Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Medeltiden –den mörka tiden?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Medeltiden –den mörka tiden?"— Presentationens avskrift:

1 Medeltiden –den mörka tiden?
Sverige Europa

2 Före kristendomen Kristnandet av Norden tog lång tid. Det började under vikingatiden (ca talet). Sverige såg inte ut som det gör idag. Det var indelat i många landskap som styrdes av olika kungar. Exempel på landskap (men bilden är inte från medeltiden)

3 Sverige under medeltiden
Sverige var mycket mindre än vad det är idag.

4 Asatron En orsak till att det tog så lång tid för kristendomen att spridas i Sverige var att det redan fanns en tro här i Norden - nämligen asatron. 

5 Kristendomen sprider sig
När vikingarna reste stötte de på kristendomen och tog med den hem till Sverige. Man vet inte exakt hur Sverige blev ett kristet land. Men man vet att vikingarna spelade en stor roll. När de reste iväg från Sverige med sina skepp mötte de kristna människor som berättade om Jesus och Gud. Information spreds muntligt

6 Ansgar och Birka Ansgar var en missionär som kom till kung Björn på Birka. Kungen tillät Ansgar att prata om Jesus och bygga en kyrka. Han talade så bra att många trodde honom och övergav sina gamla gudar, Oden, Tor, Freja m. fl.  Birka ligger i Mälaren Ansgar var en munk och missionär. Han kom från Tyskland Han levde på 800-talet

7 Minnet är bra, men kort! Efter ett år var Ansgar nöjd och åkte hem. Men han hade knappt sagt hej då innan de flesta började glömma den nya guden.  Ansgar är ändå känd för att ha gjort Sverige kristet, men det tog lång tid. Han gjorde inte allt själv. Vikingarna fortsatte att festa och drömma om Valhall ett tag till!

8 Vikingarna döper sig Vikingarna lät ändå döpa sig och bytte ut sin gamla tro på Oden och Tor mot den nya. Men det tog tid som sagt! Kanske bytte de för sin tros skull, men de flesta ville hellre handla med kristna. Vikingarna var ju handelsmän. -Dop/döpa: när man döper sig, blir man medlem i kyrkan. Man får sitt namn. Man blir en del av den kristna familjen.

9 Kungen döper sig! Olof Skötkonung
Det viktigaste under kristnandet av Sverige var när kungen Olof Skötkonung blev kristen och döpt i början av 1000-talet. Nu började man bygga massvis av kyrkor.

10 Domedagen En annan anledning till att många ville bli döpta och kristna var att de trodde att domedagen närmade sig. De var rädda. Rika kungar och män betalade mycket pengar till kyrkan så att deras själar aldrig skulle dö. På så sätt fick den katolska kyrkan mer makt och kontroll. Domedagen är när jorden går under och allt och alla dör. Man trodde även på Djävulen (Satan).

11 Öh? HOKUS POKUS FILIOKUS! (Abrakadabra, simsalabim)
Varje söndag samlades hela bygdens folk för att fira gudstjänst i kyrkan. Men människorna förstod nästan ingenting vad prästen sa eller läste. Allt var på latin. Det var kyrkans språk i hela Europa.  Bla, bla, bla, bla, bla, bla.

12 Nu fattar vi! Men det fanns mycket att titta på. Tak och väggar var fulla av målningar som berättade om Jesus liv. Det kallas "fattigmans bibel" eftersom de lärde dem som inte kunde läsa eller förstå latin bibelns berättelser. Takmålning i en kyrka i Sverige

13 Kyrkans makt Kyrkan bestämde mer och mer över människors liv. Vid 1500-talets början var kyrkan i Sverige väldigt rik och väldigt mäktig. Den ägde mycket jord/land och skogar. I kyrkorna och klostren fann många dyra föremål i guld och silver.  Kyrkan hade både politisk makt och ekonomisk makt.

14 Kunskap är makt Präster, munkar och nunnor visste också mycket om sjukdomar och jordbruk. Denna kunskap gav makt.


Ladda ner ppt "Medeltiden –den mörka tiden?"

Liknande presentationer


Google-annonser