Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Av: Linus, Clara och Agnes!

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Av: Linus, Clara och Agnes!"— Presentationens avskrift:

1 Av: Linus, Clara och Agnes!
Kristendomen Av: Linus, Clara och Agnes!

2 Jesus och gud! Jesus är gudsson. Jesus lärde människorna hur dem skulle leva och ta kontakt med gud. Man räknar att Jesus föddes år 0 alltså för 2015 år sedan. Enligt bibeln är gud en kille. Men de kan man tycka lite som man vill. I bibeln står de om guds treenighet. Som är fadern, sonen och den heliga anden.

3 Kyrka! Kristna ber till gud i kyrkan. Kyrka betyder herrens hus eller guds hus. Ingången är alltid till vänster i kyrkan. De är fyra stora fönster mot norr, förr hade man inga fönster mot norr för man trodde att ondskan kom därifrån och man ville stänga ute de. Mot söder hade man alltid fönster för därifrån kom ljuset. Idag har kyrkan fönster på alla sidor. Förr hade man bara levande ljus i kyrkan för då fanns ingen elektricitet. Än idag har kyrkan många levande ljus.

4 Korset, Krucifix och bibel!
Korset är en viktig symbol för kristna för de symboliserar när Jesus blev korsfäst. När Jesus hänger på ett kors kallas de för krucifix. Bibeln är kristnas skrift. På grekiska betyder bibel bok. De finns två delar av bibeln. De finns nya och gamla testamentet. Nya testamentet är viktigast för kristna.

5 Altaret och präst! Altaret är ett bord som prästen står vid. Bordet ska påminna om Jesus sista måltid. De står alltid blommor på altaret. Prästen kan vara både tjejer och killar. Prästen måste vara troende. Prästen håller gudstjänster, dop, bröllop och nattvard.

6 Protestanter! Protestanter finns i hela värden, men mest i USA och Europa. Den protestantiska kyrkan bildades på 1500-talet av Martin Luther i Tyskland. Martin var en munk. Martin protesterade mot påven i den katolska kyrkan och tvingades därför att lämna den. Den nya kyrkan var fri från påvens makt. Den svenska kyrkan är ett exempel på den protestantiska kyrkan.

7 Katoliker! Dem flesta kristna är katoliker. 1,000 miljoner kristna är katoliker. Högsta ledaren i kyrkan är påven. Helgon är människor som har levt ett bra och kärleksfullt liv. Påven bestämmer vem som ska få bli helgon när dem har dött. Många statyer och bilder av helgon finns i den katoliska kyrkan. De kristna som ber, ber inte till helgonen utan ber helgonen att be till gud. Helgon är viktiga för katolikerna.

8 Ortodoxa! Det finns en tredje stor grupp som heter ortodoxa och tillhör den ortodoxa kyrkan. Ortodoxa finns i många länder som Grekland, Ryssland och Serbien. Ortodoxa kyrkan har ingen påve och deras bilder kallas för ikoner. En ikon är ett fönster till himlen säger ortodoxa.

9 Bröllop, dop och begravning!
Den som blir kär och hittar någon att leva tillsammans med. Väljer ofta att gifta sig i en kyrka. Att gifta sig i en kyrkan är både vackert och högtidligt, tycker många. Om man är döpt är man kristen men man behöver inte vara troende kristen. När man blir döpt häller prästen vatten över huvet. När en kristen dör läggs kroppen i en kista av trä. Sedan hålls en ceremoni som kallas begravning. En begravning kan ske i en kyrkan eller begravningskapell.

10 Jul! Julafton firas den 24 eller 25 december. I Sverige firar man julafton den 24 december. Man firar jul för att Jesus föddes då. Många kristna går till kyrkan på jul. Många går i julottan. De betyder att man går till en gudstjänst tidigt på juldagsmorgon den 25 december. Man kan också gåt till kyrkan sent på julafton, på midnattsmässan.

11 Påsk! Man firar påsk för att Jesus korsfästes och återuppstod. Jesus hängdes på långfredagen och återuppstod på påskdagen. Påsk är den viktigaste högtiden för kristna. Under påsken äter man mycket ägg. De är en tradition sen många år tillbaka.

12 Bön och lärjunge! Bön är ett sätt att kontakta gud. Ofta knäpper kristna med händerna när dem ber. När Jesus var runt 30 år började han vandra runt i landet och berätta om gud. Han bjöd in 12 män att följa med honom. De 12 männen kallades för lärjunge.

13 Nattvard och konfirmation!
Nattvard är när prästen delar ut vin och bröd till dem som är på gudstjänst. Brödet kallas oblat och de är väldigt tunt. Nattvarden påminner om när Jesus åt bröd och drack vin. Tillsammans med sina 12 lärjungar. Vid konfirmation bekräftar katoliken sitt dop. Han eller hon lär sig mer om den kristna tron och om hur en kristen bör leva.

14 predika och psalmer! Jesus predikade till folk, predikade var att han berättade små historier om var som var rätt och fel. Berättelserna finns ner skrivna i Nya testamentet. Det finns en speciell ”tavla” man hänger upp nummer på sånger som man ska sjunga under gudstjänsten. Sångerna kallas för psalmer. Alla psalmer har ett nummer som finns samlade i en psalmbok.


Ladda ner ppt "Av: Linus, Clara och Agnes!"

Liknande presentationer


Google-annonser