt att vara jude på. Den ena kallas för att vara ortodox och då lever en jude strängt efter de regler som finns i Tora. Om de är liberala så lever de inte lika strängt efter de regler som finns.

5 Judiska högtider Bar och Bat Mitzva Chanukkah Pesach
Jom Kippur Purim Bar och Bat Mitzva När en flicka fyller tolv kan hon ha en fest för att fira att hon nu har lärt sig vad Guds budskap till judarna är. Pojkar har sin Bar Mitzva när de är tretton. Pesach är judarnas påsk då firar de att de friades från sitt fångenskap i Egypten. Jom Kippur är den dagen då judarna förlåter varandra och blir förlåtna av Gud. Chanukka är en ljusfest som firas för att judarna hade gjort ett uppror mot grekerna. De hade bara en ljusstake i templet som bara kunde brinna i ett dygn men den brann i åtta dagar. Purim firas till minne av den persiske drottningen Ester som räddade det judiska folket från att mördas i Persien.

6 ”Hör Israel! Herren är vår Gud, Herren är en.” = Trosbekännelsen.
Messias kommer att skickas av Gud och leda världen till fred. Gud har skapat världen och den är god. Utan Gud finns ingenting. Gud är kärleksfull och rättvis. Gud är hård och bestämd. Vi kan bara förstå Gud lite grann. Det judiska folket är Guds tjänare. De ska visa vem Gud är genom att själva vara bra människor. Människan är Guds avbild. Människan ska se till att livet blir bra. Människan är också svag och gör dumma saker men då förlåter Gud.

7 Begravning När någon har dött ska begravningen ske snabbt. Helst dagen efter sin död om det inte är sabbat. De anhöriga sörjer sedan in 7 dagar. Det kallas för Shiva. Sabbat – Vilodagen När Gud skapade världen vilade han på den 7e dagen. Det ska en jude också göra, då får man inte arbeta. Sabbaten börjar på fredagseftermiddagen och slutar på lördagskvällen. Kosher – Matregler Det finns regler i Tanach som man ska följa när man lagar mat. Skaldjur och fläskkött är förbjuden mat. Djur måste slaktas på rätt sätt. Bröllop Brudparet står under en baldakin. De nygifta dricker ett glas vin tillsammans och sedan krossar man glaset.


Ladda ner ppt "Judendomen."

Liknande presentationer


Google-annonser