Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Romantiken 1760 – 1840.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Romantiken 1760 – 1840."— Presentationens avskrift:

1 Romantiken 1760 – 1840

2 Romantiken Nu fokuserades det på människans känslor och fantasi.
Författare och konstnärer skulle gå mer på känsla vilket ledde till att man inte behövde följa regler för hur dikter eller romaner skulle skrivas. Under upplysningen fokuserades det på samhällskritiska texter medan det under romantiken skrevs mer om människors olika känslor och framför allt kärleken, rädsla, sorg och galenskap. Det skrevs om en del om vampyrer och historien om Dracula skapades av Bram Stokers.

3 Romantiken Det fanns dock vissa regler när det kom till kärlek i böcker: De som älskade varandra fick inte komma från olika samhällsklasser. Känslorna som karaktärerna levde ut var tvungna att stämma överens med det som var passande i samhället. Människorna gifte sig inte av kärlek utan snarare för att skaffa kontakter och få ett socialt liv.

4 Romantiken Kändisar Johan Wolgang von Goethe Tysk författare.
Hans kändaste skrift är Den unge Werthers lidanden. Boken var mycket omtyck och handlar om en ung man som blir kär i en tjej. Tjejen är dock förlovad och mannen inser att det inte finns något hopp att få tjejen han är förälskad i och tar därför sitt liv. Att begå självmord var något mycket skamligt på denna tid vilket gjorde att boken förbjöds i många länder. ”Det var där han började läsa, bland annat Goethes Den unge Werthers lidande, en olycklig kärlekshistoria. Han refererade till den unge Werther i en av sina raptexter, och snart fick omvärlden upp ögonen för honom som textförfattare. I dagarna har han släppt boken ”16 rader”, där han berättar om sina texter och bakgrunden till dem. – Jag upptäckte böcker och litteraturen via att jag skrev texter. Den historien tycker jag har varit värd att berätta, säger Petter.” Folkbladet

5 Romantiken Kändisar Mary Shelley
Engelsk skräckförfattare som kanske är den mest kända skräckförfattaren i världen. Hennes kändaste skrift är Frankenstein. Boken handlar om en ung man som drömmer om att skapa en ny människa av döda kroppsdelar. När han är på väg att ge upp lyckas han, men inser snabbt sitt misstag.

6 Uppgift 1. Fyll i tidslinjen.


Ladda ner ppt "Romantiken 1760 – 1840."

Liknande presentationer


Google-annonser