Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Den Nya tiden 1500-1700 e. Kr.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Den Nya tiden 1500-1700 e. Kr."— Presentationens avskrift:

1 Den Nya tiden e. Kr

2 Den Nya tiden År 1492 åkte Christoffer Columbus med tre skepp ut i Atlanten. Målet var Indien. Att påstå saker som stred mot kyrkans lära krävde stort mod. År påstod några vetenskapsmän att jorden inte var platt.

3 Dessutom vågade några religiösa män säga att kyrkans regler stred mot Bibeln.
Man förstod också att Solen var mitten och att jorden snurrade runt den. Inte tvärtom. Dessa saker satte igång förändringar som gör att vi brukar kalla detta för ”Den Nya tiden”. Martin Luther startade en ny form av Kristendom, protestantismen.

4 Européer ”upptäcker” världen
Under medeltiden visste inte européer mycket om världen. Man trodde att jorden var platt. Mycket av det som berättades av handelsmännen om andra platser var som sagor. Det var långa vägar som varorna måste åka. Man ville hitta nya och kortare vägar längs vattnet.

5 Christoffer Columbus Italiensk sjökapten. Ville segla västerut rakt ut i Atlanten. Många trodde att jorden var platt och att han skulle segla rakt ut för en kant. Han visste att jorden var rund. Han ville hitta den kortaste och snabbaste vägen till Indien.

6 Västindien Antingen var han väldigt okunnig om vindar, eller så hade en väldig tur. Han fick ostlig vind och hamnade i Amerika efter 33 dygn. Men det visste han inte.

7 Västindien Han kallade de som bodde där för indianer, eftersom han trodde att han var i Indien. Han var dock på Kuba. Han trodde ända till sin död, att han var i Indien.

8 Amerika På det amerikanska fastlandet bodde flera indianfolk. De största folket var Inka i Peru och Aztekerna i Mexico. De hade stora stenbyggnader och vacker konst. Aztekerna kunde skriva och använde avancerad matematik. Inkariket i Peru. På bilden ser ni ruiner efter staden Machu picchu.

9 De visste inte hur man gjorde järn så deras vapen var ”enkla”
De visste inte hur man gjorde järn så deras vapen var ”enkla”. De hade inte börjat använda hjulet och de red inte heller på hästar. De blev mycket skrämda av spanjorerna som hade skjutvapen, svärd, hästar och vagnar och trodde att de var gudar.

10 De gav dem guld och gåvor.
Spanjorerna tillfångatog deras ledare, Inkan, men dödade honom även fast de fick alla gåvor.

11 Aztekerna besegrades på samma sätt.
Inkafolket visste inte hur de skulle kriga utan sin ledare. De var inte vana att fatta beslut. Det var därför lätt för spanjorerna att besegra deras armé, även fast spanjorerna bara var några hundra och Inkafolkets armé var ungefär Aztekerna besegrades på samma sätt. Aztekerna dödades också av Spanjorerna.

12 Spanjorernas största intresse var guld.
De tog allt som fanns och dödade de som försökte stoppa dem. Indianerna blev slavar.

13 Andra Européer kom. Portugal tog det som idag är Brasilien.
Under 300 år åkte Européerna över hela världen och tog kolonier. Portugal erövrar Brasilien.

14 Européerna spred sjukdomar
Européerna dödade tusentals indianer. Indianerna hade inte heller immunförsvar mot européernas bakterier. Sjukdomar som Röda hund och mässling blev livsfarligt för indianerna.

15 Massdöd 90 % av alla indianer dog.


Ladda ner ppt "Den Nya tiden 1500-1700 e. Kr."

Liknande presentationer


Google-annonser