Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

-inte störst, men först…

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "-inte störst, men först…"— Presentationens avskrift:

1 -inte störst, men först…
Judendomen -inte störst, men först…

2 Judendomens historia Bildades för ca 3200 år sen.
Mose anses som grundare till religionen. Han fick två stentavlor av gud där de tio budorden var inristade.

3 Forts. Judarna flyr från slaveriet i Egypten. Jahve, Gud, hade hjälpt dem och ville nu att israeliterna skulle vara guds folk. Detta berättas det om i de fem moseböckerna.

4 Forts. Judarna skapar staten Israel med Jerusalem som huvudstad. Man bygger även ett stort tempel. Israel ockuperas av romarna år 70. Judarna förs till Rom som slavar. Man gör ett uppror men romarna förstör hela staden år 135.

5 Forts. Efter att romarna förstört staden år 135, befann sig judarna på landsflykt. Israel döptes om till Palestina.

6 Förföljelsen Judarna har sedan slaveriet i Egypten alltid varit förföljda. De kristna ansåg att judarna hade mördat Jesus. Vilket gjorde att de betraktades med misstänksamhet.

7 Förföljelsen Slaveriet i Egypten 1200 fkr.
Landsflykt från Israel 135 e.kr Drivs från England och Frankrike ca: 1300-tal. Spanien blir kristet, ingen jude får bo kvar. Ca 1492. Förintelsen. 6 miljoner judar mördas under

8 En judisk stat Efter förintelsen flydde många judar till Palestina. Men i Palestina var en majoritet av befolkningen muslimska araber. Det uppstod konflikter. FN delade upp Palestina i en Judisk och en arabisk del. Man strider än idag om vem som har rätt till landet.

9 Judiska Högtider

10 Sabbat Sabbaten infaller vecka efter vecka och är därför på sätt och vis den viktigaste helgdagen i den judiska kalendern. Vecka efter vecka inleds den med solens nedgång på fredagen och avslutas då solen går ned på lördagskvällen. Bibeln tar sabbaten på så stort allvar att dess iakttagande är ett av de tio budorden.

11 Rosh Hashana Nyårsdagen, inleder de tio botdagarna, som avslutas med Jom Kipur, Försoningsdagen.

12 Jom Kipur De tio botdagarna kulminerar i Jom Kipur, vilken är den största av de judiska helgdagarna – och en fastedag. Man ber om att få bli lösta från alla de löften som människan kommer att ge under det kommande året, men som vi inte kan hålla. Detta gäller endast löften till Gud, löften, som vi menade allvar med, när vi gav dem, och som vi känner skuld över att inte kunna hålla

13 Chanuka Tempelinvigningsfesten:
Chanuka firas i åtta dagar. Man tänder ljus i hemmet varje kväll – ett ljus första kvällen, två ljus andra kvällen osv. En relativt sen, men väl utbredd, tradition är att utbyta gåvor i samband med ljuständingen.

14 Pesach Pesach firas i åtta dagar till minne av uttåget ur Egypten.
Under pesach får man inte äta syrad mat. Man äter matsa, osyrat bröd. De två första kvällarna firas med en rituell måltid i hemmet – en seder, som betyder "ordning". Denna speciella ordning finns i en bok som heter hagada – som bl a innehåller berättelsen om uttåget ur Egypten.

15 SLUT .


Ladda ner ppt "-inte störst, men först…"

Liknande presentationer


Google-annonser