Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

KAMPEN MELLAN BRÖDERNA.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "KAMPEN MELLAN BRÖDERNA."— Presentationens avskrift:

1 KAMPEN MELLAN BRÖDERNA.
ERIK STÖRTAS.

2 Kung Eriks två bröder Johan och Karl kom varken till hans bröllop eller till drottningens kröning. Istället höll de på att planera hur de skulle få sin bror avsatt från tronen. Bara några dagar efter bröllopet gjorde de uppror. Med hjälp av 300 ryttare och släktingar till de adelsmän Erik låtit mörda, intog de Vadstena slott.

3 Slott efter slott föll i Johans och Karls händer och innan året var slut hade bröderna lyckats ta makten i hela riket. De störtade Erik och satte honom i fängelse.

4 Kungens närmaste man Jöran Persson fick bära den största skulden för allt ont som hade hänt under Eriks tid som kung. Många adelsmän ville hämnas på Jöran för släktingar som han dömt till döden. Han misshandlades svårt tills de högg huvudet av honom.

5 Vid nyår 1569 blev Johan utsedd till ny kung av representanter från de fyra stånden (adeln, prästerna, borgarna och bönderna). Åtta år senare dog Erik i fängelset på Örbyslott i Uppland. Somliga tror att det var Johan som förgiftade honom. Sägnen säger att giftet var blandat med ärt soppa som Erik fick till middag. AV LUCAS


Ladda ner ppt "KAMPEN MELLAN BRÖDERNA."

Liknande presentationer


Google-annonser