Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Rymden.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Rymden."— Presentationens avskrift:

1 Rymden

2 Galaxer

3 Galaxer Ordet galax kommer från det grekiska ordet galaktos. Det betyder mjölk på Grekiska. Grekerna trodde att gudarna hade spillt mjölk på himlen. Edwin Hubble var den första som såg att inte vi var den enda galaxen i universum. Han har fått sitt efternamn till ett teleskop som har skickats ut i rymden. Vår galax heter vintergatan. Galaxerna är samlade i galaxhopar. Vi kan se Andromedea med blotta ögat från Sverige. Bild: ClipArt

4 Vintergatan

5 Vintergatan Vintergatan är vår galax. I Grekland heter den Mjölkvägen och på engelska heter den the milky way. Den är formad som en spiral. Vintergatan har spiralarmar. Längst ut på en spiralarm sitter solen. Vår galaxhop är inte så stor. Vår galax är näst störst. Det är miljarder stjärnor. Bild: ClipArt

6 Stjärnor

7 Stjärnor Stjärnor föds , lever och dör.
Stjärnor föds i nebulosa. Nebulosa är ett moln av gas och stoft. Solen är den stjärna som är närmast Tellus (jorden). Det största stjärnorna lyser blått sken. Det är riktigt varma på ytan. Det går snabbt av med sitt bränsle och lever bara 10 miljoner år. När bränslet börjar ta slut i en gul stjärna sväller den upp och blir en röd jätte.

8 Stjärnbilder

9 Stjärnbilder Karlavagnen är en del av Stora björnen. Människor har kunnat se Karlavagnen i tusentals år. Polstjärnan är helt still hela tiden. Polstjärnan ligger ovanför jorden så den ligger alltid på samma ställe när jorden snurrar runt. När inte kompasen/GPS fanns så använde sjömännen Polstjärnan som kompas/GPS.

10 Solen

11 Solen Solen har levt halva sitt liv. Solen har levt 4,6 miljarder år och har 5 miljarder år kvar. Solen åker runt sin egen axel. Det tar ca 28 dagar att åka runt axeln. Solen har fläckar de kallas solfläckar. Det tar 8 minuter för solskenet att åka till jorden. Solen är en medelstor gul stjärna. Koronan är solens yta. Koronan är 1 miljon grader varm. Utan solen skulle inte det finnas något liv på jorden. Kärnan är 15 miljoner grader varm.

12 Solsystemet

13 Solsystemet Solsystemet består av 8 planeter. De planeterna heter: Merkurius, Venus, Tellus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Och så finns det två dvärgplaneter som heter: Pluto och Sedna. Alla planeter namn av mäktiga gudar. Förr trodde man att Jorden var platt och att Jorden var i mitten. Men nu vet man att alla planeter kretsar runt solen på grund av solens dragningskraft. Nu vet man också att Jorden är rund. Det finns också asteroider kometer och månar i vårt solsystem t

14 Merkurius

15 Merkurius Merkurius har fått namnet efter romerska guden Mercurius som var en budbärare. Merkurius är ett klot av sten och kärnan är gjord av Järn. Merkurius är lite större än månen fast mycket tyngre. Merkurius har ingen atmosfär och ingen månen heller. Det tar 59 dygn för Merkurius att snurra runt sin egen axel och 88 dygn för att Merkurius ska snurra runt solen. Merkurius är synlig från jorden. Merkurius är den minsta och snabbaste planeten. Den är närmast solen och har en hastighet på 48 km/sekund. På Merkurius är det 430 grader på dagen fast -180 grader på natten. Rymdsonden Messenger har varit och studerat Merkurius tre gånger 2008, 2009 och En annan rymdsond som heter. BepiColombo åkte upp till Merkurius år 2013

16 Venus

17 Venus Venus är den andra planeten närmast solen. Venus har en bana närmast jorden. Venus är den varmaste planeten i vårat solsystem. Planeten är 460 grader varm även om planeten är mulen. Det är mycket åska och regn på Venus. Planeten har en tjock atmosfär. Planeten är ett stenklot. Planeten består av berg, vulkaner och slätter.

18 Jorden

19 Jorden Jorden är den tredje planeten i vårat solsystem. Jorden har en måne. Jorden är den enda planeten med liv. På grund av ljus, värme och flytande vatten. Jorden har en atmosfär. Det är därför vi kan andas. I atmosfären finns det moln och vattenånga. Det finns ett tunt lager över jorden som heter jordskorpa. Jordskorpan är gjord av hårt berg. När jordskorpan går sönder så blir det vulkaner som sprutar ut magma som kallas lava. Jorden heter Tellus på latin.

20 Mars

21 Mars Mars Mars är den fjärde planeten i vårt solsystem. Mars kallas för den röda planeten. Den ser röd ut på grund av att det är rödbrunt grus som flyger omkring. Planeten har två månar som heter Phobos och Deimos. Mars har fått namnet efter en krigsgud. Man studerar Mars innan krig så man vet när det är rätt läge för krig. Mars är lite mindre en jorden. För flera tusen års sedan upptäcktes Mars. Mars snurrar runt solen på 687 dygn och snurrar runt sin axel ungefär på 24 timmar. Man söker efter liv på mars med rymdsonder och robotbilar och man har funnit flytande vatten. Vid ekvatorn på sommaren är det +20 grader. Vid polerna på vintern är det -130 grader.

22 Källor Stora läs och lär om rymden Marie Tengnäs Rymboken Beta Pedagog


Ladda ner ppt "Rymden."

Liknande presentationer


Google-annonser