Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Pjäsen handlar om att man får följa den danska prinsen Hamlet och hans kompis Horatio, det börjar med att några vakter som håller vakt vid ett slott får.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Pjäsen handlar om att man får följa den danska prinsen Hamlet och hans kompis Horatio, det börjar med att några vakter som håller vakt vid ett slott får."— Presentationens avskrift:

1 Pjäsen handlar om att man får följa den danska prinsen Hamlet och hans kompis Horatio, det börjar med att några vakter som håller vakt vid ett slott får se en vålnad och blir rädda och nyfikna. De säger till Hamlet så han får se spöket. Vålnaden talar till honom och säger att han är Hamlets far. Han säger till Hamlet att han måste dräpa kungen av Danmark för att han mördade Hamlets far. Hamlet testar kungen genom att göra en pjäs som rekonstruerar händelsen mellan kungen och fadern. Han gör också så han framstår som galen, för att förvirra kungen. Han talar sen om för sin mor om att han tror att Claudius har dödat hennes man. Han hugger ner Polonius som står gömd bakom en gardin i samma rum. Kungen skickar sen Hamlet till England istället för att där bli dödad. Men Hamlet lyckas återvända till slottet. När Hamlet kommer tillbaka så har Ofelia dränkt sig av sorg. Sen så vill Laertes hämnas på Hamlet och det blir fäktning . Laertes svärd är förgiftat och en bägare med vin. Han lyckas hugga Hamlet, men Hamlet lyckas byta vapen med Laertes och hugger tillbaka innan han dör, drottningen dricker sen det förgiftade vinet, för hon vet inget om. Drottningen dör, Laertes berättar att det en fälla sen dör han. Innan Hamlet dör så lyckas han döda kungen också. Polonius- är Kung Claudius rådgivare, far för Ofelia och Laertes. Han är en överbeskyddande person som inte vill att något ska hända sina barn. Han har ofta fel i det han tror kommer att hända. Horatio- är Hamlets närmsta, mest trofasta vän och han får reda på alla planer som Hamlet planerar. Han är med helavägen tills då Hamlet dör, då Horatio säger ’’ där brast ett ädelt hjärta’’ Hamlet- är en person som drivs av sina drömmar, han är en melankolisk, arg, förvirrad, deprimerad person. Han ska försöka spela galen och förvirrad framför kungen, som ett sätt att lura honom, men tillslut så blir den roll han har tagit på sig mer och mer verklig. Kungen- man får inte reda på så mycket om honom, men man vet att han mördade sin bror för att gifta sig med drottningen. Han bryr sig om Hamlet för att Hamlet verkar så dyster och melankolisk. Men sen så skickar han Hamlet till England för att döda honom. Ofelia- man får inte veta så mycket om henne, förutom att hon blir förälskad i Hamlet, men hennes far Polonius säger till henne att Hamlet bara försöker utnyttja henne och att han är i en högre klass än vad hon är. Efter sin fars död så dränker hon sig i sorg. Övriga karaktärer: Laertes –Ofelias bror, Drottning Gertrud-Hamlets mor, två hovmän, två sändebud, tre officerare. Pjäsen handlar om människans innersta känslor och hur långt man är villig att gå får att få hämnd. Den spelas än idag och det är nog för att mycket i pjäsen som utspelar sig händer än idag i det verkliga livet.


Ladda ner ppt "Pjäsen handlar om att man får följa den danska prinsen Hamlet och hans kompis Horatio, det börjar med att några vakter som håller vakt vid ett slott får."

Liknande presentationer


Google-annonser