Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Renässansen Under senmedeltiden utvecklades i hamnstäderna en kulturrörelse som senare kom att kallas för Renässansen Själva ordet renässansen betyder.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Renässansen Under senmedeltiden utvecklades i hamnstäderna en kulturrörelse som senare kom att kallas för Renässansen Själva ordet renässansen betyder."— Presentationens avskrift:

1 Renässansen Under senmedeltiden utvecklades i hamnstäderna en kulturrörelse som senare kom att kallas för Renässansen Själva ordet renässansen betyder ”återfödelse” och med det menades att man ville återuppväcka de n grekiska och romerska kulturen som ansågs vara mer världsinriktad än medeltidens livssyn

2 Renässansen=Återfödelsen
Man ville återuppväcka den grekiska och romerska antikens kulturer som sågs som framstående. Hyllade personer med styrka och vilja Konstnärer och författare vände sig mot den kristna människosynen- Att människan är syndfull och ständigt måste be till Gud för att få ett bra liv efter döden.

3 Upptäcktsfärder Med Columbus upptäckt av Amerika inleddes en ny epok med stora förändringar för hela världen. Nya tankar kring religion, människosyn och världsbild uppkom. Kungarnas makt blev större. Nya handelsvägar när portugiserna upptäcker sjövägen runt Afrika mot Indien.

4 Humanism Människan lever livet här och nu
Kritik mot kyrkan är acceptabelt Tankefrihet Frihet att utforska världen

5 Ekonomi Handelskapitalismen Penninghushållning
Förlagssystem-arbete mot lön Borgarna blev förmögna. Handelshuset Fugger-Augsburg i Tyskland.

6 Reformationen Martin Luther Katolska kyrkan Protestantiska kyrkan
Bibeln översätts till olika språk

7 Upplysningen Naturvenskapens nya framsteg under 1600-talet. Vetenskapen utvecklas och man får en annan världsbild när man inser att jorden inte är centrum för universum längre. Man övergår till en heliocentrisk världsbild. (Kopernicus, Kepler). Man tror fortfarande på Gud, men han får en annan ställning. Vetenskapliga rön ger Gud en annan placering i världsaltet.

8 Kunskap Kunskap ska spridas åt alla Böcker Upptäckter Uppfinningar

9 Starkare statsmakt Mer öppet samhälle Staterna växer
Kungens makt större Mer pengar på grund av vidgade vyer Handelns tillväxt

10 Förnuft Kunskap viktigt Franska encyklopedin 1750-1791, 20 band
Naturvetenskap Empiri

11 Tolerans Voltaire förespråkade debatter Mot fördomar
Kungen är inte längre Guds nåde Makten styrs av folket Uppror när folk känner sig illa behandlade Människan fri att tänka Kolonier gör sig fria

12 Nytta Jordbruksrevolutionen Skiftesreformer Mekanik Reformationer
Industriella revolutionen


Ladda ner ppt "Renässansen Under senmedeltiden utvecklades i hamnstäderna en kulturrörelse som senare kom att kallas för Renässansen Själva ordet renässansen betyder."

Liknande presentationer


Google-annonser