Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Judendom.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Judendom."— Presentationens avskrift:

1 Judendom

2 Några kända

3 Rötter Älska din nästa som dig själv
Trosbekännelse: ”Hör Israel! Herren, vår Gud, Herren är en!” (Israel betyder ”han som kämpar med Gud”) Har sitt ursprung hos patriarkerna Abraham, Isak och Jakob Världen skapades av Gud år 3761 f.kr

4 Guds utvalda folk Inte för att de var bättre eller finare, de valdes av kärlek ”Ni är ju det minsta folket av alla”. Barn är inte alltid bäst men föräldrarna tycker det och älskar dem. De är fortfarande ett litet folk, 18 miljoner.

5 Vem är Jude? Född av en judisk mor Har konverterat till judisk tro.
Förföljda och våldtagna. Svårt att veta vem som är far till barnen. 200 f.kr. En judisk man måste få barn med judisk kvinna för att barnet skall bli jude.

6 Mose, Moshé, Moses Abrahams barnbarnsbarn hamnade i Egypten som slavar i flera hundra år f.kr ledde Mose uttåget ur Egypten (2 Mos 7) Mottog de tio budorden. (2 Mos 20) Obs! De är inte numrerade i Bibeln, numreringen skiljer sig åt i olika traditioner.

7 Gudssyn Mose mötte Gud i en brinnande buske frågade han om Guds namn. Gud svarade: Jahvé, uttalas Jachve, betyder ”Jag är”. Namnet är Jahve, skrivs JHWH, men uttalas inte av en jude eftersom namnet är heligt. Man säger ”Herren”, adonaj. ”Du skall inte ha andra gudar vid sidan om mig” Vad säger detta?

8 Världssyn Bekymra dig inte om morgondagen – vem vet vad som kan hända idag. Det handlar mycket om att ha ett ”bra” liv här på jorden. Att behandla sina medmänniskor väl ses som viktigt.

9 Frågande Judendomen är en frågande religion. Man svarar ofta på frågor med en följdfråga eller med en invändning. Detta har bidragit till att det är en religion som har förändrats mycket sedan dess början. Man värderar kunskap och utbildning högt och man har en stark muntlig tradition. Talmud: läran, den muntliga.

10 Diasporan År 70 e.kr förstörde romarna Jerusalem och templet.
De tog den sjuarmade ljusstaken, Menorah, och ingen vet var den tog vägen. Judarna drevs i exil och exilen kallas för diasporan. Från år 70 e.kr till 1948 hade judarna inget eget land, de ”fick” Israel av FN efter andra världskriget 1948.

11 Förföljelse Varför har de alltid varit förföljda?
* Minoritet, riskfritt att mobba dem * När ett land har haft ekonomiska eller politiska problem har det varit lätt att låta en liten grupp bli syndabockar. * Religiösa motsättningar. * Rasism är i sig är en anledning till varför t ex. judar förföljts.

12 Antisemitism Härstammar från Sem, en av Noahs söner.
Sem = Semitiskt folk. Antisemitism = Judeförföljelse Araber tillhör också de semitiska folken. Kan en arab vara antisemitist?

13 Förintelsen Hur kunde Gud tillåta att hans utvalda folk blev så illa behandlat? (Theodicéproblemet) Man kan tackla frågan genom säga att människan har en fri vilja och att svara att människan valde det onda. Ser man till Bibeln finns det även där en diskussion om orättvisor. ”Herren gav och Herren tog, lovat vare Herrens namn” (Jobs bok) (Denna diskussion finns i alla heliga skrifter)

14 Israel Palestinakonflikten
Israel ”blev till” 1948, sedan dess har Israel varit i konflikt med arabländerna runtomkring. Israel är lika stort som Småland, ligger utsatt, har många fiender runt om. Landet tillhörde Palestina, men araberna ville inte utropa Palestina som en självständig stat 1947.

15 Här och nu How do we know that Jesus was a Jew?
He lived at home until he was 30.
He went into his father's business.
His mother thought he was a god. (Humor med självdistans och glimten i ögat) Matregler Kosher = Ren/rituellt rätt. Judar äter inte fläskkött. Djuren måste slaktas så att allt blod tappas ur djuret. Livet finns i blodet. Får inte blanda mjölk med kött. Inte äta skaldjur, idisslare, fisk med fjäll och fenor. (2 Mos 23:19)

16 Skrifterna Torah = Lagen. De fem Moseböckerna.
Profeterna = Två Samuelsböcker, två kungaböcker, Jesaja,Jeremia och Amos. Skrifterna = Höga visan, Predikaren. Mishna = Detaljerade förklaringar av Torah. Gemara = Samtal och upplysningar. Komplement till Mishna. Talmud = Sammanställning av Mishna och Gemara.

17 Torah Talmud

18 Gudstjänst Byggnaden heter Synagoga.
Den som leder gudstjänsten kallas Kantor. Den som undervisar kallas Rabbin. Man firar gudstjänst på lördagar. Längst fram finns Torah-rullarna i Arken. Till höger om Arken står den åttaarmade ljusstaken. Den sjuarmade ljusstaken, Menorah, finns bara på bild eftersom den försvann från templet år 70 f.kr.

19 Hur man sitter i Synagogan
Ortodoxa Konservativa Liberala Män Män Män Män Män+ Kvinnor Kvinnor Kvinnor Kvinnor+Barn

20 Högtider och fester Sabbat = Från det att första stjärnan tänds på fredagskvällen till lördag kväll. När man firar sabbat ska man vila, läsa och gå till synagogan. Man får inte arbeta under sabbaten. Man får även inte resa, bära saker utomhus eller tända eller släcka eld.

21 Högtider Namn När Innehåll__________
Påsk Mars-April Uttåget ur Egypten (Pesach) Veckohögtiden Maj-juni Lagen på Sinai berg (Shavuot) Nyårsdagen September Världens skapelse (Rosh Hashana) Försoningsdagen September Försoning m Gud o Msk (Jom Kippur) Lövhyddodagen Sept-Okt Ökenvandringen (Sukot) Tempelinvigningsfesten December Befrielesen av templet (Chanuka) Purimfesten Februari Räddning fr. förföljelse

22 Inriktningar Ortodoxa = Hard Core. Följer regler som bestämdes för tusentals år sedan. Konservativa = Middle of the Road. Har funnit sig tillrätta genom att ”lägga sig” mittemellan ortodoxa och liberala judar. Liberala = New School. Tycker att lagarna och reglerna skrevs på en tid som inte kan jämföras med i dag. Följer lagar som är skrivna för dagens samhälle.


Ladda ner ppt "Judendom."

Liknande presentationer


Google-annonser