Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Renässansen, den Nya tiden

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Renässansen, den Nya tiden"— Presentationens avskrift:

1 Renässansen, den Nya tiden
En ny världsbild Reformationen 1500-talet

2 Ny världsbild och ny vetenskap
Boktryckarkonsten Under Medeltiden skrevs det mesta för hand. Det tog många år att skriva böcker så. 1450 uppfann Johan Gutenberg ”Boktryckarkonsten”. Nu kunde flera exemplar av en bok tryckas snabbt. Fler lärde sig läsa!

3 Renässans Renässans betyder pånyttfödelse.
På slutet av Medeltiden började vetenskapsmän att vara intresserade av de böcker som skrevs under Antiken. Intresset för kunskap och vetenskap ”föds igen”. Man hade glömt bort den kunskapen och haft fokus på Bibeln. Leonardo da Vincis teckning: Den vitruvianske mannen som visar människans proportioner.

4 Den Heliocentriska världsbilden
1543 skrevs en bok av en polsk astronom. Han hette Kopernikus. Han skrev att jorden och planeterna cirklar runt solen. Han skrev också att jorden snurrar runt sig själv. Det är ett dygn. Bevisades med matematiska uträkningar. Idag vet vi att den Heliocentriska världsbilden är rätt. Tidigare trodde man att det var den geocentriska, alltså att jorden var i mitten.

5 Att veta, var livsfarligt
Den katolska kyrkan förbjöd boken. De tyckte att människan var det viktigaste Gud hade skapat och därför borde allt snurra runt jorden. En munk som hette Bruno skrev samma sak och han sa också att universum är oändligt. Han brändes på bål av kyrkan. Galileo skrev samma sak och kunde också visa i en kikare att det var sant. Till slut räckte bevisen och det kallas för den ”vetenskapliga revolutionen”.

6 Luther protesterade mot den katolska kyrkan
Martin Luther var en tysk munk som ville förändra kyrkan. Avlatsbrev: om man begått en synd (gjort något olagligt), kunde man betala kyrkan. Man köpte sig fri från synden. Detta gjorde kyrkan rik. Den som köpt ett brev, var säker på att komma till himlen. Det tyckte Luther var fel.

7 Bibeln översätts till tyska
Det står ingenstans i Bibeln att man kan köpa sig fri. Luther översatte Bibeln från latin till tyska, så att folket själva kunde veta vad som stod i den. Luther var alltså en typisk renässansmänniska, alltså människan ska använda sitt eget förnuft.

8 Kristendomen splittras
Luther skrev ner allt han tyckte var fel på ett plakat. Han satte upp detta på en kyrkdörr. Påven blev mycket arg och hotade Luther. Den tyska kejsaren sa att Luther var fredlös: vem som helst fick döda honom utan straff.

9 Kyrkan delas i två Luther blev inte rädd. Hans idéer spred sig snabbt pga boktryckarkonsten och han fick många följare. Många stormän/furstar följde Luther. De ville minska påvens och kejsarens makt. Kyrkan delades i två: katolska och protestantiska. Det ledde till krig i Europa.

10 Det blev nya regler i kyrkan.
Luther tyckte att präster bara ska hjälpa människor med sin tro på Jesus och Gud. De ska inte styra över det jordiska (livet på jorden). Det ska fursten eller kungen göra. Han tyckte inte att påven skulle bestämma över kyrkorna. Detta gjorde att många stormän och mindre kungar ville följa protestanterna.

11 Alla människor var lika inför Gud. Alla fick be
Alla människor var lika inför Gud. Alla fick be. I den katolska kyrkan ber prästen för människan. I den protestantiska ber människan för människan. Alla hade rätt att se vad som stod i Bibeln. Prästerna skulle tala folkets språk, inte latin. Den protestantiska symbolen

12 Största skillnaderna mellan protestantiska kyrkan och katolska kyrkan
Protestanter ● Herrens vilja står nedskriven i Bibeln.  ● Endast tro kan frälsa människans själ. ● Kyrkan är jordisk och lyder under staten. Katoliker ● Kyrkan är Guds röst på jorden. ● Präster kan ge syndernas förlåtelse. ● Påven är Herrens ställföreträdare och de kristnas högste ledare på jorden.

13 Sverige blir protestantiskt
Vår kung Gustav Vasa ville att Sverige skulle bli protestantiskt. Då skulle mer makt hamna hos honom. Han bestämde att kyrkan skulle lämna över nästan alla pengar och mark till honom. Prästerna skulle lyda honom, inte påven. Han översatte Bibeln från tyska till svenska Han införde också arvkungarike. Det har vi än idag. Reformationsriksdagen var i Västerås, Här bestämde Gustav Vasa att Sverige skulle bli protestantiskt.

14 Frågor på genomgångarna:
Varför åkte européer ut i världen? Hur tänkte Columbus när han kallade Amerikanarna för indier? Hur kunde spanjorerna besegra de stora indianrikena? Nämn två viktiga följder av Gutenbergs uppfinning ”Boktryckarkonsten”. Nämn tre anledningar varför Luther ville ändra kyrkan.


Ladda ner ppt "Renässansen, den Nya tiden"

Liknande presentationer


Google-annonser